Moestuintips voor de startende zaaiers

De dagen worden langer en dat betekent dat het moestuinseizoen in aantocht is. Velen van ons kunnen daarom niet wachten tot ze kunnen beginnen met zaaien. Gelukkig kun je ook de komende tijd al met de voorpret aan de slag; het helpt om je goed voor te bereiden en daarmee alvast de komende tijd nuttig in te vullen, zonder dat je de gewassen in de kou zet.

Licht voor de zaailingen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar planten hebben nu eenmaal licht nodig om te groeien. Anders krijg je namelijk hele lange, smalle plantjes. Anders dan je zou verwachten remt licht namelijk de groei en zonder licht gaan je plantjes dus harder groeien op zoek naar licht. Wil je sterkte zaailingen? Ze ze dan op een plek met voldoende zonlicht, zoals de vensterbank of onder kweeklampen van Hydrosign.

WC-rolletjes gebruiken om te zaaien

Om je gewassen voor te zaaien kan je natuurlijk potjes, zaaibakjes of zaaitrays kopen, maar wat ook helpt zijn simpele wc-rolletjes. Snij een leeg rolletje door de midden zodat 2 potjes ontstaan waarin je kunt zaaien. Bijkomend voordeel is dat je deze als het tijd is om te verspenen, je zet meteen in de moestuinbak kan zetten zonder de planten te beschadigen. Het rolletje zal namelijk verteren na verloop van tijd en als extra voeding dienen voor jouw plant.

Hoe diep moet je zaaien?

Heb je geen idee hoe diep je het zaadje moet zaaien en ben je de verpakking kwijt? Als stelregel wordt vaak gesteld dat je het zaadje net zo diep moet zaaien als het zaadje groot is. Voor de kleinere zaden geld dus dat je ze enkel hoeft aan te drukken in de kweekbak. Als je daar te veel grond overheen doet is de kans aanwezig dat ze niet zullen ontkiemen.

Het doseren van zaad

Voor je het weet zijn we enthousiast aan het zaaien en hebben we na verloop van tijd een overvloed aan tomaten- of slaplanten die we niet allemaal in de moestuinbak kwijt kunnen. Tegelijkertijd moeten we er wel rekening mee houden dat niet elk zaadje op komt. Toch is het verstandig om voorzichtig te doen en in elk geval niet het hele zakje met moestuinzaden te zaaien. Zo hou je altijd nog iets over om bij te zaaien als dat nodig is.

Regel voor regel zaaien

Zaai je de gewassen rechtstreeks in de moestuinbakken? Dan is het verstandig om altijd in regels of rijen te zaaien. Zo kun je later makkelijker het onderscheid maken tussen onkruid en opkomende groenten en kruiden.

Afharden van zaailingen

Zodra de temperaturen het toelaten is het mogelijk om jouw zaailingen buiten uit te planten. Echter is het wel aan te raden om ze te laten afharden. De overgang van het warme binnenklimaat naar de koude buitenlucht kan impact hebben op de jonge tere plantjes. Laat ze daarom steeds wat langer buiten staan en haal ze daarna weer naar binnen. Hierdoor kunnen ze langzaam wennen aan de kou.

Wachten tot ijsheiligen?

Misschien is deze datum bij jou wel bekend. Ondanks dat deze dag klinkt als een katholieke feestdag is het voor veel doorgewinterde moestuinierders bekend als het moment waarna er in theorie geen nachtvorst meer verwacht wordt. Voor vele dus het startseizoen om volop buiten te zaaien en uit te planten. Wanneer is ijsheiligen dan? Dit is de periode van 11 tot en met 15 mei.

Maak een moestuinplan voor je bak

Overigens is het nog januari en is half mei nog ver weg, wel je nu toch vast genieten van de voorpret van het moestuinieren? Bekijk dan wat je komend seizoen wil zaaien en hoe je de moestuin wilt inrichten. Heb je daarbij nog extra kweektafels of kweekrekken nodig en hoe kom je uit met de ruimte tijdens het hoogseizoen. Dit kun je allemaal overzichtelijk maken in een moestuinplan, aan de slag dus!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek