Een moestuinbak op het balkon

Beginnen met jouw eigen balkonmoestuin is een leuke en gezonde hobby die je ook nog eens lekkere groenten en kruiden op kan leveren. Toch is het niet altijd even makkelijk omdat je bijvoorbeeld rekening moet houden met regen, zon en wind. Daarom helpen we je graag op weg met ons stappenplan: begin een moestuin op het balkon in 7 stappen. Een aantal praktische tips waarmee je vandaag nog aan de slag kunt met een eigen moestuin op jouw balkon.

1 | Wat verwacht je van een balkonmoestuin?

Wil je alleen maar eten van eigen oogst of zoek je puur een nieuwe hobby? Moestuinieren kan namelijk veel tijd kosten en frustrerend worden als alles mislukt. Zelf experimenteren is echter wel de beste manier om erachter te komen wat werkt. Houd er dus alleen wel rekening mee dat je moet volhouden en serieus tijd moet besteden aan jouw balkonmoestuin.

Ook je een beetje verdiepen in onderwerpen als bijvoorbeeld het dieven van tomaten en verspenen van sla is noodzakelijk als je echt mooie resultaten wilt. Informatie over het kweken van groenten en kruiden vind je hier.

2 | Check de locatie voor een moestuin op het balkon

Bedenk wat mogelijk is op de beperkte ruimte die je hebt en wat de condities zijn. Zo kun je in de winter binnen beginnen met kleine potjes of een minikasje voor het opkweken van tomatenplantjes. Ook paprikaplantjes en kruiden zet je lekker in een zonnige vensterbank met voldoende water.

Op jouw balkon of dakterras is het verstandig op zoek te gaan naar een plek met voldoende zon en niet teveel wind, bijvoorbeeld een blinde muur van het balkon. Je kunt ook gebruik maken van de reling van jouw balkon of een plat dak, maar hier heeft wind wel meer spel.

Heb je echt heel weinig zon? Geen nood, met een beetje licht kun je nog steeds genoeg kruiden kweken en bepaalde groente verbouwen. Heb je helemaal geen zon? Denk dan eens aan paddenstoelen.

3 | Denk na over de presentatie van jouw moestuinbak op het balkon

Wil je alle materiaal voor de moestuin op jouw balkon zelf maken of liever kant-en-klaar kopen? Zelf maken is leuker en vaak stukken goedkoper! Met hout kom je vaak al heel ver, maar er zijn meer opties:

Een verticale moestuin

Je kunt kiezen voor hangbakken of hangzakken die je aan de muur of balustrade hangt (een ‘eetbare wand’). Voornamelijk geschikt om kleine plantjes als kruiden in te kweken. Zorg wel dat je voldoende water geeft, de plantjes in hangbakken en hangzakken drogen namelijk sneller uit.

De vierkantemetertuin

Bij een diverse tuincentrums kun je terecht voor een zogenaamde vierkantemetertuin. Dat is een houten bak van een vierkante meter waarmee je direct een moestuintje kunt beginnen. Ben je een beetje handig, dan maak je zo’n moestuinbak natuurlijk zelf.

De moestuintafel

Indien wat minder goed uit de voeten kunt is het mogelijk te kiezen voor een moestuintafel, deze tafel heeft een moestuinbak op hoogte waardoor je makkelijker bij jouw groenten en kruiden kunt. Vertisign levert deze moestuintafels met meerdere niveau’s

Een moestuinrek

Heb je een gebrek aan ruimte, maar wil je toch voldoende kweken? Dan biedt een moestuinrek van Vertisign een mogelijkheid. Doordat er meerdere kweekbakken boven elkaar geplaatst zijn maak je een grotere moestuin.

4 | Zoek de juiste moestuingrond uit

Wil je echt goed bezig zijn kies dan niet zomaar voor de eerste de beste zak potgrond, maar probeer het eens zelf door grond en compost te mengen. Of kies voor speciale moestuingrond. Deze is voorzien van waterabsorberende gesteenten zodat de waterhuishouding in jouw moestuinbak aanzienlijk verbetert. Hierdoor verzuipen jouw groenten en kruiden niet wanneer er teveel regen op het balkon valt.

5 | Tijd om te zaaien en plantjes naar buiten te verhuizen

Heb je een goed beschermde en geïsoleerde balkonmoestuin dan kun je in februari al beginnen, maar anders beter wat later. Tot ijsheiligen (half mei) kan in principe alles nog kapotvriezen.. zeker hoog op een balkon. Voordeel van een inpanding balkon is dat de grond daar meestal minder koud is dan op bijvoorbeeld een plat dak.

Let verder bij het inzaaien op voldoende afstand zodat plantjes de ruimte hebben om te groeien en ook op bijv. hoe groot bepaalde plantjes worden, zodat ze elkaar niet onbedoeld overschaduwen. Grootbladige planten zet je bijvoorbeeld beter aan de randen van jouw moestuinbak.

6 | Blijven opletten op het weer buiten

Bescherm jouw planten bij stortregens en vorst, geef liefde (en vooral genoeg water) en zie de boel groeien! Tussendoor goed verzorgen, zoals dus bijvoorbeeld uw tomaten dieven zodat je niet alleen veel blad maar ook veel vruchten krijgt.

7 |  Oogst, geniet en deel!

Zoek wat lekkere recepten uit en ga aan de slag in de keuken met jouw verse groenten en kruiden. Bewaar bij het oogsten ook weer wat zaadjes uit de vruchten voor nieuwe plantjes in het volgende seizoen!

Heb je zelf geen balkon of dakterras, of geen tijd? Kijk dan eens naar het uitbesteden van uw moestuin in ruil voor een deel van de opbrengst, er zijn vast mensen bij jouw in de buurt die graag jouw tuintje verzorgen omdat ze bijv. gepensioneerd zijn en aanspraak leuk vinden. Of ga samen met de buren aan de slag op een van de vele braakliggende terreinen of daken die nu niet bebouwd worden in de stad.

Benieuwd wat wij verder nog voor jouw moestuin op het balkon kunnen betekenen? Bekijk gerust eens ons assortiment van moestuinbakken, kweektafels of moestuinrekken of neem eens contact op voor meer informatie.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek