Onze tips voor een kruidentuin

Het kweken van kruiden is tegenwoordig helemaal in. Het lijkt wel of iedereen zelf met het kweken van verse kruiden aan de slag is gegaan. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, of enkel maar een balkon, er is altijd wel plaats om wat kruiden te kweken. Maar…, hoe begin je eraan? Daarom geven wij jou graag 8 tips voor jouw kruidentuin.

Kies de favoriete kruiden

Voordat je begint met het aanleggen van jouw kruidentuin is het belangrijk om na te denken over welke kruiden je wilt kweken. Zo kies je het best voor de kruiden die je graag gebruikt zodat je er het meeste voordeel uit haalt. Denk dus goed na over welke maaltijden je het meeste klaarmaakt en welke kruiden je daarvoor nodig hebt.

Je kunt natuurlijk ook direct met veel kruiden beginnen, maar het is nog al arbeidsintensief om al die kruiden te verzorgen. Voor je het weet ben een poosje aan het werk. Maak dus een selectie en focus je daarop.

MOESTUINTIP | Wist je trouwens dat er ook kruiden zijn tegen muggen en / of wespen?

Plant je kruiden eerst in huis

Als je de kruidentuin vanuit zaadjes wilt beginnen kun je deze het best voorzaaien in de vensterbank. Dat zorgt ervoor dat jouw kruiden veel sneller ontkiemen. Zaai ze in kleine bloempotjes en zorg dat het overtollige water weg kan lopen. Zodra er geen kans op nachtvorst meer is, kun je de plantjes geleidelijk aan buiten plaatsen. Zet ze telkens iets langer buiten zodat ze kunnen wennen aan het buitenzijn. Dit noemen ze afharden.

TIP | Basilicum, koriander en dragon zijn heel goed zaaibaar. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de zaadjes en leg er een heel dun laagje potgrond op.

Verplant je kruiden naar een moestuintafel

Ben je binnen begonnen met het kweken van kruiden? Wacht dan niet te lang om ze te verpotten, anders krijg je lange slappe plantjes die naar het licht groeien. Zodra je zaailingen afgehard zijn kun je ze het best verpotten naar een moestuinbak, kweektafel of moestuinrek. Zo kun je er makkelijk bij en het werkt nog makkelijk ook.

Zo’n moestuinbak op poten is overigens ideaal voor op een balkon of terras, zo heb je geen volle grond nodig en blijft het netjes. Let er wel op dat je een moestuinbak neemt die bestand is tegen regen en wind. Kies dus een duurzame houtsoort of een stalen moestuinbak die beschermd is tegen corrosie.

Combineer de kruiden in jouw moestuinbak

Niet elke kruidsoort verlangt evenveel onderhoud vandaar dat je best de kruiden met dezelfde zorg combineert in eenzelfde bak of kweektafel. Mediterrane kruiden als rozemarijn, tijm, lavendel, oregano en salie houden bijvoorbeeld van de volle zon en niet te veel water. Basilicum, bieslook en peterselie verlangen daarentegen juist meer water.

TIP | Het is mogelijk om met bakken te werken op verschillende niveaus. Zo kun je jouw kruiden makkelijk groeperen. Meer over een moestuinbak met niveaus.

Vermijd overwoekeren, creëer aparte bakken

Wil je munt kweken voor verse thee? Of om te gebruiken in een frisse salade? Dan is het zeker belangrijk dat je de munt gaat kweken in jouw moestuinbak. Het kruid is eenvoudig te kweken, maar heeft wel de neiging snel te overwoekeren, wat ten kosten gaat van de andere kruiden in jouw kweekbak. Zorg er dus voor dat je een afscheiding voorziet of plaats jouw munt in een aparte kweekbak.

Creëer rijen in de kweekbak

Bij het verpotten van de kruiden is het verstandig de kruiden te planten in rijen zodat je makkelijk en snel het onkruid tussen de kruiden kan verwijderen. Dit geld ook als je de kruidenplantjes koopt in een plaatselijk tuincentrum. Werk met rijen en laat voldoende plaats tussen de zaadjes en plantjes.

Bewaar jouw oogst voor de winter

Kook je graag de hele winter door met kruiden uit je eigen moestuinbak of moestuintafel? Bewaar de oogst dan voor de winter, zodat je ook dan kunt genieten van de verse aroma’s uit eigen moestuin.

Maak kleine bundeltjes van kruiden en hang ze ondersteboven in een droge en warme omgeving. Als ze droog zijn, kunt je ze in een trommeltje of hersluitbaar zakje in het donker bewaren.

Het is ook mogelijk de kruiden in te vriezen. Stop de kruiden in een ijsblokjesvorm, voeg water toe en vries je de kruiden in. Bewaar ze dan wel maximum een half jaar in de diepvries.

Maak een kruidenrek

Wil je makkelijk kruiden kweken? Of heb je te weinig plaats voor een moestuin? Maak dan gebruik van een moestuinrek, plaats deze vlakbij de keuken en kweek de verse kruiden binnen handbereik.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek