Gebruikersinstructies

De hieronder vermelde gebruikers- en veiligheidsinstructies dienen te allen tijde in acht gehouden te worden om de veiligheid van jou (als gebruiker) en andere omstanders te bewaren; volg ze dus goed op.

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies

Gebruikersinstructies

Alvorens je aan de slag gaat met jouw moestuin is het verstandig kennis te nemen van de volgende instructies voor een plezieriger gebruik van onze moestuinrekken.

De moestuinen van Vertisign zijn bedoeld voor het kweken van verse groenten en kruiden voor menselijke consumptie met een niet commerciele toepassing.

Voordat je aan de slag kunt gaan met jouw moestuin, dien je de kweekbakken te vullen met moestuingrond. Vertisign raadt moestuingrond aan die vermengd is met waterregulerende substraten als perliet of vermiculiet. 

Niet alle groenten en kruiden zijn geschikt voor een moestuinrekken van Vertisign. Op onze website vind je een overzicht van de mogelijkheden. 

Na verloop van tijd zal de hoeveelheid voeding in de kweekbak verminderen. Vertisign adviseert elke 3 maanden biologische meststoffen toe te voegen aan de kweekbak. 

Overtollig water zal via de kieren in de kweekbak weglopen. Een tekort aan water dien je zelf aan te vullen (bijvoorbeeld vanuit een vijver, natuurlijk water, een regenton of een watertappunt). 

Gevuld met grond is de moestuin van Vertisign een zwaar product, verplaatsing van de moestuin is niet aan te raden. 

Houd er rekening mee dat groenten en kruiden natuurproducten zijn. Vertisign is niet aansprakelijk voor het slagen van de oogst, maar wij vertrouwen erop dat een beetje verzorging van jouw kant, naast plezier, een mooie opbrengst zal geven. 

Het uitbreiden van jouw moestuin is alleen mogelijk met door Vertisign goedgekeurde materialen. Voor eventuele goedkeur kun je contact opnemen met Vertisign. 

Verontreiniging 

Het is af te raden een moestuin te beginnen vlakbij verontreinigde gebieden of plaatsen met een hoge luchtverontreiniging. Deze giftige stoffen kunnen zich ophopen in jouw moestuin, voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de plaatselijke overheid. 

In geen geval mag je gevaarlijke en / of giftige stoffen achterlaten in de kweekbakken. Deze stoffen zullen zich ophopen in de groenten en kruiden en zo schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Oneigenlijk verplaatsen 

Opgebouwde moestuinrekken dienen niet opgetild te worden door bijvoorbeeld een kraan of andere hefmiddelen. 

Houd te allen tijde rekening met de veiligheidsinstructies uit deze gebruikershandleiding. Zo mogen onderdelen niet aangepast worden, is het niet toegestaan in een moestuinrekken te klimmen en dient overbelasting van het frame en de liggers voorkomen te worden.

Onderhoud

Voor extra moestuinplezier is het van belang dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan het moestuinrek. Op deze manier blijft je moestuin in goede kwaliteit en blijft jouw moestuin voorzien van een mooie uitstraling. 

Dagelijks (maximaal 5 minuten per dag) 

 • Controleer of je groenten en kruiden water nodig hebben. 
 • Controleer of je verse groenten en kruiden kunt oogsten. 
 • Controleer of er ongedierte in je kweekbak zit. 

Wekelijks 

 • Zaai nieuwe groenten en kruiden, gebruik hiervoor eventueel het zaaischema. 
 • Poot eventuele groenten en kruiden die je gekocht hebt. 
 • Controleer of je de groenten en kruiden moet uitdunnen. 
 • Verwijder onkruid en vuil. 

Driemaandelijks 

 • Voeg meststoffen toe aan de moestuingrond 
 • Maak het frame schoon 
 • Controleer op technische mankementen 
 • Controleer de ondergrond waarop de moestuin geplaatst is.

Demontage en verwijdering

Indien je klaar bent met moestuinieren kun je de moestuin uit elkaar halen en indien gewenst opbergen in de berging of ter recycling aanbieden bij Vertisign of de plaatselijke afvalverwerker. Waar je verder rekening mee dient te houden vind je hier: 

Demontage 

 • Verwijder allereerst de resterende planten en moestuingrond. De grond kun je in jouw tuin verdelen of verspreiden in een plaatselijk plantsoen. Resterende planten kun je op de composthoop leggen of bij het GFT-afval doen. 
 • Verwijder voorzichtig de onderdelen van de moestuintafel. De liggers zijn geborgd, deze kun je van binnenuit er voorzichtig uit drukken. Sla de onderdelen op in de berging of bied ze aan ter recycling. 

Verwijderen 

Indien gewenst kun je de onderdelen ter recycling aanbieden. De kunststof delen (borgdoppen, kunststofdoppen en broeikap) kun je bij het kunststof afval doen, de stalen delen kun je naar een plaatselijke ijzerverwerker brengen. Vertisign is in staat om jouw moestuintafel te recyclen. Zij doen dit door de bakken te schenken aan een goed doel of te hernieuwen door ze te voorzien van een nieuwe coatlaag. Neem indien gewenst contact op met Vertisign voor meer informatie. 

Iedereen kan groenten kweken in onze moestuinbak

Wij geloven dat iedereen een duurzame moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras of als het je ontbreekt aan tijd. Door duurzame moestuinbakken en moestuintafels te ontwerpen en handige tips en tricks te bieden leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers, begin jij ook een moestuin?

Moestuintafel met kruiden

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuinbak van Vertisign

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. Verbouw jouw groenten op hoogte en heb altijd zicht op jouw moestuin.

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek