In juni kan het ineens erg warm zijn. Water geven wordt dan een nieuwe prioriteit. Zorgen dat er genoeg te drinken valt voor jouw groenten en kruiden is dan van levensbelang. Welke tips hebben we nog meer voor jouw moestuinbak?
De moestuinbak in juni
Zeker voor zaailingen en pas verplante gewassen is het water geven van essentieel belang, die gaan zich namelijk ontwikkelen. Het is dus de moeite waard om tijd te besteden om het water terecht te laten komen bij de gewassen die het meest nodig hebben.
Planten in jouw moestuintafel
In juni zijn de omstandigheden optimaal. De warme temperaturen en de vochtige grond geven een uitstekende groei. Later in de zomer zijn de omstandigheden minder gunstig. Zorg dus dat al je gewassen halverwege juni geplant en aan het groeien zijn.
Zaaien in de moestuinbak
Nu kun je gewassen zaaien die snel doorschieten als ze koude of korte dagen beleven. Dat geldt onder andere voor witlof, andijvie en Chinese kool.
Oogsten uit de moestuinbak
In de loop van de maand juni komt er ruimte vrij in jouw verhoogde moestuinbakken. Spinazie, peulerwten, slasoorten, vroege aardappelen, lenteuitjes en jonge worteltjes maken in deze maand plaats voor een volgend gewas omdat ze geoogst kunnen worden.
Juni is eigenlijk nog te vroeg om de kaart van de echte najaarsgroenten en nateelten al te trekken. Er zijn immers nog heel wat hoofdteelten die je nog kunt opstarten. De eerste zomerworteltjes, rode bietjes en tuinbonen zijn aan het begin van de zomeroogst klaar. Aangezien de versheid verminderd als ze ouder worden, kun je ze het beste zo snel mogelijk oogsten. Dat maakt ook ruimte vrij voor latere gewassen.
Tips voor jouw moestuinbak in juni
Doe rustig aan met meststoffen. Te veel mest toedienen kan leiden tot grote problemen voor het milieu. Verder beginnen insectenplagen in de zomer schadelijk te worden. Rode spintmijten houden van hete, droge omstandigheden en zorgen voor bladverlies bij sperziebonen, pronkbonen en kasgewassen. Valse meeldauw kan in de drogere perioden gevaarlijk zijn voor courgettes, komkommers, erwten, pompoenen en koolrapen. Vochtig blijvende grond kan de schade beperken, geef daarom zorgvuldig water.