Moestuinbak met een beperkt budget

Wil jij een moestuin beginnen, maar heb je niet de mogelijkheid om een mooie moestuinbak van Vertisign aan te schaffen? Als je voor het eerst een moestuin wilt beginnen kunnen de kosten flink oplopen: je hebt een moestuinbak of kweektafel nodig, en daarbij grond, klimrekken en een eventuele broeikap. En wat denk je van plantgoed, zaadjes, potjes en gereedschap? De lijst lijkt oneindig lang. Toch is het ook mogelijk om zonder al te veel geld uit te geven een moestuin te beginnen en te genieten van verse groenten en kruiden. In deze blog lees je een aantal tips voor een budgetvriendelijke moestuin.

DIY Moestuinbak

DIY staat voor Do It Yourself, kortom; volop zelf knutselen! En je hoeft niet eens heel handig te zijn! Het enige wat het kost is een beetje tijd en inspanning waarmee je een heleboel geld kan besparen. En daarbij hoeft het helemaal niet perfect te zijn; het is voldoende als het een functie kan vervullen: het kan jouw groenten en kruiden echt niet schelen of hun moestuinbak een beetje scheef in elkaar zit.

Maak zelf verhoogde moestuinbedden of plantenbakken

Een moestuinbak of moestuintafel kost al snel tientallen euro’s. Die kan je uitsparen door zelf verhoogde moestuinbakken te maken van pallets of houten planken. Uiteraard is hout wel gevoeliger voor rot, maar je kunt er in ieder geval een jaar of 2-3 mee vooruit en met een paar spijkers en een hamer knutsel je al snel een moestuinbak in elkaar. Voor het ondersteunen van je klimplanten zoals courgette, tomaten en komkommers bestaan er ook creatieve mogelijkheden: lange takken, bamboestokken, een oude kapstok of stukjes touw aan een bovendraad. Wees creatief! Je plantjes klimmen er toch wel in.

Werkmateriaal hoef niet nieuw te zijn

Voor het bewerken van jouw moestuinbak is het echt niet nodig om met nieuw, duur tuingereedschap aan de slag te gaan. Bedenk van te voren goed wat je nodig hebt en vraag dan eens na bij familie of vrienden. Misschien hebben zij nog een spade, een hark of ander gereedschap wat ze kunnen missen. Een volgende optie is het bezoeken van rommelmarkten, kringloopwinkels en online marktplaatsen zoals 2ehands.be, Marktplaats.nl en Koopjeskrant. Vaak wordt hier tweedehands materiaal in goede staat aangeboden voor een kleine prijs.

Goedkope manieren om voor te zaaien

Wil je alvast beginnen met voorzaaien, maar vind je het kopen van zaaipotjes ook zonde van het geld? Ook dan zijn er verschillende manieren om geld te besparen. Zo kan je de groenten voor in jouw moestuinbak voorzaaien in WC rolletjes, lege eierschalen, opengeknipte melkpakken of eierdozen in plaats van in dure zaaibakjes. Als je zaailingen vervolgens groot genoeg zijn om uit te planten, dan kun je plastic flessen gebruiken om mini-serres mee te maken en hen tegelijkertijd tegen slakkenvraat te beschermen. Wil je later nog weten wat je gezaaid hebt in de moestuin? Naamlabels maak je eenvoudig met takjes, deksels van metalen blikjes, stenen, zelfgemaakte bordjes of kurken.

Uitplanten in potten

Als jouw plantjes vervolgens groot genoeg zijn is het tijd ze uit te planten in de moestuinbakken, kweektafels of eventueel potten. Als je goed om je heen kijkt heb je oneindig veel mogelijkheden van alledagelijkste spullen die je kan gebruiken om je groenten en kruiden in te planten. Denk maar eens aan een oud kastje, lege blikken of flessen, bouwstenen, versleten autobanden, een niet gebruikte koffer of kist, het oude tuinzwembadje van de kids, zelfs schoenen of laarzen. Wees maar creatief. Wel is het belangrijk dat jouw pot of bak de mogelijkheid heeft om overtollig water weg te laten lopen, maak dus eventueel wat gaatjes in de bodem.

Leuke tip!

Zorg dat je ergens oude ramen kan vinden. Deze zijn perfect om serres mee te bouwen en je plantjes te beschermen tegen de kou.

Verstandige keuzes maken

Het kweken van groenten en kruiden lijkt een slim idee om geld te besparen, maar daarbij is het wel belangrijk dat je verstandige keuzes maakt. Als je verkeerde keuzes maakt kunnen de kosten voor bijvoorbeeld de tomaten die je teelt als snel oplopen en kosten ze uiteindelijk meer dan diegene die je in de winkel kan kopen.

