Koriander kweken

Koriander is een eenjarig sterk geurend kruid. De plant is afkomstig uit de schermbloemenfamilie en is ook wel bekend onder de naam ‘ketoembar’ en ‘wantsenkruid’. Oorspronkelijk komt koriander uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Alle delen van koriander zijn eetbaar, maar de smaak van bijvoorbeeld de bladeren verschilt erg van de smaak van de zaden. In Nederland kennen we wel het gebruik van koriander, maar meestal niet in echte Nederlandse gerechten. Koriander wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse en Indiase keuken.

Koriander heeft verschillende geneeskrachtige werkingen, vooral op maag en darmen. Het helpt tegen een opgeblazen gevoel, het bevordert de spijsvertering en het wordt als medicijn gebruikt tegen maag- en darmklachten. Sommigen beweren dat koriander verlichtend werkt bij pijn aan de gewrichten.

Koriander in de moestuintafel

Je kunt koriander buiten in een pot of in je moestuinbak kweken, maar ook binnen in een potje op de vensterbank. Koriander staat graag in de zon en houdt van losse grond die bovendien kalkhoudend en humusrijk is. Dit bevordert de groei. Druk de zaadjes ongeveer 1 cm de grond in en dek ze af. Zorg ervoor dat je de grond de eerste twee weken tot de kieming goed vochtig houdt.

Oogsten van koriander

Oogst de koriander door de steeltjes met blaadjes dichtbij de grond af te knippen, als ze 10 tot 18 centimeter lang zijn. Gebruik de verse scheuten om mee te koken, maar laat de oudere blaadjes zitten, die kunnen bitter smaken. Knip niet meer dan een derde van de stengels tegelijk af, want dan verzwak je de plant.

Wil je korianderzaadjes hebben, dan moet je de plant laten bloeien. Als de bloemen zijn gedroogd en de zaadjes bruin tot grijsachtig van kleur zijn, kun je ze oogsten. Dit doe je door het bosje koriander te oogsten en deze op de kop ergens neer te hangen. Plaats een schaaltje onder het bosje waarin je de zaden opvangt. Je kunt de zaadjes ook gewoon op de grond laten vallen, zodat de plant zichzelf kan uitzaaien en je volgend seizoenweer nieuwe koriander hebt.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek