Oktober

De weersveranderingen in oktober zijn heel groot. Lichte warme dagen kunnen aanvoelen alsof de nazomer gewoon doorgaat, en dan plotseling kan de kou binnenvallen. Dat betekent ook dat de eerste nachtvorst kan invallen. Wat betekent dat voor de moestuinbak?

Wat zijn de moestuinklusjes in oktober?

Bescherm gevoelige gewassen zoals wintersla en pas gezaaide stukken grond met cloches (soort tuinstolpen) tegen de kou. Verder worden motten rond deze tijd weer actief en zijn vaak uit op gewassen zoals prei, ui en sjalot. Deze ongedierteplaag is lastig te bestrijden. Zorg er bij de prei voor dat het hart van de plant vol water staat, dus bewater de planten goed tijdens droge perioden. Wanneer de motten je toch te snel af zijn kun je kiezen voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

Wat kun je in oktober in de moestuinbak planten?

Vanaf half oktober is het de ideale tijd om fruitbomen te planten, maar deze passen natuurlijk niet in een moestuinbak of kweektafel. Zolang de grond niet bevroren is kun je de boom in de volle grond zetten. Rond deze tijd kunnen de geplante bomen en hun wortels goed profiteren van de herfstregen voordat de winter aanbreekt.

Wat kun je in oktober in de moestuinbak zaaien?

Witte kool, savooie kool en kropsla kunnen deze maand nog onder de broeikap gezaaid worden. Daarnaast kun je deze maand knoflook en sjalotten in de moestuingrond poten!

Wat kun je in oktober uit de moestuin oogsten?

Pluk alle hele trossen van de buitentomaat af en leg deze binnen op een warme plaats of in een kas om af te rijpen. Vorstgevoelige kruiden zoals bieslook en peterselie kun je het beste uitgraven en binnen in een pot bewaren. Daarnaast kun je deze maand gewassen zoals andijvie, komkommers, bieten, rapen, witlof, koolrabi, kropsla, wortelen, bloemkool, doperwten en spinazie oogsten.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek