Ook in de winter genieten van een oogst

Het is volop herfst en het lijkt wel het moment om te stoppen met moestuinieren. Niets is minder waar, de lente en de zomer zijn namelijk niet het enige moment waarin je kunt zaaien, kweken en planten in de moestuinbak. In het najaar en de winter is het dan wel kouder en minder lang licht, maar met de juiste tools en stappen kun je ook in de koudere seizoenen verse groenten, kruiden en fruit kweken in de moestuintafel of kweekbak.

De voordelen van een moestuin in de winter

Het moestuinieren in de herfst en winter levert je niet alleen lekkere groenten (of lekkerdere in het geval van boerenkool), fruit en kruiden op. Het heeft ook voordelen als je in het najaar moestuiniert:

 • Zo kun je langer gebruik maken van de moestuinbak en behaal je dus eenvoudig een grotere oogst.
 • Vaak is de grond in het najaar nog warm door de hogere temperaturen in de zomer. Hierdoor kunnen de wortels van de gewassen nog lang doorgroeien en ontwikkelen, waardoor je vervolgens in de lente al een mooie voorsprong hebt opgebouwd.
 • De bodem blijft bedekt in de winter, waardoor deze beter beschermd is tegen de koud.
 • Daarnaast zorgt een levendige moestuin in de winter voor een betere leefomgeving voor dieren en insecten. Zo komen zij makkelijker de winter door.
 • Je kunt de groenten tijdens een koele herfst langer in de moestuinbak laten staan. Zo kun je oogsten wat je nodig hebt en blijft het restant langer vers.

Groenten kweken in de winter

Als het hartje winter is warmen we ons graag op met een kom verse soep. Deze soep smaakt nog betere als je ze gemaakt hebt met verse groenten uit jouw kweektafel of kweekbak. De volgende groenten kun je kweken tijdens het najaar en de winter:

 • Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is. Erwten zullen ook pas goed groeien als de zomer warm was.
 • Veldsla; plant deze sla 4 tot 8 weken voor de eerst vorst en bescherm je plantjes goed tegen diepe vorst, anders zullen ze doodgaan.
 • Als je in de herfst knoflook poot kan je in het voorjaar genieten van de oogst.
 • Rucola, bieten en boerenkool groeien praktisch het hele jaar door in de moestuinbak. Let wel op, hoe later in het jaar je rucola plant, hoe meer zonlicht je plantjes nodig zullen hebben.

Fruit kweken in het najaar

Het is een beetje afhankelijk van het klimaat, maar ook in de herfst kun je fruit kweken. Dit is namelijk het moment om nieuwe fruitsoorten te poten zodat je in het voorjaar of de zomer heerlijk kan genieten van een verse oogst. Als het al later in het najaar is dan is het verstandig om te wachten tot het voorjaar. De fruitgewassen hebben namelijk een warme bodem nodig om goed te kunnen wortelen. Fruitsoorten die je in het najaar kan poten zijn:

 • Kersen
 • Peren
 • Braambessen
 • Pruimen
 • Bosbessen

Zelf aan de slag met wintermoestuinieren?

Wil jij ook aan de slag met het kweken van verse groenten en kruiden? Kijk dan eens in onze webshop voor een ruim assortiment aan moestuinbakken en andere benodigdheden voor jouw moestuin. Heb je een vraag over het kweken, ook dan helpen we je graag: stuur gerust een email naar info@vertisign.nl en een van onze medewerkers zal je met plezier voorzien van het juiste advies.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek