Het voorjaar is misschien nog ver weg, maar veel van ons kijken alweer uit naar de start van het moestuinseizoen. Om goed voorbereid aan de slag te gaan kan het verstandig zijn om een moestuinplan te maken, zodat je een goed overzicht hebt wat je wanneer en waar wilt zaaien, verplanten en oogsten in jouw moestuin of kweektafels. Maar wat te doen met die plekken in jouw moestuin waar de grond te nat of te zwaar is om gemakkelijk groenten te kweken?
Bodem verbeteren met mulch
Het eerste wat je kunt overwegen is het verbeteren van de bodemstructuur. Door structureel organisch materiaal toe te voegen, de grond te mengen met zand en in het najaar een laag mulch aan te brengen maak je de bodem na verloop van jaren luchtiger. Hierdoor kan water gemakkelijk en sneller wegzakken. Bijkomend voordeel is dat je met deze actie het bodemleven in de moestuingrond en daarmee de opbrengst van jouw moestuin bak verbeterd.
Regenwormen in de bodem loslaten
Een natuurlijke optie om de grond van jouw moestuin of kweekrek minder nat te maken is door gebruik te maken van regenwormen (passende naam voor het probleem). Deze bodembewoners eten zich door de grond en verbeteren daarmee de bodem. Zo graven zij verticale gangen waardoor de afwatering wordt verbeterd. Verder bevorderen ze daarmee de vertering van organisch materiaal en verbeterd de waterinfiltratie en diepere worteling.
Drainage en gaten aanbrengen
Ook kun je drainage aanbrengen in de stukken van jouw moestuin waar water en de vochtige grond een probleem vormt. Zo kun je werken met drainagebuizen zodat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Een andere slimme oplossing is het boren van gaten in de grond. Maak deze gaten zo diep als een grondboor lang is of tot je door de vaste (klei)laag heen bent. Vul deze gaten vervolgens met grind zodat via deze gaten het water sneller de diepte in kan stromen.
Verhoogde border maken
Een andere optie is om de grond op te hogen met moestuingrond. Hierdoor creer je verhoogde borders. Omdat deze boven het maaiveld uit steken zullen ze eerder opdrogen dan wanneer je de borders maakt op het maaiveld. Daarnaast kun je hierbij meteen gebruik maken van grond geschikt voor een moestuin. Wil je nog meer resultaat uit jouw moestuin? Maak dan meteen een kweekbak of plaats een koude bak zodat je in het voorjaar vroeger kan beginnen en in het najaar langer door kan met kweken van jouw favoriete groenten en kruiden.
Vermeng ongeblust of gehydrateerd kalk door de bodem
Voor het opdrogen en verbeteren van de bodemstructuur kun je het beste ongebluste kalk of gehydrateerde kalk gebruiken. Beide soorten zijn verkrijgbaar bij tuinwinkels en bouwmarkten. Ongebluste kalk is eigenlijk calciumoxide, terwijl het gehydrateerde kalk bekend staat als calciumhydroxide. De kalk zorgt ervoor dat het vocht in de bodem op genomen wordt. Let wel op dat het kalk de pH van de bodem verhoogd, voeg dus gerust een beetje onverteerde mest toe om dit te neutraliseren.
Gewassen kweken die geschikt zijn voor natte grond
Tenslotte is er ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van deze natte grond. Er zijn namelijk groenten en kruiden die goed groeien op vochtige grond. Lukt het dus niet om bovenstaande opties toe te passen op jouw moestuinbakken, moestuingrond of kweektafels, ga dan aan de slag met de volgende gewassen op de natte grond:
- Komkommer
- Aubergines
- Radijs
- Tomaten
- Bloemkool
- Okra
- Kalebas
- Sopropo
- Spitskool
- Wortel
- Bietjes
Zoals je ziet doen vooral kolen, vruchtgewassen en wortelgewassen het prima op de vochtige grond. Daarnaast zal je zien dat naarmate je langer kweekt op de vochtige bodem de bodemkwaliteit zich positief zal ontwikkelen. Met moestuinieren voeg je namelijk meer plantaardige materialen toe en zodoende zal het kweken elk jaar beter en makkelijker gaan.
Vragen of tips over een natte bodem?
Heb jij vragen of tips naar aanleiding van deze blog? Stuur jouw opmerking dan gerust op mail of stel je vraag aan een van onze medewerkers. We horen graag van jou.