De herfst is al even op gang en voor je het weet kunnen we genieten van echte winterweer met vorst en sneeuw. Dan zou je denken dat het moestuinseizoen wel een beetje voorbij is. Niets in minder waar, ook in de winter kun je nog heerlijk genieten van groenten en kruiden uit jouw moestuin of kweekbak. In deze blog vind je onze tips voor een moestuin in de winter.
Vroeg zaaien voor een langer moestuinseizoen
De typische wintergroenten zoals groene, rode en witte kool, knolselderij, koolraap, bloemkool, pompoen, prei, wortels of spruitjes moet je vaak al in de zomer zaaien om deze in de wintermaanden te kunnen oogsten. Toch is dat wel een beetje zonde van de ruimte in de moestuinbak als je dan juist wilt genieten van verse tomaten, paprika’s en komkommers. Is het dan nu te laat? Nee hoor, je kunt aardperen, andijvie, pastinaak, veldsla en winteruien nog tot november zaaien om tot januari / februari te kunnen oogsten.
Bescherm jouw gewassen tegen de vorst
Als je in de winter nog groenten en kruiden in de moestuinbak op poten of kweek tafel hebt staan is het belangrijk om deze te beschermen tegen de kou. Zo kun je de moestuinbak verplaatsen naar een warmere plek, uit de wind of onder een afdak. Ook is het verstandig om een 20 tot 30 centimeter dikke laag mulch aan te brengen die zorgen voor een thermische isoleerlaag. Op deze manier vriezen jouw plantjes (en met name de wortels) niet zomaar kapot. Tenslotte kun je ook een doorzichtig folie over je gewassen spannen om zo een kweekkas te maken. Zo blijven je plantjes lekker warm en genieten ze optimaal van het aanwezige zonlicht.
Nog meer tips om gewassen te beschermen tegen de vorst
- Goede drainage is essentieel: hoe natter de bodem, hoe sneller hij zal bevriezen en schade toebrengen. Gebruik dus de moestuingrond van Vertisign.
- De makkelijkste manier om kwetsbare groenten te beschermen is ze afdekken. Gebruik hiervoor materialen die ademen, anders sterven ze misschien alsnog door verstikking.
- Bedek eventueel de plant met vliesdoek: het beschermt de bladstructuur en houdt de temperatuur binnenin wat hoger. Bedekkingen met plastiek kunnen ook, maar zijn wel winddicht. Gebruik je deze toch, haal het dan zeker weg zodra de vorst voorbij is.
- Een volgroeide plant is beter bestand tegen vorst dan jonge, tedere planten. En gezonde gewassen bezwijken minder snel dan ijle, zwakkere planten. Zorg dus goed voor je moestuinbak voordat het gaat vriezen.
- Gewassen in bakken op poten lopen meer gevaar om te bevriezen. Geef jouw moestuinbakken en kweekbakken daarom even geen water meer om te voorkomen dat de grond en de wortels bevriezen. Eventueel kun je de binnenkant van de bakken bekleden met jute of kokosmatten om extra te isoleren.
- Leg een royale hoeveelheid stro aan de basis van de plant als een extra isolerend dekentje. Ook afgevallen bladeren, karton, jute zakken en zelfs oude lakens kan je op de grond leggen.
- Individuele gewassen kun je afdekken met omgekeerde emmers, glazen stolpen of halve plastieken flessen.
- Bij pepers en tomaten kun je beter geen risico nemen en verhuis ze daarom naar een vorstvrije ruimte of de vensterbank.
- Vergeet tenslotte niet om de bedekking weg te halen als de temperaturen opnieuw boven het vriespunt komen.
Bewaar je oogst tijdens de winter
Rapen, wortels en andere wortelgewassen zijn na het oogsten te bewaren als ze goed droog zijn. Stapel de oogst op in de buitenlucht of in een koele kelder en bedek ze met een 20 centimeter dikke laag van stro, zand en uiteindelijk een plasticfolie. Zorg er wel voor dat er ruimte is voor ventilatie om schimmels te voorkomen.
Kweek je groenten in een serre of kas
Wil je het moestuinseizoen nog meer verlengen? Begin dan een kas of serre zodat je gewassen ook in het najaar en het vroege voorjaar lekker kunnen genieten van de warmte van de zon. Deze kassen of serres zijn er in vele maten, maar voor de kleine ruimte kan een muurkas al uitkomst bieden. Plaats vervolgens de moestuintafels of kweekrekken van Vertisign en je kunt op elke gewenste ruimte groenten kweken in de winter. Nog een kleine tip: In een serre kan je eventueel met een klein gas- of elektrisch vuurtje een klein beetje verwarmen zodat de temperatuur net boven nul blijft.
Kortom, ook in de winter kun je met deze tips blijven genieten van de groenten en kruiden uit jouw moestuin. Heb je vragen of meer tips. Stel ze gerust of stuur jouw tip naar info@vertisign.nl