Al een aantal jaar geleden introduceerde een bekende Nederlandse supermarktketen het kweken van eigen groenten en kruiden. De moestuintjes werden razend popualir en het lijkt wel alsof heel Nederland massaal aan het moestuinieren is geslagen. Een goede ontwikkeling wat ons betreft, zeker omdat het moestuinieren een aantal voordelen oplevert voor onder andere u gezondheid.
Lekker de buitenlucht in
De tijd dat je op z’n minst ergens een volkstuintje moest huren of een flinke lap grond achter je tuin moest hebben om je eigen groenten en kruiden te kunnen kweken is allang en breed voorbij. Dankzij het verticaal tuinieren in kweekrekken, tuinieren op één vierkante meter en kweekkastjes en moestuinbakken voor in je vensterbank kun je ook wanneer je slechts een klein balkon hebt of een tuin ter grote van een postzegel aan de slag met jouw eigen moestuin. Het grote voordeel van het hebben van een moestuin is dat je er de buitenlucht voor in moet. Om jouw tuintje goed te onderhouden bent je namelijk al snel een paar keer per week een goed halfuur in de tuin. Heel gezond, die buitenlucht!
Groenten kweken houdt je in beweging
Met een hark aan de slag, plantjes verpotten, jouw groenten oogsten; er zijn nogal wat bewegingen voor nodig. Ook dat is een groot voordeel! Een paar keer bukken om te kijken of jouw tomaten al een mooie rode kleur hebben staat al snel gelijk aan squatten in de sportschool. Schoffelen? Ook al zo’n mooie oefening, maar dan voor de armspieren. Het fijne van tuinieren is dat deze bewegingen ogenschijnlijk moeiteloos gaan, maar dat je na een halfuur toch de nodige beweging erop heeft zitten. Daar heb je voortaan geen sportschool meer voor nodig!
Groenten uit jouw moestuinbak, hartstikke gezond!
Gooi je vergif of gekke middeltjes over jouw komkommerplantjes? We dachten het niet toch? Als je groenten en kruiden uit jouw eigen moestuinbak eet weet je zeker dat jouw groenten onbespoten zijn en vrij van andere gekke middelen. Daar ben je in de supermarkt niet altijd even zeker van. Je hebt dus gegarandeerd het gezondste van het gezondste op jouw bord, er even vanuit gaand dat jouw moestuin zich niet op vervuilde grond bevindt. Dit kun je voorkomen door biologische moestuingrond te gebruiken in jouw moestuintafels, moestuinrekken of moestuin.
Een moestuinbak is hartstikke educatief
Wellicht niet direct een gezondheidsvoordeel, maar toch is het mooi meegenomen; als je kinderen hebt is een moestuin een hartstikke leuk educatief project! Wedden dat jouw kinderen maar wat graag willen helpen in de tuin, zodra ze zien dat er plantjes omhoog komen? Op de langere termijn biedt het onderhouden van een moestuintje ook voor kinderen positieve effecten, mede omdat ze 4 x meer vers groenten en fruit eten als ze vanaf jongs af aan in de moestuin bezig geweest zijn. Zij leren namelijk waar hun eten vandaan komt, leren er gezonder door te eten en vooral ook plezier hebben in het buiten zijn en in de tuin bezig zijn. Dit kan alleen maar positieve effecten hebben!
Een natuurlijke oase door jouw moestuinbak op poten
Op het moment dat je een eigen moestuin start op jouw balkon of terras in de stad maak je de wereld een klein beetje groener. De planten bieden namelijk niet alleen voedsel voor jouzelf, maar ook een leefplaats voor andere dieren en insecten. Hier komen vervolgens weer andere dieren en vogels op af waardoor de stad een leefgebied wordt voor steeds meer dieren. Wees daarom bewust bezig met bestrijdingsmiddelen en gun eventuele insecten en dieren ook een stukje van de verse oogst uit jouw moestuinbak.
Wilt u ook aan de slag met jouw moestuin, maar heb je hiervoor niet voldoende ruimte? Bekijk dan eens onze mogelijkheden en ga aan de slag met jouw moestuin in een van onze kweekbakken, kweektafels of kweekrekken. Iedereen kan een moestuin beginnen.