Microgreens, snel en gemakkelijk gezonde kiemgroenten kweken.

Het lijkt wel een trend, maar wel eentje die super gezond is: het kweken van microgreens. Deze kleine groenten kun je namelijk eenvoudig zowel binnen als buiten kweken en vragen weinig onderhoud. Wil jij aan de slag met het kweken van microgreens? Lees dan onze blog hierover.

Allereerst; wat zijn microgreens?

Microgreens, ook wel kiem- of microgroenten genoemd, zijn gewassen die je in een vroeg stadium van de kiem en/of de jonge scheuten al kunt eten. Je oogst ze als kiem en eet ze in hun geheel, of laat ze iets verder groeien om de jonge blaadjes te oogsten. Je herkent ze aan hun frisse, soms wat pittige smaak en zijn een heerlijke toevoeging aan salades, soepen of curry’s. Overigens zijn microgreens ook heerlijk op een sandwich!

Micro leaves en baby leaves

We onderscheiden micro leaves en baby leaves, maar wat is het verschil? De micro leaves zijn de kiemen, je oogst hierbij zowel de stengel als het blad in een heel jong stadium. De baby leaves zijn de scheuten met blaadjes. Deze groeien iets langer door en hiervan oogst je alleen het blad.

Microgreens kweken op elke locatie

Microgreens zijn gemakkelijk en snel te kweken waar je maar wilt. Je kunt deze groenten zowel binnen als buiten kweken en je hebt er geen grote tuin of een grote kamer voor nodig. Doordat je ze ook binnen kunt kweken, kun je er jaarrond mee aan de slag, waardoor je niet gebonden bent aan de seizoenen. Er zit wel een klein verschil in de teeltwijze van micro leaves en baby leaves.

Micro leaves kweken

Micro leaves zijn de kiemen van de zaadjes. Deze teel je zowel binnen als buiten. Je hebt er maar weinig voor nodig: een bakje met een dun laagje aarde of een laagje nat katoen, keukenrol of watten. Strooi de zaadjes uit over het laagje en bedek met een dun laagje aarde of katoen. Vervolgens zet je het bakje op een warme lichte plek. Het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat de aarde of het katoen vochtig blijft. Na enkele dagen kun je de zaadjes al zien kiemen en na een week kun je de meeste soorten al oogsten. Als je de zaadjes in aarde gezaaid hebt, knip je de kiemen boven de grond af. Wanneer je in katoen of watten gekweekt hebt, kun je de kiem in zijn geheel eten. In beide gevallen is het aan te raden ze eerst even te wassen. Voorbeelden van micro leaves zijn: Citroenbasilicum, Borage, Mosterd Red Frills, Bloedzuring, Boerenkool, Radijs, Tuinkers, Tatsoi, Mizuna Red

Baby leaves kweken

Baby leaves zijn de scheuten met blaadjes. Ze groeien iets langer door en je gebruikt alleen het blad. Je kunt ze op dezelfde manier als micro leaves kweken, maar het liefst zaai je ze in vollegrond. Zaai ze ondiep en bedek ze met een dun laagje aarde. Na een week of twee kun je blaadjes plukken en eten. Voorbeelden van baby leaves zijn: Mosterd Red Frills, Boerenkool, Sla gemengd, Snijbiet gemengd, Tatsoi, Mizuna red, Peashoots

Tip: sommige soorten zijn in beide stadia te eten. Experimenteer ermee om te kijken welke variant jij het lekkerst vindt!

Wat maakt microgreens dan zo gezond?

Omdat je bij microgreens de groenten in een jong stadium eet, zijn ze rijk aan voedingsstoffen. Deze jonge kiemen bevatten namelijk nog alle voedingsstoffen die de plantjes in een later stadium nodig hebben om te groeien.

Microgreens zijn rijk aan vezels en bevatten weinig calorieën. Ze zijn daarnaast ook rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine A en C en bevatten veel mineralen. Enkele voorbeelden van deze mineralen zijn calcium, ijzer, fosfor, magnesium en kalium. Tot slot bevatten ze ook relatief veel antioxidanten. Je kunt dus wel stellen dat kiemgroenten niet alleen maar lekker, maar ook heel gezond zijn!

Hoe kweek ik microgreens?

Het grote voordeel van microgreens is, dat iedereen ze kan kweken. Dit kun je zowel binnen als buiten doen, je hebt er dus geen grote tuin voor nodig. Ook kun je microgreens jaarrond kweken, waardoor je niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Er zit een klein verschil in de teeltwijze van micro leaves en baby leaves.

Micro leaves kweken

Micro leaves teel je zowel binnen als buiten in een moestuinbak. Alles wat je nodig hebt, is een bakje met een dun laagje aarde of een laagje nat katoen, keukenrol of watten. Strooi de zaadjes uit over het laagje en bedek vervolgens met nog een dun laagje of ander materiaal. Zet het bakje op een warme, lichte plek en zorg ervoor dat dit vochtig blijft. Je kunt de zaadjes al snel zien kiemen. Na ongeveer een week kun je de meeste soorten al oogsten. Heb je de zaadjes in aarde gezaaid? Knip ze dan boven de grond af. Heb je gekweekt in een kweeksetje of op watten of katoen? Dan kun je de kiem in zijn geheel eten. Was de kiemgroenten wel altijd goed voor je ze eet en eet ze het liefst vers! Je kunt ze in de koelkast kort bewaren, maar het is beter om de groenten direct na het oogsten te eten.

Baby leaves kweken

Baby leaves kun je ook op bovenstaande manier telen, maar het liefst zaai je ze in de vollegrond of in een kweektafel. Zaai ze ondiep en bedek met een dun laagje aarde. Wanneer het kiemplantje een aantal mooie blaadjes heeft gekregen, kun je deze plukken en eten.

Alle voordelen op een rij

Enthousiast geworden om zelf met microgreens aan de slag te gaan? Dat begrijpen we! Zie hier nog een keer alle voordelen op een rijtje.

  • Jaarrond, binnen en buiten te kweken
  • Snel, binnen een week na het zaaien kun je al oogsten!
  • Gezond
  • Gemakkelijk en vooral heel leuk!

Tip: Microgreens zijn ontzettend leuk voor kinderen! Het is een leuke manier om hen kennis te laten maken met het opkweken van groente, waarbij ze snel resultaat zien en niet verveeld zullen raken!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek