Maak van jouw moestuinbak een diervriendelijk paradijs

Als je graag een moestuinbak wilt plaatsen op je balkon of in je tuin, dan is het belangrijk dat je balkon of tuin diervriendelijk is. Hoe lok je de juiste insecten en andere dieren aan? En hoe houdt je ongewenste dieren en insecten weg? Hoe doe je dat en vooral hoe doe je dat op een diervriendelijke manier? Dat lees je in deze blog.

Zorg voor meer groen in jouw moestuinbak

Hoe meer tegels, hoe minder egels. Voor wie lekker in zijn tuin of op zijn balkon wil zitten, is een terras onmisbaar, maar laat daarbij zeker ook ruimte over voor groen in je tuin of op je balkon. Dit zorgt ervoor dat dieren beschut kunnen zitten, voldoende voedsel verzamelen en lekker kunnen scharrelen door je tuin of op je balkon.

Zo krijg je meer vlinders in jouw kweekbak

Voor dagvlinders in de kweekbak of op je balkon zijn twee typen planten nodig: waardplanten voor rupsen en nectarplanten voor vlinders. Rupsen zijn kieskeurige eters die vaak maar één soort plant lusten, dus de keuze is beperkt. Bij hen zijn klimop en hulst het meest in trek, maar laat ook eens een paar brandnetels staan. Rupsen zijn er dol op.

Als je daarnaast ook nectarplanten plaatst in jouw kweekrek, zoals de vlinderstruik, lavendel en hemelsleutel, dan fleurt dit niet alleen je kweekrek op, maar lokt het ook dagvlinders in je moestuinbak.

Zorg voor nestkastjes in de buurt van jouw kweektafel

Vogels voelen zich helemaal thuis in een beschut nestkastje waar ze heerlijk in kunnen nestelen. In tuincentra weten ze precies welk type nestkast goed werkt voor een bepaalde vogelsoort. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zorg ervoor dat je nestkastje op het noordoosten uit de wind hangt en niet in de directe zon. Zo maak je het zo aantrekkelijk mogelijk voor vogels om in de buurt van jouw moestuinbak of kweektafel te verblijven.

Zorg voor een insectenhotel in de moestuin

Hoewel insecten de aarde al vierhonderd miljoen jaar bevolken en er zo’n één miljoen soorten bestaan, zijn de aantallen de laatste drie decennia met meer dan 75% afgenomen. Maak van jouw tuin of balkon een waar hotel, speciaal voor lieveheersbeestjes, vliegen, vlinders, bijen en wespen. Bij tuincentra en bouwmarkten zijn deze zogenaamde insectenhotels kant en klaar verkrijgbaar, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken van oude planken en hout. Op internet zijn hier diverse handleidingen voor te vinden. Let er dan wel even op dat je dit hotel niet verft of vernist, maar ga voor puur en onbewerkt hout. Als je daarnaast zorgt voor voldoende planten in jouw moestuinbak, dan trek je de meest uiteenlopende insecten aan, die maar wat graag als gast in jouw hotel verblijven.

Nodig insecten ook uit op je balkon of in je tuin. De planten die je neerzet kunnen dienen als rustplek of als voedselbron voor bijvoorbeeld vlinders en bijen die van het stuifmeel snoepen. Let bij de aanschaf van jouw planten dus op nectar- of stuifmeelrijke bloemen zoals lavendel en goudsbloem.

Huisdiervriendelijke moestuinbak

Heb je huisdieren? Zorg er dan voor dat jouw moestuin of balkon huisdiervriendelijk is. Zo blijft jouw tuin leuk voor mens en dier.

Hond en een kweekbak

Heb je een hond? Zorg er dan voor dat er een hek staat rondom je moestuinbak of kweekbak. Zo blijven jouw gekweekte planten heel en netjes. Nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. En kan jouw hond ook gewoon rustig door gaan met spelen in jouw tuin of op jouw balkon.

Bouw of koop een hondenhok; zodat je jouw hond met een gerust hart buiten kunt laten als het regent. Maar dit zorgt er ook voor dat jouw hond niet in jouw moestuinbak gaat springen.

Kat en een moestuinbak

Een kat is een avontuurlijk dier, zorg daarom voor voldoende uitdaging op jouw balkon of in jouw tuin voor jouw kat.  Mocht er dus plek zijn voor een vijver leg die dan ook aan, katten vinden dat erg fascinerend en kunnen eruit drinken. Ook voor een hond is dit ideaal.

Katten zijn dol op de geur van kattenkruid (Nepeta) en valeriaan.  Speciaal kattengras en lage, zachte siergrassen, zoals de zegge Carex caryophyllea en blauw schapengras (Festuca glauca), zijn gezonde knabbelsticks voor katten.

Daarnaast houden katten ook van hoogtes. Let er daarom op als jouw moestuinbak vrij hoog staat dat je dan uit moet kijken dat er dus straks geen kat in zit. Zorg dus dat je kat hier niet bij kan.

Konijn in de moestuin

Heb je een konijn? Als een konijn hebt zorg er dan voor dat jouw konijn niet bij jouw moestuinbak kan komen. Dit doe je doormiddel van een goed en stevig hok te plaatsen in je tuin of op je balkon. Laat je konijn ook niet te veel loslopen, want dan kan het gebeuren dat ze gaan knagen aan je planten in jouw moestuinbak. Wil je jouw konijn toch los laten lopen zorg dan voor een goede ren.

Houd je nog restjes over van jouw eigen gekweekte groenten en kruiden dan kun je dit ook aan je konijn geven. Let daarbij wel op wat je konijn wel en niet mag eten.

Begin jij een diervriendelijke moestuinbak?

Na het lezen van deze blog weet je dus hoe je jouw tuin of balkon diervriendelijk kunt maken. Hoe je dieren en insecten lokt. En hoe je ongewenste dieren weg houdt in de buurt van jouw moestuinbak of moestuintafel. Daarnaast weet je nu ook hoe je om kunt gaan met huisdieren in jouw tuin of op jouw balkon. Veel succes en ga aan de slag om jouw tuin of balkon diervriendelijk te maken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek