Kervel kun je oorspronkelijk terugvinden in West-Azië en in de landen rond de Middellandse Zee. De kruid behoort tot de schermbloemigen en is daarmee familie van de peterselie. Daarnaast staat kervel mooi in de tuin door de zachte bladeren en witte bloemen. Dit kruid is winterhard en is officieel een tweejarige plant. Een van de varianten van dit kruid is Roomse Kervel, kenmerkend is de zoete smaak en geur.
Het voordeel van Roomse kervel is dat het een meerjarige plant is. Je hoeft hem dus niet elke twee jaar te herplanten. Na het plukken van de blaadjes, groeit de plant weer snel verder in jouw moestuinbak. Een andere bekende variant is kervel met fijne krul, dit is een eenjarig gewas dat in vergelijking met de Roomse kervel een stuk kleiner blijft en tijdens de groei het liefst op een plek in de schaduw staat.
Kervel in de moestuinbak
Kervel komt het beste tot zijn recht op een vochtige, humusrijke grond, die waterdoorlatend is. Zorg ervoor dat je de grond voor het planten niet te sterk bemest, daar kan kervel niet tegen. Uitzondering zijn organische meststoffen, die komen de oogst ten goede. Bedek de zaadjes na het planten met een dun laagje dekgrond. Om goed te kunnen kiemen, is het belangrijk dat je de grond vochtig houdt. Ook kun je de grond afdekken met geperforeerd plasticfolie. Plant kervel bij voorkeur op een plek waar hij niet continu in de zon staat.
Oogsten van kervel
Kervel kun je het beste oogsten voor de bloei, want vanaf de bloei verliest kervel snel zijn aroma. Snij de takjes ongeveer vijf centimeter boven de grond af met een scherp mes.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals kervel, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.