Moestuinbak opzetten; zo doe je dat!

Restaurants met groenten en kruiden uit hun eigen moestuinbak of kweekrek: het is nog nooit zo hip geweest om je eigen groenten te verbouwen in een kweekbak. Heb je hiervoor ruimte op jouw terras of balkon, maar weet je niet hoe je een moestuinbak of kweektafel moet opzetten? Wij leggen het uit.

Moestuinbak ontwerpen; zon, licht en lucht

Misschien wel het belangrijkste bij het ontwerpen van het kweken in bakken: kies voor een goede plek. Zo veel mogelijk zon is ideaal, minimaal 6-8 uur, want de meeste groenten houden van zon. Kies daarnaast voor een beschutte plek. Dat betekent niet dat er geen wind mag zijn, wind kan namelijk ook warme lucht aanvoeren. Maar houd rekening met de verschillende windrichtingen: uit het noorden komt bijvoorbeeld de koudste lucht. Laat de zuidkant van de tuin open om zo veel mogelijk van de zon en warme lucht te profiteren.

Goed nieuws voor iedereen die geen zonnige tuin of balkon heeft: er zijn uitzonderingen op de zonaanbidders. Groenten die het goed doen in de halfschaduw (3–6 uur per dag zon) zijn onder andere sla, spinazie, rucola, snijbiet, biet, worteltjes en mosterdblad.

Klein maar fijne kweekbak

Je hebt niet veel ruimte nodig om groenten en kruiden te verbouwen. Je kan al een leuke oogst halen uit een kleine moestuinbak van 45 bij 113 cm. Een voordeel hiervan is dat het overzichtelijk blijft en je de groenten goed in de gaten kunt houden. Bekijke wel goed of je voor bepaalde planten toch niet meer ruimte nodig hebt. Als alles naar wens gaat, kun je de moestuinbakken altijd nog uitbreiden.

De grond in de moestuinbak

Weet wat voor grond je in de moestuinbak hebt. Potgrond van de plaatselijke tuincentra lijken goedkoop, maar raken snel uitgeput. Gebruik daarom speciale, organische moestuingrond in jouw kweekbak of kweektafel.

Plaats van de moestuinbak bepaald? Dan nu groenten kiezen

Heb je de plaats bepaald van jouw kweekrek of moestuinbak? Ga dan verder met je moestuin ontwerpen door te bepalen welke groenten je waar wilt zaaien of planten. Maak het je niet te moeilijk. Kies in eerste instantie voor makkelijke groenten zoals bonen, pluksla, rucola en kerstomaten. Oost-Indische kers erbij fleurt de boel lekker op en succes is zo goed als gegarandeerd. Bovendien maken bloemen en blad elk zomergerecht tot een feest op je bord.

Wanneer ga je een moestuintafel beginnen?

Begin je moestuintafel of moestuinrek na de vorstperiode, in het voorjaar. Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin. Er is slechts één verschil. Met jonge plantjes heb je eerder resultaat, de exact aanplantmaanden zijn te vinden op de etiketten van de plantjes. Zaden hebben logischerwijze iets langer de tijd nodig om te groeien. Wil je al wat vroeger beginnen? Gebruik dan een broeikap en bescherm jouw groenten en kruiden tegen de koud.

Binnen voorzaaien voor de moestuinbak

De meeste zaden kun je in de lente direct in de volle grond zaaien. Wil je de natuur een stapje voor zijn, dan kun je al vanaf februari binnen voorzaaien in een zaaibakje of simpelweg in een potje op de vensterbank. Je kunt de plantjes dan rond april in de moestuinbak plaatsen. Mediterrane groenten als paprika’s en tomaten móeten zelfs binnen voorgezaaid worden. Bekijk ook eens onze zaaikalender voor een handig overzicht.

De moestuinbak indelen

Voor een mooie oogst kun je je moestuinbak of kweektafel het beste indelen in vlakken van 20 bij 50 of 30 bij 50 cm  afhankelijk van jouw moestuinbak. Plant per vlak de soorten uit één gewasgroep bij elkaar. Zorg voor aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten, of wortels & knollen. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen en zorg je ervoor dat je de grond niet uitput.

Wisselen in de moestuinbak

Met wisselteelt houd je ziekten en plagen op een natuurlijke manier in de hand. Bovendien profiteren groenten van de stoffen die andere groenten achterlaten in de grond. Bij wisselteelt wordt uitgegaan van een aantal groepen groentesoorten (kolen, wortelgewassen, aardappels en peulvruchten) die elkaar in het bed opvolgen. Elk jaar verhuis je een groep naar het volgende vlak. Zie hiervoor ons overzicht over wisselteelt.

