Munt kweken

Er bestaan veel verschillende soorten munt, zoals kruizemunt, herfstmunt, groene munt, watermunt en kruipmunt. De meest bekende muntsoort is de ‘Mentha Piperita’, oftewel de pepermunt. Deze muntsoort heeft een sterke geur en smaak door het hoge mentholgehalte. Daarnaast kunnen de bloemen aan dit kruid verschillen van bont paars, tot kleine violette bloempjes. Munt wordt vooral gebruikt in gerechten en voor het maken van thee. De smaken van de verschillende soorten munt kunnen sterk van elkaar verschillen. Munt staat ook bekend om zijn toepassingen in de geneeskunde. Dit kruid wordt onder andere gebruikt tegen krampen en misselijkheid, bij tandpijn, verkoudheid en tegen darmklachten.

Munt in de moestuintafel

Munt kun je het beste kweken op een afstandje van andere kruiden en zaaien doe je in de lente. Het kruid dient op een vochtige, alkalische grond te staan, en heeft veel voedingsstoffen nodig. Als je verschillende soorten wilt kweken, moet je het bestemde terrein verdelen in bedden, om kruisbestuiving te voorkomen.

  • Grondsoort: goed afwaterend, redelijk vruchtbaar.
  • Standplaats: zon of schaduw, maar in de zon ontstaat de meest compacte groei en de meest intense kleur, geur en smaak.
  • Vermeerderen: door de wortels in stukken te snijden of de plant te scheuren. Je kunt munt stekken.
  • Smaak: verfijnde pepermunt.
  • Keuken: in/bij lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalade, ijs.
  • Gebruik: aan warme gerechten vlak voor het opdienen toevoegen.
  • Extra: de werkzame stof menthol werkt verlichtend bij verkoudheid, griep, maagpijn.

Oogsten van munt uit de moestuinbak

Munt kan over het algemeen twee seizoenen blijven staan in de moestuinbak, met een beetje geluk zelfs nog wat langer. Elke twee jaar dien je in het voorjaar de munt opnieuw te kweken. Zo zorg je voor een nieuwe oogst in de zomer. Ook in de winter is het mogelijk om verse munt bij de hand te hebben. Vooral groene munt groeit prima in een pot van tien centimeter die je in huis op de vensterbank zet.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals munt, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek