Knoflook kweken

Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas uit de lookfamilie en de echte smaakmaker voor al jouw gerechten. Daarbij raken de moestuinbakken en moestuintafels in de herfst leeg en is het dan juist de tijd om de knoflook te poten.

Daarnaast vraagt het kweken van knoflook om weinig ervaring, de planten hebben namelijk weinig verzorging nodig; het enig wat je hoeft te doen is planten en wachten. Toch blijkt knoflook nog niet echt populair in de moestuinbak, terwijl het juist een gewas is met pit; dat mediterrane gevoel dat je een bol met zoveel smaak gewoon zelf kunt telen spreekt menig moestuinder wel aan.

Voedingswaarde van knoflook

Knoflook heeft een hele hoge voedingswaarde. Zo zit er bijvoorbeeld allicine in, een stof die weerstandverhogend werkt en schimmels en infecties tegen gaat. Ze zitten ook vol met vitaminen en het helpt zelfs bij het verminderen van allergische reacties.

Verschillende soorten knoflook

Knoflook wordt niet uit zaad opgekweekt maar vegetatief vermeerderd. De partjes waaruit de knoflookbol ontstaat vormen het vermeerderingsmateriaal. Speciale kweekknoflook kun je als plantgoed kopen bij de kweker of het tuincentrum. Er zijn veel soorten knoflook met vaak uiteenlopende eigenschappen. Zo zijn er witte en roze, bewaar- of vroege rassen.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een biologische bol knoflook te kopen bij de plaatselijke winkel of supermarkt. Let wel op dat het om biologische knoflook gaat, behandelde knoflook zal namelijk niet uitlopen. Hoe groter de teen, hoe groter de geoogste bol. Kies daarom de grootste tenen van de bol uit.

Poten of planten van knoflook in de moestuinbak

Alle lookachtigen nemen nogal wat tijd om te groeien. Zeker wanneer je uit bent op een knoflookbol van redelijke omvang moet je een lang en warm groeiseizoen hebben. Wanneer je niet in een mediterraan klimaat woont is het vaak lastig en dus is het zaak om de het groeiseizoen te verlengen.

Hoe en wanneer plant je knoflook?

Knoflook kun je het beste vanaf september tot en met half november planten. Je krijgt namelijk de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest. In het voorjaar kunnen de knoflooktenen ook geplant worden naast andere gewassen in de moestuinbak of het moestuinrek zoals aardbeien, wortels, tomaten en aardappelen. Deze planten worden gezien als goede buren die elkaars groei versterken. Toch zal de uiteindelijke opbrengst aan knoflook bij het poten in het voorjaar een stuk lager uitvallen vanwege het kortere groeiseizoen. Plant de tenen met het puntje omhoog  zo’n 5 cm diep en 15 cm van elkaar.

Bodem, bemesting en verzorging van knoflook

Knoflookplanten stellen maar weinig eisen aan de grond in jouw kweekbak op poten, zolang deze maar goed doorlatend en niet pas bemest is. Knoflookplanten houden namelijk niet van natte voeten en verse mest.

Teentjes die in de vroege herfst geplant worden zullen meteen wortelschieten. Vaak nog voor de winter komt er een groene spriet te voorschijn. Zo overwinteren de jonge planten. Bij strenge vorst is het afdekken met wat droog blad of stro vaak handig om zo de planten door de winter heen te helpen. Het onkruidvrij houden en een extra laagje oude compost in de lente zorgen voor een rijke en geurige oogst. Geef ze verder water tijdens zeer droge perioden en wachten maar!

Oogsten en drogen van knoflook

Tussen juni en augustus kun je de in de herfst geplante bollen oogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden. Om de bollen vervolgns lang goed te houden kun je het beste de bollen eerst laten drogen. Doe dit door de bollen met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats. Selecteer de mooiste bollen om een maand later opnieuw uit te planten en gebruik de rest om een winter lang van de smaak te genieten.

Groenten kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse groenten kweken, zoals verse knoflook, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, moestuinbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek