Lente ui kweken

De lente-ui is een lookgewas en behoort tot de Allium-familie. Er bestaan wel 600 verschillende soorten lente-ui. Het is dan ook niet vreemd dat dit lookgewas onder veel namen bekend is. Zo worden lente-uitjes ook wel eens sla-uien, pijpajuinen, stengeluien of schanulekes genoemd.Veel mensen kennen de lente-ui ook als de bosui. Maar, de bosui is eigenlijk een lente-ui die later gerooid wordt. Lente-uitjes lijken daarentegen een beetje op een mini-prei, de smaak is zacht en wordt ook wel eens vergeleken met de smaak van prei. Lente-uitjes bevatten veel mineralen en staan bekend om hun gunstige invloed op botten, spieren en tanden.

Lente-ui in de moestuinbak kweken

Voor het kweken van lente-uitjes, kun je zowel zaadjes als zaaiuien gebruiken. Lente-ui groeit snel, hierdoor zijn ze makkelijk zelf te kweken. Ze kunnen bovendien goed tegen lage temperaturen en hebben weinig last van ziekten en plagen. Lente-ui plant je vanaf midden februari tot midden april en vanaf begin juli. Kies bij voorkeur voor een wat zwaardere grond die goed water doorlaat. Zaai de lente-ui dicht bij elkaar, er hoeft maar een paar centimeter tussen te zitten. Op deze manier blijven de uitjes fijn. Gebruik je geen zaadjes maar zaaiuien, plant deze dan op ongeveer tien centimeter van elkaar. Zowel bij de teelt met zaadjes als met zaaiuien mag de grond tijdens de kieming niet te nat worden, maar ook zeker niet te droog. Een open en zonnige plek is dus geschikt, de wind en de warmte zorgen er dan voor dat de plant en de grond niet te nat blijft.

Oogsten van lente-ui

Afhankelijk van de tijd wanneer je gezaaid hebt, kun je tot juni of vanaf september de lente-ui oogsten, dit doe je als de ui een doorsnede heeft van drie centimeter.

Moestuintips voor het kweken van lente-ui

  1. Lente-ui heeft geen bemesting nodig. Sterker nog, hiermee zou je de kans op bijvoorbeeld wortelvlieg alleen maar vergroten.
  2. Het is belangrijk om tussendoor onkruid te wieden. Verwijder het onkruid voorzichtig met de handen en niet met een schoffel, omdat je anders de wortels, die ondiep in de grond zitten, kan beschadigen.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals lente-ui, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek