Moestuinbak in een verzorgingstehuis

Begin een moestuinbak in een verzorgingstehuis

Het is heerlijk weer buiten en de hoogte tijd om ook met de bewoners van jouw verzorgingstehuis er op uit te trekken. Natuurlijk kun je dit doen door de natuur in te gaan, maar vaak kan het ook eenvoudiger. Zo is het mogelijk om de bewoners zelf een moestuin te laten onderhouden met een moestuinbak of kweektafel. Waarom zou je een moestuinbak beginnen en waar moet je op letten bij het beginnen van een moestuinbak in een verzorgingstehuis?

Gezondheidsvoordelen van een moestuinbak

Het onderhouden van een moestuinbak heeft naast een sociale functie ook een aantal gezondheidsvoordelen. Zo ervaren gebruikers van een moestuinbak minder last van artrose, ervaren ze minder stress, zijn ze geregeld in beweging en is moestuinieren goed voor het hart. Daarnaast slapen moestuinierders beter, doen ze extra vitamine D op en is het goed voor de mentale gezondheid. Kortom genoeg gezondheidsvoordelen voor het starten van een moestuinbak!

De gebruiker van de moestuinbak

Allereerst is het van belang om te weten wie er met de moestuinbak aan de slag gaat. Zijn het vitale ouderen of bewoners in een rolstoel? Vaak is het voor een verzorgingstehuis handig om te kiezen voor een moestuinbak op poten, maar op het moment dat het met name rolstoelgebruikers zijn kan dit invloed hebben op de uitvoering. Om dit duidelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt van onze type moestuinbakken en welke geschikt zijn voor welke gebruiker:

Moestuinbak voor ouderen

Voor vitale ouderen is elke moestuinbak geschikt. Dit komt doordat zij vaak zelfredzaam zijn. Voor kwetsbare ouderen en rolstoelgebruikers geldt dat vaak niet. Zo zijn voor kwetsbare ouderen de smallere versies niet handig vanwege het feit dat deze om kunnen vallen op het moment dat iemand uit balans raakt en zich aan de bak vasthoudt en dient men bij rolstoelgebruikers rekening te houden met de bereikbaarheid.

Moestuinbak op maat maken

Voor rolstoelgebruikers kan het handig zijn om de hoogte van de bak aan te passen. In samenspraak met de klant is Vertisign in staat om de moestuinbak in de hoogte aan te passen. Neem hiervoor contact met ons op: info@vertisign.nl.

Vrijwilligers voor de moestuinbak

Soms komt het voor de bewoners van het verzorgingstehuis niet gelegen om de moestuinbak te onderhouden. Daarom is het van belang dat er in ieder geval 1 of meerdere vrijwilligers zijn die geregeld even naar de moestuinbak om kijken. Bespreek dit eens binnen het personeel, er is altijd wel iemand te vinden die het leuk vindt om te moestuinieren.

De omgeving van de moestuinbak

Waar je verder op moet letten is de omgeving van de moestuinbak. Maken voornamelijk rolstoelgebruikers gebruik van de moestuinbak dan is het van belang dat de moestuin op een vlakke ondergrond staat en dat er voldoende ruimte om de moestuinbak heen is. Voor vitale ouderen kan een egale ondergrond al voldoende zijn. Verder zullen er een aantal zaken aanwezig moeten zijn voor een goede groei.

  • Water
  • Zonlicht
  • Beschutting tegen wind

Budget voor de moestuinbak

Natuurlijk is ook de financiële kant van de moestuinbak in het verzorgingstehuis van belang. Er zal namelijk een moestuinbak aangeschaft moeten worden en ook de grond is hierbij van belang. Maar vaak wordt nog wel eens vergeten dat er ook gereedschap en zaadjes nodig zijn om te kweken. Vooral dat laatste is een regelmatig terugkerende kostenpost (alhoewel zaadjes niet duur zijn). Bespreek daarom vooraf of daar budget voor beschikbaar is.

TIP: Het kan zijn dat er subsidie aanwezig is binnen jullie gemeente voor het kopen van een moestuinbak. Vraag het gerust eens na bij jullie leidinggevende of gemeente.

Ontwerp van de moestuinbak voor ouderen

Waar u verder rekening mee dient te houden is het ontwerp van de moestuinbak. De volgende punten zijn daarbij van belang:

  • De hoogte van de moestuinbak is met name voor rolstoelgebruikers van belang, willen ze eronder kunnen rijden, of rijden ze er enkel langs? Een hoogte van 90 cm is vaak voldoende om er goed bij te kunnen, maar als de rolstoel eronder moet kunnen is een hoogte van 100 mm vaak fijner.
  • Zitten de poten niet te veel in de weg? Vaak is het beter om de poten zoveel mogelijk naar de zijkanten te plaatsen.
  • De constructie van de moestuinbak is ook van belang, de natte grond is namelijk zwaar en de constructie van de moestuinbak moet dat gewicht kunnen dragen.
  • Het materiaal van de moestuinbak bepaald de duurzaamheid. Het hout wordt namelijk nat en vergaat op den duur. Vandaar dat het verstandig kan zijn een stalen moestuinbak aan te schaffen welke bestand is tegen roest.
  • De afwatering. Voornamelijk met een goede regenbui kan de moestuinbak vol komen te staan met water, bekijk daarom goed hoe de moestuinbak afwatert. De bakken van Vertisign zijn gemaakt van plaatdelen, daartussen zitten kleine kieren waardoor de bakken goed afwateren.

Hoe begin je een moestuinbak voor ouderen?

De eerste optie is door hem zelf te maken. Van hout en/of pallets maak je al eenvoudig een eigen moestuinbak op poten. Ben je minder handig, dan kun je in onze webshop jouw ideale moestuinbak vinden. Deze leveren we binnen 2 werkdagen netjes af en voorzien we, indien gewenst, van moestuingrond. Lekker makkelijk dus! Bekijk onze moestuinbakken en moestuintafels online.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek