Kamille kweken

Kamille is een eenjarige plant en is bekend onder verschillende namen, zoals moederkruid, epelijn en de ‘zere-ogenbloem’. Je ziet het gewas over het algemeen niet veel terug in kruidentuintjes, terwijl hij daar toch zeker geschikt voor is. In heel Europa groeit kamille in het wild. Dit kruid, met gele hartvormige bloemetjes, siert de tuin en heeft een lange bloeitijd. Kamillethee heeft volgens velen een grote geneeskrachtige werking. Het is ontstekingsremmend, verlicht kiespijn en wordt gebruikt bij verkoudheid. Door met de thee te gorgelen, kun je keelpijn verlichten. Kamillethee mag je in principe zoveel gebruiken als je wilt. Echter ervaren sommige mensen bijwerkingen bij dagelijks en langdurig gebruik, zoals onrust en duizeligheid.

Kamille in de moestuintafel

Kamille kun je gemakkelijk kweken, omdat het op veel grondsoorten goed groeit. Al zorgt een humusrijke grond voor een extra goede groei. Maak de zaadjes voor je ze gebruikt goed nat, dit bevordert de ontkieming. De kiemduur is ongeveer twee tot drie weken. Je hoeft de zaadjes overigens alleen maar aan te drukken en niet af te dekken met een laagje grond. Een bekende soort van kamille is de Roomse kamille. Een winterharde, meerjarige plant die weinig voorkomt in het wild. Deze soort houdt van veel zon en een goed gedraineerde grond. De ruimte tussen de planten dien je wel wat groter te laten, namelijk zo’n 45 cm.

Kamille heeft geen bemesting nodig, maar wil wel heeft het graag een zonnige standplaats. Kamille kan zichzelf opnieuw zaaien, dus grote kans dat je het na één keer zaaien elk jaar terugziet in jouw moestuinbak of kweektafel.

Oogsten van kamille

Een ander voordeel is dat je kamille bijna de hele zomer kunt oogsten, beginnend in mei. Kijk of de bloemetjes goed open zijn; dat is het moment om met de oogst te beginnen. Zowel de bloemhoofdjes als de witte kroonblaadjes die naar beneden hangen, zijn geschikt voor gebruik in de keuken.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of moestuintafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek