Oogsttips voor jouw moestuinbak

Augustus! De tijd om te oogsten en waarschijnlijk vind je in jouw moestuinbak op poten een overvloed aan tomaten, sla, paprika’s, komkommers, radijsjes, courgette en nog veel meer. De gewassen groeien nu volop en dus is dit trouwens ook het moment om ze een beetje meststoffen toe te dienen. Dat kunnen ze nu namelijk wel gebruiken, de planten vragen erg veel van zichzelf om jou een heerlijke oogst te bezorgen. Wil je de gewassen vervolgens oogsten? Gebruik dan onze tips voor een goede oogst:

 1. Oogst altijd in de ochtend, dan zijn de smaken het best en de gewassen niet uitgedroogd.
 2. Gebruik schoon gereedschap om te voorkomen dat ziektes overspringen.
 3. Eet de oogst binnen een paar dagen zo snel mogelijk op, de vitamines en smaak gaan verloren zowel in als buiten de koelkast.
 4. Heb je te veel gewassen om te oogsten? Geef het dan weg of maak het in met azijn, suiker of alcohol.
 5. Vergeet regelmatig kruiden te oogsten. Zo worden de planten groot, sterk en veel voller, wat jou uiteindelijk meer oogst levert. De smaak van verse kruiden is geweldig, maar heb je te veel dan kun je deze altijd invriezen of laten drogen.
 6. Mocht het tijd zijn om de eerste bietjes en worteltjes te oogsten, gooi het loof dan niet weg want dit kun je namelijk heerlijk eten.
 7. Haal bij bladgroenten in de moestuin tafel alleen de buitenste blaadjes weg, dan blijft de plant nieuwe blaadjes maken. Zorg dat je spinazie tijdig oogst, door temperatuurswisselingen kan deze in de stress schieten en zaden gaan aanmaken waardoor de smaak minder wordt.
 8. Wil je meer courgettes oogsten? Oogst ze dan regelmatig en laat de eerste courgettes niet te groot worden. Zo blijft je plant de hele zomer courgettes maken.
 9. Een wortel oogst je pas als de schoudertjes zichtbaar worden.
 10. Wil je de peulen oogsten? Houd dan met je ene hand de plant vast, terwijl je met de andere hand het peultje plukt. Zo voorkom je dat je de plant kapottrekt. Zo kan deze langer doorgroeien en jou nog meer heerlijke peultjes geven.
 11. Van sommige gewassen in de moestuin bak zijn niet alleen de bladeren of de vrucht eetbaar. De bloemen van de pompoen, courgette, paksoi en palmkool kun je gewoon eten. Maar ook veel bloemen die je eigenlijk voor de sier kweekt zijn eetbaar.
 12. Onkruid bestaat niet in een moestuinbak. Veel planten die vanzelf opkomen in de moestuin kun je eten. Oogst eens de jonge bladeren van de paardenbloem en maak er een salade van. Of pluk het zevenblad en verwerk het tot kruidenboter. Van jonge brandnetelblaadjes maak je eenvoudig soep of trek je thee!
 13. Goudsbloemen zijn niet alleen erg mooi, ook hier kun je heerlijk thee maken.
 14. Vergeet de komkommers niet op tijd te oogsten uit jouw kweek rek. Hoe groter de komkommer, hoe minder smaak.
 15. Hetzelfde geldt voor de sla. Is deze toch doorgeschoten in de moestuinbak op jouw balkon? Laat hem dan verder groeien en geniet van de mooie bloemen.
 16. Zijn er meer gewassen doorgeschoten? Laat deze dan uitbloeien en droog de zaden. Zo kun je ze bewaren en volgend jaar opnieuw gebruiken. Let wel op bij de pompoen: Als je zowel sier- als eetbare pompoenen gekweekt hebt, kunnen de zaden giftig zijn.

Met deze oogst tips maken we het moestuinieren nog makkelijker en zorg jij voor een nog lekkerdere oogst uit jouw moestuinbak op het dak, het balkon of terras. Heb jij zelf ook tips of heb je vragen? Bezoek dan onze Facebook pagina en laat een reactie achter of stuur ons een email op info@vertisign.nl.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek