Laurier komt van oorsprong uit het Midden Oosten. De plant is een houtachtige heesterstruik die altijd groen blijft en zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen bevat. Vroeger werd laurier gezien als een symbool van wijsheid en glorie. Grote winnaars, veldheren en keizers werden vroeger gekroond met een laurierkrans. Tegenwoordig heeft laurier verschillende toepassingsmogelijkheden. Buiten het gebruik in de keuken vind je laurier ook terug in bijvoorbeeld versieringen en als geurig bestandsdeel van potpourri. De laurierbessen en het blad hebben ook geneeskrachtige werkingen. Laurier wekt de eetlust op, bevordert de spijsvertering, kan helpen tegen krampen en reumatische klachten. Verder wordt van laurier gezegd dat het de bloedsomloop stimuleert en transpiratie tegengaat.
Laurier in de moestuinbak
Laurierstruiken worden vaak gebruikt als afscheiding in een tuin of als heg. De struik kan erg groot worden, zorg daarom voor voldoende ruimte in je moestuin. Plant laurier in november, maar alleen als het op dat moment niet vriest. Wordt er (strenge) vorst voorspelt, dan kun je hem het beste eerst binnen in een pot planten. In mei kun je hem buiten uitplanten.
Laurier houdt van organisch bemeste grond. Om de vijf weken bewateren is in het begin voldoende. De kluit mag echter niet uitdrogen, dan stagneert de groei. In het voorjaar kun je bijmesten, maar veel mest heeft de laurier niet nodig. Zodra het warmer wordt, is het wel belangrijk dat je laurier dagelijks water geeft in de moestuinbak of kweektafel
Oogsten van laurier
De blaadjes en de bessen van de laurierstruik kun je het hele jaar oogsten. Je kunt ze vers gebruiken of laten drogen.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.