Onderhoud van een kweektafel

Je wilde verse groenten en kruiden kweken en bent vol goede moed begonnen met een moestuinbak of kweektafel van Vertisign. Na het zaaien van jouw lievelingsgroenten en kruiden kan het wachten beginnen? Dat zeker niet, je zult namelijk regelmatig aan de slag moeten met jouw moestuinbak om te zorgen dat je kunt oogsten. Gelukkig gaat dat in een moestuinbak of kweektafel veel makkelijker dan in de volle grond.

Onkruid wieden in de moestuinbak

Het is belangrijk om ongewenste plantjes meteen te verwijderen uit de moestuinbak. Je denkt misschien dat het voorlopig geen kwaad kan, maar geef onkruid geen kans om te gaan woekeren. Je verwijdert onkruid het beste met de hand. Hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans dat het verspreid. Daarnaast geniet het onkruid van de voedingsstoffen die in de grond zitten, terwijl de voeding is bedoeld voor je moestuinplanten.

In moestuinbakken, kweektafels en moestuinrekken komt onkruid overigens bijna niet voor. Dit komt omdat je gebruik maakt van schone moestuingrond waarin geen slapende zaden of wortels zitten en verse onkruidzaden moeilijker in de kweekbak waaien.

Bestrijdingsmiddelen in de kweektafel?

Het is goed om te streven naar een evenwichtige moestuin, dat wil zeggen een tuin waarin alles goed groeit zonder dat er gif of kunstmest aan te pas komt. Helaas lukt dat niet altijd, en zal je dus wel eens harde maatregelen moeten nemen om jouw groenten te beschermen. Als het krioelt van de slakken bijvoorbeeld.

Ook kun je al veel doen door goede plantcombinaties te maken in de kweektafel, combinatieteelt genoemd. Zet bijvoorbeeld afrikaantjes bij tomaten, de geur van afrikaantjes helpt tegen aaltjes en vliegen. Daarnaast houden slakken niet van sterk geurende planten zoals oost-Indische kers, tijm, lavendel, vingerhoedskruid en kattenkruid. Plant deze rond je moestuinbak of kweektafel.

Luizen bestrijden in de moestuinbak

Luizen kun je het makkelijkst voorkomen door je tuin gezond te houden. Dat betekent een juiste hoeveelheid voeding in de grond en weinig onkruid tussen je plantjes. Voorkom overigens overbemesting in je tuin, teveel mest vergroot te kans op luizen juist extra. Er zijn kruiden en planten waar luizen niet zo dol op zijn, zoals lavendel, dille, salie en uien of knoflook. Plant deze in je kweekbak of moestuintafel om de kans op luizen aanzienlijk te verkleinen.

Slakken bestrijden in de moestuintafel

Slakken zijn gek op bladeren. Haal daarom regelmatig bladafval weg uit de moestuinbak. Door de bladeren weg te halen, verwijder je hun schuilplaats. Haal regelmatig het onkruid weg en houd de bovengrond van je moestuin los en droog.

Jouw moestuinbak of kweektafel water geven

Geef je moestuinbak, kweektafel of kweekrek voldoende water. Zeker als je plantjes net hebt uitgeplant. Het is goed om de planten ’s avonds water te geven en om de 2 dagen. Zo heeft het water ’s nachts tijd om in de grond te zakken en verdampt het niet te snel door eventuele warmte. Doordat het water dieper in de grond zit zullen de wortels ook dieper gaan en daar krijg je sterkere planten van. Geef je iedere dag maar een beetje water, dan krijg je oppervlakkige wortels en zijn je plantjes dus een stuk gevoeliger voor ziektes.

Teveel of te weinig water in de kweektafel

Overigens houdt de moestuinbak het vocht heel goed vast. De grond is namelijk voorzien van perliet waardoor water “opgeslagen” wordt in de grond. De wortels van jouw groenten en kruiden hoeven dus nooit op zoek te gaan naar water. Langdurige periode met regen zijn in de moestuinbakken en moestuintafels overigens lang niet zo desastreus als voor een moestuin in de volle grond. De moestuingrond houdt het water goed vast, maar laat overtollig water via kieren weglopen.

Iedereen kan een moestuin beginnen met onze kweektafel

Het kweken van verse groenten en kruiden in een kweektafel, kweekbak of moestuinrek van Vertisign is dus vele malen makkelijker dan het kweken in de volle grond en vergt aanzienlijk minder onderhoud. Voor je het weet geniet ook jij van jouw eerste oogst.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek