Moestuintips voor jouw balkon- of daktuin

Je woont driehoog achter en u wilt tuinieren? Ook al is jouw balkon of dak niet veel groter dan het formaat van een flinke postzegel, met deze tips gaat het je ook zeker lukken! Een beetje urbanfarmer of stadsboer(in) draait daar zijn hand niet voor om. Het is wel even wat anders dan tuinieren in de volle grond, maar binnen een jaar tijd kan jouw balkon uitgroeien tot een ware balkonmoestuin!

Tip 1: Geef elke dag water in de moestuinbakken

Elke dag? Ja eigenlijk wel. Het kan natuurlijk helemaal geen kwaad om elke dag jouw groenten en kruiden even te checken en, als je dan toch bezig bent, kun je ze meteen water geven. Met een echte Hollandse zomer hoef je niet zoveel water te geven, maar als de wind een beetje gunstig staat (Z-O) en lekker droge lucht aanvoert, dan loopt de temperatuur op een balkon al snel op. Planten in een verhoogde moestuinbak drogen snel uit en aan een buitje hebben balkonplanten niet zoveel, dus gieteren maar.

Tip 2: Gebruik potten en bakken met een gat

Teveel water is ook niet goed, dus zorg ervoor dat het overtollige water weg kan lopen anders gaan de wortels rotten onder in de bak. In de duurzame moestuinbakken van Vertisign zit een afvoer aan de zijkanten die ervoor zorg dat er geen laag met water onder in de bak blijft staan. Gebruik eventueel hydrokorrels voor een betere waterhuishouding of de Vertisign moestuingrond waarin speciale steensoorten zijn toegevoegd voor een betere waterhuishouding.

Tip 3: Gebruik de potaarde efficiënt

Als een moestuin op het balkon op de begane grond zou liggen heette het wel een moestuin, dus een balkonmoestuin betekent veel omhoog sjouwen (helemaal als je geen lift hebt). En omdat je jouw tijd wel anders kan indelen wil je natuurlijk niet elk seizoen de oude moestuingrond naar beneden sjouwen en zakken met nieuwe moestuinaarde naar boven tillen. Wel goed voor het verbranden van calorieën, maar dat doe je al in de sportschool. Toch?

Dus waar het om gaat is slim gebruik van uw potaarde. Goed, enig sjouwwerk is niet helemaal te voorkomen, maar je kunt de oude moestuingrond heel goed hergebruiken door het te mengen met nieuwe aarde, keukenafval of oude bladeren. Doe de bakken vooral niet te vol met aarde. Zo blijven ze vriendelijk voor jouw rug en stroomt het water er niet over heen als je water geeft. Als je helemaal van het gemak bent, dan kun je ook wat mestkorrels toevoegen. Wel opletten dat je ze boven op de aarde gooit, want de wortels mogen er niet mee in contact komen.

Tip 4: Ga op wormenjacht

Wat, wormenjacht? Ja, je leest het goed. In de aarde leven allerlei organismen die de bodemstructuur verbeteren. Wormen zorgen o.a. voor lucht in de aarde. Je kunt ze gewoon ergens uit een tuin halen. Steek een schep in de grond en wiebel hem een paar keer op en neer. Door de trillingen komen de wormen uit de grond gekropen. Raap ze op, stop ze even in een potje om te vervoeren en laat ze los in jouw moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken. In een grote moestuinbak kun je prima een paar wormen laten rond kruipen.

Tip 5: Fruit op jouw balkon

Fruit op jouw balkon onmogelijk? Je zou het denken, maar niets is minder waar. Het worden natuurlijk geen grote hoeveelheden, maar de smaak van een verse zelf gekweekte aardbei of braam is niet te versmaden. De volgende fruitsoorten zou je op jouw balkonmoestuin kunnen zetten:

  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Bessen
  • Bramen
  • Rabarber
  • Minitree Appel (als je een wat groter balkon hebt)
  • Minitree Peer (als je een wat groter balkon hebt)

Aardbeien groeien snel en ze nemen heel weinig ruimte in. Je kunt ze zelfs verticaal planten in een moestuinen om ruimte te besparen. Het enige dat ze van je vragen is een beetje zon en voldoende water. Vergeet ze vooral niet op tijd af te dekken met een net, anders gaan de gevleugelde vrienden ermee vandoor.

Als je bramen wilt, kies dan voor een variant zonder stekels. Dat is wel zo lekker op jouw balkon en zeker zo kindvriendelijk. Je hebt ze in allerlei soorten van zoet tot lichtzuur, dus kies een smaak die bij je past. Ze houden wel van een beetje zon, want in de schaduw bloeien ze slecht en krijg je minder vruchten. Op de jonge scheuten dragen ze de meeste vruchten en een bramenstruik groeit als een dolle, dus op tijd snoeien is het devies. Houd er wel rekening mee dat de plant pas in het derde jaar echt volwassen is en zijn meeste vruchten zal dragen.

Tip 6: Kruiden op jouw balkon

Kruiden gaan zeer goed op uw balkonmoestuin. Handig voor achter het raam (in de koude maanden) en in de zomer zet je ze lekker buiten. Verse kruiden smaken heel wat lekkerder dan gedroogde kruiden. De volgende kruiden doen het zeer goed in onze moestuinbakken, kweektafels of moestuinrekken:

  • Salie (ook aantrekkelijk voor vlinders)
  • Rozemarijn (goed tegen muggen, houdt wel van veel zon)
  • Oregano
  • Basilicum (zowel de platte- als de krulvariant)
  • Tijm
  • Munt (lekker voor thee of in je Mojito)

Tip 7: Groenten op jouw balkon

Wil je verse groenten eten van jouw balkon? Ook dat is heel goed mogelijk. Uiteraard moet je even rekening houden dat niet alle groenten even goed gaan, maar de volgende soorten zou je best eens kunnen proberen:

  • Tomaat
  • Sla
  • Andijvie
  • Bietjes
  • Wortel
  • Spinazie
  • Radijs
  • Rucola
  • Bonen

Aardappelen kun je bijvoorbeeld heel goed houden in een zak (een z.g. ‘Growbag’). Je begint met een klein laagje aarde in de zak. Zodra de plant gaat groeien voeg je daar steeds wat aarde bij, zodat er nog net wat blaadjes bovenuit komen. Je zult zien dat de plant steeds verder ‘omhoog’ groeit. Onder die dikker wordende laag aarde vormen zich dan fantastisch mooie verse aardappelen. Met twee van deze zakken heb je al snel tien kilo verse aardappelen op je balkon. Heerlijk toch!

Tip 8: Verticale balkonmoestuin

Mocht je ruimte tekort komen kunt je altijd nog op zoek gaan naar een verticale moestuin voor op uw balkon. Deze zijn in vele soorten verkrijgbaar of zelf te maken, maar mogelijk bieden de moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken van Vertisign een oplossing.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek