Iedereen kan verse groenten en kruiden kweken. Toch lijkt het voor veel mensen na een aantal weken of maanden lastig vol te houden. De grootste oorzaak is vaak de ongelukkige keuze van de soort groenten wat resulteert in een moestuin die te veel onderhoud en dus tijd vraagt. Bij moestuinierders met weinig ervaring past dit vaak niet in de planning waardoor het onderhoud van de moestuin of moestuinbak wordt uitgesteld, de groenten en kruiden niet de nodige zorg krijgen en de oogst vervolgens mager is. De teleurstelling groeit met als gevolg dat de zin verdwijnt om er mee door te gaan.
De oplossing ligt vaak in een betere keuze van wat je gaat verbouwen in jouw moestuinbak, kweektafel of kweekrek. Hieronder een aantal groenten soorten die ideaal zijn voor jouw als beginner. We hopen dat je de smaak te pakken krijgt en ook een moestuin begint!
Radijsjes kweken in een moestuinbak
Deze smaakmaker staat bekend als één van de beste en meest makkelijk te kweken groenten voor in jouw kweekbak. Er bestaan echter vele soorten, maar de meeste moestuiniers zijn bekend met de rode en witte radijzen.
Je kunt de radijsjes het best in het voorjaar, vanaf april/mei, zaaien in de groentenbak wanneer er geen nachtvorst meer is. Zaai ze op een zonnige plek in rijen op 1 cm diepte met een afstand van 5 tot 10 cm van elkaar. Na het zaaien ontkiemen de zaden na ongeveer 1 a 2 weken.
Radijs is ook makkelijk te kweken omdat het weinig eisen stelt aan de grondsoort. Qua verzorging dien je de bodem wel voldoende vochtig te houden. Door regelmatig water te geven voorkom je een te scherp smaak van jouw verse radijsjes.
Verder kun je radijsjes snel oogsten. Al na 5 a 6 weken geniet je van zelfgekweekte radijsjes. Trek bij het oogsten voorzichtig de knol aan het loof uit jouw kweekbak. Door eerst de grootste knollen te oogsten kunnen de kleintjes nog verder groeien. Oogst radijs altijd vlak voor gebruik. Na het oogsten kun je het beste direct het loof eraf snijden, anders wordt ze snel minder lekker. Wist je trouwens dat het blad van radijs nog gezonder is dan de knol zelf? Het bevat dezelfde voedingsstoffen maar in grotere verhoudingen. Lekker voor door een salade of op een boterham.
Bonen oogsten uit de kweekbak
Ook het kweken van stambonen is een goede keuze voor beginners. Ze vragen vrij weinig onderhoud omdat je ze niet hoeft op te binnen of te snoeien. Stambonen blijven namelijk laag en hoeven niet ondersteunt te worden, kies je toch voor klimbonen gebruik dan een klimrek zodat ze de hoogte in kunnen groeien.
Zaai de bonen pas in de moestuintafel wanneer er geen vorst meer komt: vanaf half mei dus. Een bodemtemperatuur van 12 graden is nodig voor een goede opkomst. Vervolgens zijn bonen heel makkelijk te onderhouden en geven ze een grote opkomst. Rond half juli kan men de laatste bonen zaaien in het kweekrek of de kweektafel zodat de oogst voor de nachtvorst van half oktober binnen is.
Hoeveel bonen je oogst uit de bakken hangt af van 2 factoren. Als eerste natuurlijk van de soort bonen die je hebt gezaaid, maar het hangt ook af van hoe vaak je gaat oogsten. Hoe meer je oogst, hoe meer bonen de plant aanmaakt. Twee keer oogsten per week zijn hiervoor aan te raden.
Verder zorgen bonen voor extra stikstof in de bodem van jouw moestuinbak, waardoor de volgende teelt hiervan zal profiteren.
Minicourgettes telen in een bak
Het kweken van kleine courgettes is ook leuk om mee te beginnen in een moestuin. De plant is namelijk ideaal voor mensen zonder groene vingers omdat deze vanzelf groeit.
Zaai de courgettes pas vanaf april in de kweekbak, eerder starten heeft geen zin omdat het te koud is. Stop de zaadjes even diep in de grond als dat ze groot zijn en zaai ze direct op de gewenste plaats. Courgettes hebben namelijk een hekel aan verspeend worden. Kies wel voor een kleinere variant zodat deze niet uit jouw moestuinbak groeit. Verder hoef je weinig onkruid te wieden bij een courgetteplant in een kweekbak. De plant maakt namelijk grote bladeren die al het licht afnemen voor het onkruid.
Overigens kan 1 plant je al een grote oogst aan courgettes opleveren. Oogst de vruchten wel vroeg zodat de plant meer energie heeft om nieuwe vruchten te maken. Daarnaast hebben kleinere courgettes meer smaak en kleinere pitten, kortom lekkerder dus!
LET OP: Zorg er wel voor dat de plant bevrucht kan worden door insecten anders zullen de courgettes wegrotten aan de plant.