Blijf werken aan je moestuin

Daarnaast is het belangrijk dat je onderhoud blijft doen in de moestuin. Zeker in de zomer en het najaar kan het hard gaan, even een paar dagen geen water geven en je kan de oogst wel vergeten. Ook ongedierte kan zomaar de overhand krijgen en je kolen verpesten. Blijf dus alert en controleer (bijna) dagelijks jouw moestuin. Het zou namelijk zonde zijn van de tijd, arbeid en uiteindelijk het geld als je niet kunt oogsten.

Bespaar nooit op de aarde

Je kunt zoveel besparen als dat je wilt, maar het resultaat van jouw moestuin valt en staat bij de aarde die je gebruikt. Zorg dus voor goede aarde met de nodige voedingsstoffen in plaats van zelf te experimenteren met meststoffen en bodemverbeteraars. Hou daarbij ook rekening met de structuur van de bodem, laat deze goed vocht door en bevat deze eventueel perliet of vermiculiet voor een goede waterhuishouding?

Plant en zaai enkel wat je lust

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, het is namelijk zinloos om groenten te zaaien die je niet lust. Kweek dus enkel groenten en kruiden welke je graag eet. Daarbij is het ook verstandig om, als je gaat beginnen, makkelijke soorten te kweken zoals sla, tomaat, komkommer, peterselie, radijsjes, bietjes etc. Later kan je natuurlijk beginnen met groenten en fruit die je niet kent, maar het is een goed idee om zulke experimenten binnen de perken te houden. Zaaien van groenten die je niet kunt oogsten is namelijk zonde van het geld.

Zaai niet teveel in de moestuinbak

Zorg er verder voor dat je niet meer zaait dan dat je kunt eten. Vaak is 1 courgetteplant bijvoorbeeld wel voldoende voor een gezin, zo bespaar je geld voor de zaden en verlies je geen ruimte zodat je ook andere groente- en fruitsoort te kweken. Zorg er daarnaast voor dat je ook niet teveel sla tegelijkertijd zaait, maar verspreid ze over een periode. Zo kun je vaker oogsten.

Kies voor de juiste planten in jouw moestuinbak

Nog een manier om goedkoper te moestuinieren is het kiezen voor de juiste gewassen. Zo kies je bijvoorbeeld voor groenten met een korte teeltduur, zoals radijsjes en sla. Zo kun je snel oogsten en datzelfde seizoen nog een 2de of 3de oogst binnen halen. Of kies juist voor gewassen welke vrucht blijven dragen, zoals tomaten, komkommers, aardbeien en courgettes. Zo oogst je meer van een plant die je maar een keer hoeft op te kweken.

Koop zaden in plaats van planten

Deze tip lijkt logisch, zaden zijn namelijk goedkoper dan plantjes die je koopt in de plaatselijke tuincentra. Bovendien zitten er in de zakjes met zaden vaak zaadjes voor meerdere seizoenen. Bewaar aan het einde van het seizoen ook wat zaadjes van je eigen gewassen, zodat je volgend seizoen zelfs geen zaadjes hoeft te kopen.

Ruil met medemoestuinierders

Als je zakjes zaad koopt, heb je meer zaden dan je op één seizoen kan gebruiken. Je kent vast wel iemand die ook een moestuin heeft en waarmee je zaden kan ruilen. Je kan zelfs misschien vooraf afspreken wie welke zaden koopt… Hetzelfde kan je doen met zaailingen. Vaak komen er meer zaadjes uit dan verwacht. Ruil deze jonge plantjes met anderen om voor meer variatie in je moestuinbak of kweektafel te zorgen.

Maak zelf bestrijdingsmiddelen voor in jouw moestuinbak

Bestrijdingsmiddelen zijn duur. Zeker als je weet dat de natuur ons voorziet van alles wat we nodig hebben. Zo zijn er allerlei bloemen, planten en kruiden die je kunnen helpen om schadelijke insecten van je planten weg te houden. Knoflook is bijvoorbeeld een uitstekend middel om slakken uit je moestuin te houden, basilicum verjaagt de witte vlieg die anders je tomatenplanten aanvallen en kervel houdt mieren en bladluizen op veilige afstand. Zo kun je nuttig gebruik maken van combinatieteelt om de ziektedruk in jouw moestuin te verlagen.

Begin zelf een moestuin met Vertisign

Kortom, een moestuin beginnen hoeft niet duur te zijn. Je kunt al eenvoudig beginnen met een zelfgemaakte moestuinbak. Geen zin om te knutselen? Bekijk dan eens onze moestuinbakken in onze webshop en begin ook jouw moestuin.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek