Een moestuinbak opzetten en onderhouden is gemakkelijker dan het lijkt. Je hoeft alleen maar de stappen in deze blog te volgen. Leren doe je door de experimenteren! Dit is een eenvoudige gids om te beginnen met het opzetten van je eigen moestuinbak, met tips die vooral handig zijn voor de beginners onder ons.
Voor het starten…
…wees voorzichtig met de gereedschappen (zowel voor jezelf als voor je materiaal) en probeer producten als aarde, compost en zaden van goede kwaliteit te krijgen. De werkmaterialen zijn essentieel voor een goed resultaat. Als het je eerste moestuinbak is, kies dan voor kleine, productieve en resistente planten zoals kruiden of specerijen, zodat je je eerst het gemakkelijke eigen kunt maken om vervolgens door te gaan naar het moeilijkere.
Wat heb ik nodig?
- Een moestuinbak of moestuinrek, ook wel kweekbakken of kweekrekken genoemd.
- Een ruimte met zonlicht
- Een harkje
- Dikke werkhandschoenen
- Een gieter
- Aarde
- Compost (leer het in de komende blogs!)
- Zaadjes en/of stekjes
Alles geregeld? Aan de slag!
Stap 1: Kies de plaats voor je moestuinbak
Het begint allemaal bij het kiezen van de ruimte waar je de moestuinbak of kweektafel wilt plaatsen. Het ideaal is een buitenruimte, het kan een klein balkon of een terras zijn, maar je kunt ook binnen je moestuinbak aanleggen.
Het belangrijkste is dat de gekozen plek voldoende zonlicht krijgt, minimaal 6 uur per dag. Als de ruimte deze hoeveelheid licht niet krijgt, kan deze toch worden geplant, maar er zijn planten zoals tomaten, aubergines en andere groenten die dan niet kunnen groeien.
Kies het zonnigste deel uit! Je moestuinbak heeft al zijn gewenste rechthoekige vorm en je hoeft je geen zorgen te maken over bewegingsruimte: als je vanaf een zijde bij je moestuinbak kunt, is dat voldoende. Door het design van Vertisign kunnen kinderen of huisdieren er ook niet zomaar bij, dus deze zorg is weggenomen.
Stap 2: Kies de aarde
De aarde is een van de belangrijkste elementen van de moestuinbak en die zou je om te beginnen gewoon bij een kwekerij of een plantenwinkel kunnen uitzoeken. Maak de aarde wat los met het harkje zodat deze zachter en daardoor zuurstofrijker wordt.
Het is mogelijk om aarde zelf te bewerken. Zorg dan dat het vrij is van stenen, onkruid en gras en dat alleen losse grond overblijft. Let wel dat als de grond erg zanderig of juist compact is, de producten waarschijnlijk niet onder de beste omstandigheden groeien.
Stap 3: Kies de planten
Om het zaaien succesvol te laten zijn, is het noodzakelijk om goed na te denken over wat je wilt zaaien. Voor kleinere ruimtes is het aan te raden om te beginnen met aromatische kruiden zoals onder andere basilicum, koriander, dille, venkel, munt, peterselie en dragon. Voor grotere ruimtes en meer ervaren telers kunnen sla, tomaten, spinazie en peulvruchten worden geplant. Het mooie van een moestuin is dat je kunt experimenteren met verschillende soorten voedsel en een grote variëteit kunt kweken.
Stap 4: Zaaien maar in de moestuinbak!
Nu hoef je alleen maar te zaaien. De diepte van het zaadje moet 2 tot 3 keer de diameter zijn. Bedenk dat je het zaadje niet te diep in de grond stopt en dat je een aanzienlijke afstand tussen elk zaadje bewaard. Zo kunnen je plantjes rustig groeien, zonder water en voedingsstoffen van de andere planten weg te nemen.
Zaaien kan via zaden of stekjes (kleine planten die ongeveer 30 tot 45 dagen oud zijn en gemakkelijk kunnen worden overgebracht naar je moestuinbak). Hoe je wilt beginnen ligt aan het geduld van de kweker, want niet iedereen wacht graag langer dan 30 dagen om resultaat te zien. Bij stekjes hoef je uiteraard niet op het ontkiemen van de zaadjes te wachten, en zo heb je sneller plezier van het oogsten.
Stap 5: geef je planten water
Water is essentieel voor de groei van planten, maar niet alle planten in een moestuin hebben dezelfde hoeveelheid nodig. Het kan handig zijn om dit goed te onderzoeken en eventueel een schemaatje op te stellen.
Als je dagelijks ‘s nachts of ‘s middags water geeft, haal je het meest uit het water. Bestudeer de hoeveelheid water die de planten die je plant nodig hebben, want ze kunnen doodgaan door zowel gebrek als overmaat. Belangrijk is dat meer water niet altijd beter is!
Stap 6: voeg (of niet) meststoffen toe
Alle planten hebben meststoffen nodig; deze bevatten essentiële voedingsstoffen voor de groei en ontwikkeling. Alle planten hebben stikstof, fosfor en kalium nodig, dus een compost die deze bevat is ideaal voor de tuin en zal je plantjes helpen om sneller en sterker te groeien.
Stap 7: controleer het gewas
Het is erg belangrijk om de planten zeer nauwkeurig te analyseren, vooral als je jouw moestuinbakken buiten hebt staan. Let goed op welke kleine insecten er op je tuin afkomen. Zo weerspiegelen bijen een gezonde tuin, sommige planten zullen lieveheersbeestjes aantrekken. Maar anderen, zoals rupsen, kunnen behoorlijke schade aanrichten aan de wortels en bladeren van de planten!
Stap 8: Geniet van je eigen moestuinbak!
Na twee of drie maanden zul je resultaten beginnen te zien. Sommige planten groeien sneller dan andere, dus wees geduldig. Vooral zaaien is een leerproces dat sterk varieert, afhankelijk van de omstandigheden op de plek, dus je naarmate de tijd verstrijkt je planten beter begrijpen en je methodes verkennen en aanpassen totdat je het in de vingers hebt.
Moestuinbakken zijn een uitstekende optie om onze voeding weer onder controle te krijgen. We weten wat we telen en onder welke omstandigheden we dat doen, zodat we op middellange en lange termijn gezonde producten kunnen kweken, en ons eigen dieet kunnen verbeteren. Bovendien leren we over de natuur, de cycli van dieren, planten en de relaties daartussen, iets dat een beetje verloren is gegaan in de 21ste eeuw. En, het is natuurlijk ook gewoon een mooi gezicht!
In de blog van volgende week zullen we verder ingaan op de inrichting van de moestuinbak, zodat je weet welke planten er het beste bij elkaar geplant kunnen worden met oog op de drie belangrijkste elementen: aarde, zon en water!