Sla kweken in een moestuinbak voor beginners
Ook het kweken van verse sla in een moestuinbak, kweektafel of moestuinrek is hartstikke makkelijk en leuk. Een paar weken na het zaaien kun je al verse blaadjes sla uit jouw eigen moestuin oogsten.
Zorg voor het kweken van sla wel voor een luchtige en vruchtbare bodem in jouw kweekbak. Sla heeft namelijk veel bladeren in verhouding tot het wortelgestel waardoor de boden luchtig en vochtig dient te zijn. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad zodat de plant niet te snel verdroogt.
Je kunt sla het beste zaaien van maart tot eind augustus. Zaai kleine beetjes tegelijk direct in de grond. Zaai zeker niet te veel plantjes tegelijk want een slaplant die te lang staat schiet in het zaad waardoor de plant gaat bloeien. Leuk voor de bijtjes, maar minder voor de smaak.
Geef sla in de moestuinbakken wel tijdig water, laat een slaplantje namelijk niet uitdrogen, want dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven.
Heb je rucola of snijsla gezaaid in jouw groentenbak dan kun je deze al na een maand oogsten. De blaadjes zijn dan zo’n 10 tot 15 centimeter groot. Snij ze boven het groeipunt af zodat ze daarna opnieuw verder kunnen groeien. Bij sla die in losse kroppen groeit kun je ook losse bladeren afsnijden. Neem hiervoor altijd de buitenste bladeren. De plant groeit dan gewoon door zodat je kunt blijven oogsten. Bij echte kropsla zoals botersla snijd je de krop aan de voet af. Wacht hier niet te lang
mee want dan schiet de sla door. Een kropsla kun je overigens een aantal dagen bewaren in de koelkast, losse bladeren dien je meteen op te eten omdat de smaak snel vergaat.
Worteltjes zaaien in de moestuintafel
Een andere mogelijkheid is het kweken van worteltjes in jouw moestuinbak of moestuintafel. Ondanks dat bij het zaaien van worteltjes wat handigheidjes nodig zijn hebben ze daarna weinig onderhoud meer nodig. Kweek dus heel makkelijk zelf verse worteltjes in jouw moestuin.
Je zaait de zomerworteltjes tussen begin maart en eind juli direct in de grond van jouw moestuin in bakken. Worteltjes voorzaaien is namelijk niet handig, de wortels raken snel beschadigt bij het verpotten en kleine vliegjes komen op de geur van het blad af. Je kunt de zaadjes dus maar beter direct in de volle grond zaaien. Dat het in maart nog koud is maakt voor een worteltje niet uit. Worteltjes houden overigens van een zonnige standplaats en een lichte, luchtige bodem. De grond van onze moestuinbakken is dus ideaal voor het kweken van worteltjes.
TIP: Meng het zaad van de wortels voor het zaaien met fijn zand. Hierdoor krijgen de wortels een luchtige bodem om in te ontkiemen en als bijkomend voordeel zaai je de wortels niet te dicht op elkaar.
Als je de worteltjes wilt oogsten veeg je voorzichtig de grond weg tot je de bovenkant van de worteltjes kunt zien. Als je die dik genoeg vindt, ongeveer 15 – 20 mm, kun je de wortels oogsten door voorzichtig aan de wortel aan het loof uit de grond te trekken. Bij zwaardere grond is het ook mogelijk om met een schep of vork de grond op te tillen en de wortels eruit te rapen.
Wist je trouwens dat kinderen die moestuinieren tot 4x meer verse groenten eten? Nog een extra reden om te beginnen met moestuinieren in een moestuinbak.
Andere makkelijke groenten voor in jouw moestuinbak
Naast het kweken van radijsjes, sla, boontjes, courgettes en worteltjes zijn er ook nog een aantal andere makkelijke groenten die je kunt kweken. Denk bijvoorbeeld eens aan bietjes, andijvie, spinazie of aardbeien. Ook deze vergen relatief weinig onderhoud en zijn heerlijk om te oogsten.
Kruiden kweken in een kweekrek
Nog een andere mogelijkheid is om kruiden te kweken in jouw bakken. Kruiden zijn namelijk heel lekker door de maaltijd, nog makkelijker te kweken dan groenten en hebben als voordeel dat ze meestal meerderjarig zijn. Dit betekent dat je ze dus niet ieder jaar hoeft te zaaien, maar gewoon goed moet verzorgen. Knip je kruidenplantjes niet kaal, maar laat altijd 2 bladeren zitten zodat de plant zich weer kan herstellen.
Begin een makkelijke moestuin in bakken
Met bovenstaande groenten en kruiden kan ook jij makkelijk een moestuin beginnen op jouw balkon, terras of dak. Bekijk de producten in onze webshop en ga meteen aan de slag. Moestuinieren in bakken is namelijk veel makkelijker dan in de volle grond, het bespaart je tijd, moeite en je hebt een beter overzicht op jouw moestuin. Ga ook aan de slag!