Schuif de verschillende groenten elkaar jaar een vlak op, waardoor de grond gezond blijft. Het is handig om een plattegrond van je moestuinbak te maken. Zet daarop welke groenten en kruiden in welk vlak zijn geplant. Daar kun je dan rekening mee houden tijdens het verzorgen en oogsten. Bewaar deze plattegrond voor volgend jaar als geheugensteuntje.

Moestuinbak plaatsen en beginnen maar

Het plaatsen van de moestuinbak of kweektafel is helemaal niet moeilijk. Met de bijgeleverde handleiding zet je je bak binnen 5 minuten in elkaar. Kies wel van te voren een goede plek in de tuin. Vervolgens kun je groenten en fruit zaaien of planten en dan is het gewoon wachten tot het groeit. Natuurlijk moet je niet vergeten water te geven.

Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek. Zorg voor regelmatig onderhoud. Verwijder onkruid, geef moestuinmest en gebruik de juiste biologische beschermingsmiddelen voor het beste resultaat.

Moestuinbak bemesten

Voor volle en smakelijke producten is het belangrijk om je kweekbak te bemesten. Hiervoor is speciale groentevoeding verkrijgbaar. Deze bevat alle benodigde meststoffen voor kruiden en groenten. Staat er spinazie in je moestuin? Gebruik dan stikstof. Dit zorgt voor een optimale groei. Voor vruchtgewassen zoals tomaat en courgette kun je fosfor en kalium als meststof gebruiken. Dat is goed voor de groei en de ontwikkeling van de vruchten.

Zo verbeter je de moestuingrond

Een laag mulch, een extra bodemlaag rondom de planten, verbetert de kwaliteit van de grond in jouw moestuinbak. Het houdt vocht vast, houdt onkruid tegen, beschermt de wortels van je planten en heeft een isolerende werking. Zo’n laag, circa 5 cm dik, kan uit organisch materiaal bestaan zoals houtsnippers, bladaarde, grasmaaisel, stro (onder
aardbeien leggen) en compost.

Moestuinbak onderhouden

Wieden, wieden en nog eens wieden. Hoe minder onkruid, hoe beter het is voor de gezondheid van je groenten en kruiden. Gulden regel: ga uit van elke dag een ‘rondje’ door de moestuinbak. Gebruik voor een goede bodemstructuur altijd goede moestuingrond in plaats van potgrond.

Bestrijdingsmiddelen in de kweekbak

Het is goed om te streven naar een evenwichtige tuin, dat wil zeggen een tuin waarin alles goed groeit zonder dat er gif of kunstmest aan te pas komt. Helaas lukt dat niet altijd, en zal je dus wel eens harde maatregelen moeten nemen. Als het krioelt van de slakken bijvoorbeeld. Gebruik in dat geval milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Ook kun je al veel doen door goede plantcombinaties te maken, combinatieteelt genoemd. Zet bijvoorbeeld afrikaantjes bij tomaten, de geur van afrikaantjes helpt tegen aaltjes en vliegen.

Luizen bestrijden in de moestuintafel

Luizen kun je het makkelijkst voorkomen door je tuin gezond te houden. Dat betekent een juiste hoeveelheid voeding in de grond en weinig onkruid tussen je plantjes. Voorkom overigens overbemesting in je tuin, teveel mest vergroot te kans op luizen juist extra. Er zijn kruiden en planten waar luizen niet zo dol op zijn, zoals lavendel, dille, salie en uien of knoflook. Plant deze in je moestuinbak om de kans op luizen aanzienlijk te verkleinen.

Slakken bestrijden in de moestuintafel

Slakken zijn gek op bladeren. Haal daarom regelmatig bladafval weg uit de moestuintafel of kweekbak. Door de bladeren weg te halen, verwijder je hun schuilplaats. Haal regelmatig het onkruid weg en houd de bovengrond van je moestuinbak los en droog.

Je moestuinbak klaarmaken voor de winter

Aan het einde van het moestuinseizoen is het belangrijk je moestuinbak klaar te maken voor de winter. Ruim alle plantenresten op en gooi ze op een composthoop. Spit je moestuinbak vervolgens flink om als het een paar dagen droog is geweest. Doe dit voordat het gaat vriezen. Hierdoor worden voedingsstoffen bewaard en wordt de grond vruchtbaarder.

Zin om een moestuinbak te beginnen?

Met de moestuinbakken, kweektafels en kweekrekken van Vertisign kan iedereen op een makkelijke manier beginnen met het kweken van verse groenten en kruiden. Bekijk onze mogelijkheden in de webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek