Moestuinieren zonder zaadjes

Heb jij dat ook? Dat je je moestuinbak mist? Het is alweer november, en je moestuinbak staat waarschijnlijk op winterstand of je hebt ‘m binnen kunnen zetten. In beide gevallen kun je met een paar van onze tips lekker bezig gaan met moestuinieren! Vorige week ging de blog over compost. Daarin hebben we besproken wat je allemaal kunt doen met je eigen keukenafval als voedingsbodem voor de planten in je moestuinbak. In dit blog gooien we het over een andere boeg en vertellen we je hoe je je keukenafval (of gekochte groenten) opnieuw leven in kunt blazen!

Voordat je gaat beginnen:

Welke groenten je ook gebruikt om te herplanten in de moestuintafel of kweekbak, zorg ervoor dat ze onbespoten en biologisch zijn! De groenten die je gebruikt mogen wat ouder zijn, maar zorg dat er geen rot in zit. Het water dat je gebruikt, mag gewoon kraanwater zijn. Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je een anderhalve literfles water kopen.

Wortel

Snijd de top ongeveer twee vingers breed van de wortel af en gebruik de rest van de wortel om op te eten! De wortel van elke plant is daar waar het groen aanzit, of daar waar ze vast hebben gezeten aan de boom. Leg de afgesneden topjes in een bakje water. Het groen moet boven het water uitsteken, en de onderkant hoeft maar een heel klein beetje onder water te staan

Ui

Snijd de ui zo dat je een blok om de wortel heen overhoudt en ook de bovenkant aan de wortel blijft zitten. Je snijdt dus als het ware alleen de zijkanten weg. Gebruik de rest van de ui om mee te koken. Leg de ui in het bakje water met de wortel naar beneden.

Groene ui

Als je een groene ui hebt met de wortelen er nog aan, dan is dat perfect! Soms snijden ze dat er af voordat ze in de supermarkt komen te liggen, omdat deze groenten al wat ouder zijn. Net zoals bij de wortel, snijd je ook voor de groene ui weer twee vingers breed van de wortel af. Deze leg je met de wortels naar beneden in een bakje met water. Zorg dat ze goed overeind blijven staan!

Prei

Volg de aanwijzingen zoals bij de groene ui! Kijk weer of er al wortels uit de top komen. Dit maakt dat de plant sneller op water groeit.

Sla

Meestal komt de sla niet met wortels uit de top, maar is the top kort afgesneden door de verkopers. Snijd een iets groter stuk (ongeveer handbreedte) van de top van de krop sla af en leg deze met de wortel naar beneden in het water.

Knoflook

Leg de knoflook geheel in het bakje water met de wortel naar beneden. Je hoeft ‘m niet eens te schillen!

Na ongeveer een week in het water te hebben gelegen, hebben alle keukenrestjes inmiddels wortels kunnen schieten! Je kunt eventueel nog iets langer wachten tot ze echt wortel hebben geschoten en er een topje uit de bovenkanten groeit. Als het zo ver is, kun je aarde en compost in het bakje gaan doen. Deze aarde mag best wat nat blijven, maar niet te veel. Zorg dat de groenten met de wortel ongeveer een vingerbreedte onder de aarde zitten.

Onthoud dat dit geen magisch proces is. Het heeft tijd nodig, maar het resultaat is gegarandeerd!

Voor elke plant heeft dit proces een andere uitkomst:

Bij een wortel of een ui is dit een manier om zaadjes te reproduceren. Er komt dus niet ineens een wortel uit je wortel gegroeid! Met de zaadjes die worden gewonnen, kun je uiteraard je moestuinbak of moestuintafel weer vullen als het seizoen aanbreekt! Bij een knoflook groeit er wel een knoflook uit!  De reden is dat de knoflook eigenlijk al het zaadje van de plant is! Bij de prei, de sla of bijvoorbeeld selderij zul je zien dat er blaadjes groeien. De plant maakt zichzelf als het ware weer af. Als je deze planten zo lang mogelijk laat groeien, zullen er uiteindelijk ook zaadjes uitkomen. Sommige groenten hebben de zaadjes al in zich, en die gooi jij normaal gesproken in de vuilnisbak! Met deze tips is dat verleden tijd:

Paprika

Met de paprika doen we het iets anders. Daar halen we de zaadjes uit. Je kunt eigenlijk alleen de rode paprika gebruiken. Groene paprika’s worden als eerst geoogst. De gele en oranje paprika groeien iets langer en uiteindelijk worden ze rood. Deze rode paprika droogt een stuk minder snel op, en de zaadjes drogen niet zo snel uit bij het verwijderen. Snijd de paprika open en haal de zaadjes eruit en los van de stam.

Tomaat

Snijd de tomaat doormidden. Haal de zaadjes van de zaadlijsten af en doe ze in een zeefje. Duwe goed het vruchtvlees van de pitjes af en spoel ze eventueel af onder de kraan. Daarna laat je de zaadjes drogen op een zacht plastic schaaltje. Doe ze liever niet op een keukenrol papiertje of in katoen, want dan plakken ze vast en kunnen de zaadjes breken als je ze weer los wilt halen.

Nu weet je hoe je de zaadjes kunt produceren uit keukenafval of kunt bewaren, en hoe je die vervolgens weer kunt gebruiken voor het volgende seizoen in jouw kweektafels.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek