Inmaakpotten steriliseren om jouw oogst te bewaren

Wil je de oogst uit jouw moestuin bewaren door deze in te maken? Steriliseer dan jouw inmaakpotten. Het proces om potten te steriliseren en te vullen is heel eenvoudig. Het is hierbij van belang dat je handen en keukengerei ten allen tijde goed schoon zijn. Volg de volgende stappen:

 • Kies voor potjes die goed sluiten en waarbij de deksel geen deuken heeft en het rubber niet is versleten. Controleer het glas op scheuren of oneffenheden.
 • Was potten, deksels en keukengerei goed. Het makkelijkste is om ze op zeer hoge temperatuur in de vaatwasser te doen. Eenmaal schoon, raak ze dan niet aan de binnenkant aan, zodat bacteriën niet binnendringen.
 • Zet de glazen potten op een bakplaat (zeer schoon) in de koude oven (de deksels niet). Zodra de potten erin staan, zet je de oven op 160º. Op deze manier zullen ze beetje bij beetje opwarmen en voorkom je dat het glas breekt. Nadat de potten een half uur in de oven hebben gestaan, kun je ze verwijderen met behulp van een speciaal pincet of een schone keukendoek, altijd zonder de binnenkant aan te raken.
 • Doe water in een pan en doe de deksels er 10 minuten bij. Zet de pan op laag vuur totdat het water kookt. Haal ze eruit met een schoon pincet en raak weer de binnenkant niet aan.
 • Vul de potten met je jammetjes, tot aan 2 centimeter van de rand. Voeg nooit koud voedsel toe aan hete potten of warm voedsel aan koude potten: door de verandering van temperatuur kunnen de glazen potten nog wel eens breken. Zorg dat de rand waar de deksel op moet komen goed schoon is. Veeg deze eventueel af met een vochtige theedoek.
 • Om te voorkomen dat bacteriën de vrije hand krijgen sluit je meteen de potten goed af. Zet de potten ondersteboven zodat ze bij het afkoelen een vacuüm creëren.

Tips voor het steriliseren

 • Controleer of je het goed hebt gedaan. Als de pot helemaal koud is, draai dan de deksel aan. Hoor je geen klik? Dan heb je het helemaal goed gedaan en kun je de inmaakpot een jaar bewaren in de voorraadkast.. Hoor je wel een klik? Dan zul je desbetreffende pot in de koelkast moeten bewaren en binnen 1 tot 3 weken consumeren.
 • Steriliseer de potten terwijl je je recept kookt. Dit bespaart tijd.
 • Label elke pot met de naam van het recept en de vervaldatum. Erg belangrijk.
 • Steriliseer altijd meer potten dan je denkt nodig te hebben.
 • Er bestaat een speciale tang om de potten vast te pakken terwijl ze nog warm zijn, en er zijn trechters met een zeer breed mondstuk – om vlekken op de randen van de pot te voorkomen bij het vullen.
 • Om ze te versieren, knip je een cirkel stof met een diameter van 8 cm groter dan het deksel van je pot en knoop deze met een touwtje om het deksel. Je kunt een product mandje vullen en in doorzichtig papier wikkelen om een ​​perfect handgemaakt cadeau te maken. Leuk voor de feestdagen.

Veel plezier met het bewaren van jouw producten! Op deze manier kun je jouw geoogste groenten en fruit nog beter bewaren en langer genieten van de verse oogst uit de kweektafels of moestuinbakken. Wil je meer weten over het moestuinieren? Bekijk dan onze andere moestuintips!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek