Een komkommer is niet de makkelijkste plant om te kweken in de moestuinbak of kweektafel. Ze maakt mooie grote planten met weelderige bladeren en kleine gele bloempjes en als het goed gaat kun je er veel van oogsten. Komkommers en augurken zijn eigenlijk dezelfde planten: door kruisen en selecteren zijn augurken klein en hard en vooral geschikt voor de inmaak, en komkommers groter, zachter, sappiger en zachtfris van smaak.
Zaaien van komkommers
Zaai komkommers vanaf half april binnen voor in potten. Eind mei kunnen ze vervolgens buiten uitgepoot worden. Kaskomkommers kun je overigens eerder zaaien aangezien het in de kas warmer is.
Bemesting van komkommers
Komkommers hebben behoefte aan rijke moestuingrond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door compost rond de stengel te leggen. Zo’n laagje compost beschermt daarbij ook de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Ziekten en plagen bij komkommers
Komkommers worden vaak geënt om ze meer weerstand te geven tegen een aantal bodem-gerelateerde ziekten. Als onderstam wordt meestal een pompoenen-soort gebruikt. Ook planten die te koop worden aangeboden in tuincentra zijn meestal geënt. Diverse schimmels (waaronder de echt meeldauw) kunnen het blad en de vruchten aantasten. Probeer deze ziekten te voorkomen door evenwichtig te bemesten en water te geven, en door overbodig blad te snoeien. Verwijder altijd het aangetaste blad. In de kas is het van belang om goed te blijven luchten.
Verzorging van komkommers
Komkommers hebben veel warmte nodig en worden daarom meestal in de kas geteeld. Buiten telen kan alleen als het weer een beetje meezit. Het ras chinese slang is wel geschikt voor de buitenteelt. Dit ras vormt echter zaad, de normale komkommer vormt vruchten zonder zaad.
Voor een goede opbrengst moeten we aandacht besteden aan het opbinden en snoeien van komkommers. In de kas worden komkommers meestal langs een touw gebonden tot een hoogte van 2 meter en daarna verder horizontaal geleid. De lage stengelscheuten (dieven) en vrouwelijke bloemen langs de lengteas worden meestal weggenomen. Dit dieven zorgt ervoor dat de plant zijn energie stopt in het maken van een stevige stengel die later veel vruchten kan dragen.
Vanaf ongeveer een meter of hoger langs de hoofdas en op de bovenste zijassen kunnen we zijscheuten met vruchten laten groeien. Deze zijscheuten toppen we als ze een of twee vruchten dragen. Komkommers die buiten staan kunnen we ook het beste tegen een raster van gaas laten groeien.
Oogsten van komkommers uit de kweekbak
Oogst een komkommer uit de kweekbak wanneer deze ongeveer 20 centimeter groot is door met een mesje het stukje steel achter de komkommer door te snijden. Pluk niet te laat want dan wordt de komkommer dik en groeien de zaden in de komkommer. De komkommer wordt dan minder sappig en een beetje bitter. Bovendien stopt de komkommerplant dan met bloeien en gaat deze zijn energie stoppen in het produceren van zaad. Mocht je komkommer toch te rijp zijn? Dan kan je gelukkig deze zaden oogsten voor jouw moestuintafel of moestuinbak.