Iedereen kan een moestuinbak beginnen

Het voorjaar is onderweg. Dat betekent dat we ons weer mogen voorbereiden op het moestuinseizoen en aan de slag kunnen met verse groenten en kruiden. Toch hoef je geen grote lap grond te hebben om een moestuin beginnen. Je kunt namelijk heel gemakkelijk moestuinieren in onze verhoogde moestuinbakken, moestuintafels en moestuinrekken, veel makkelijker en nog mooi ook!

Iedereen kan moestuinieren met onze moestuinbak

Zelfs zonder al te veel ruimte kan ook jij een moestuin beginnen. Plaats een moestuinbak, moestuinrek of moestuintafel op jouw terras, balkon of dak, zaai jouw favoriete groenten en kruiden en voor je het weet kun je verse groenten en kruiden oogsten. In de duurzame rekken plaats je namelijk meerdere moestuinbakken boven elkaar waardoor je meer ruimte hebt om te zaaien en oogsten.

De voordelen van onze moestuinbak

Het moestuinieren in moestuinbakken, moestuintafels en moestuinrekken is overigens een heel stuk gemakkelijker dan moestuinieren in de volle grond. Een moestuinbak heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Doordat de moestuinbakken op hoogte zijn hoef je minder te bukken en kun je makkelijker bij jouw groenten en kruiden.
  • Jouw moestuin is overzichtelijker, je ziet direct hoe jouw groenten en kruiden erbij staan.
  • De moestuinbak is toegankelijker, je kunt de moestuintafel namelijk plaatsen op een verharde ondergrond of eventueel verrijdbaar maken.
  • Het kweken in moestuinbakken is makkelijker door gebruik te maken van goede grond die makkelijk te bewerken is.
  • De moestuinbakken houden water goed vast, maar laten overtollig water aan de zijkanten los.
  • In moestuinbakken en moestuintafels heb je aanzienlijk minder last van onkruid en ongedierte.
  • Je kunt jaarlijks gemakkelijk de grond verrijken met verse compost en zo opnieuw jouw verse groenten kweken.
  • Je kunt zelfs moestuinieren vanuit jouw rolstoel zonder vieze kleren te krijgen.

Hoe begin je zo’n mooie moestuinbak?

Voordat je aan de slag gaat met jouw moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek moet je met een aantal punten rekening houden. Zo is de locatie, afmeting en ondergrond van jouw moestuinbak van belang, heb je materialen nodig om jouw moestuinbak te onderhouden en is het verstandig om vooraf te bedenken wat je wilt gaan verbouwen.

Plaats van jouw moestuinbak

De positie van de zon en de windrichting is zeer bepalend voor het succes van jouw moestuinbak. Planten hebben namelijk minimaal 4 uur per dag direct zonlicht nodig, terwijl ze graag beschermd worden tegen de koude noordenwind. Vandaar dat het raadzaam is om de moestuinbak richting het zuiden of zuidwesten te plaatsen achter een muur of heg op het noorden

Bereikbaarheid en water voor jouw moestuinbak

Verder is het voor jouzelf handig om een plaats te kiezen die makkelijk te bereiken is. Op deze manier kun je makkelijker onderhoud uitvoeren en sneller oogsten. Daarnaast is het, zeker tijdens hoogzomer, handig als je dichtbij jouw moestuintafel een punt hebt om water te tappen.

Veiligheid van jouw moestuintafel

Daarnaast raden we ook aan rekening te houden met de veiligheid. Plaats je moestuinbak niet op een rand van een balkon of dak tenzij deze bevestigd is aan de ondergrond of een muur. Verder is het belangrijk dat er voldoende ruimte rondom de moestuintafel is zodat je er makkelijk bij kan.

Wat wil je gaan kweken in de verhoogde moestuinbak?

Je bent eruit, je hebt een moestuinbak besteld, maar wat ga je erin kweken? Deze vraag kun je op verschillende manieren benaderen: welke groenten zijn het makkelijkst te telen? Welke geven de meeste opbrengst per m² of zijn het duurst? Het is goed om van tevoren vast na te denken over wat je in jouw moestuinbak wilt gaan kweken:

Gemakkelijke groenten voor de moestuinbak

De volgende groenten stellen weinig eisen, hebben weinig belagers en kosten je niet al teveel tijd: Bieten, sla, snijbiet, winterpostelein, bonen, erwten, andijvie.

Groente die de grootste opbrengst geeft

Deze groenten geven de grootste opbrengst in verhouding tot de ruimte die ze innemen in jouw moestuinbak: Snijsla, raapsteeltjes, klimbonen, pronkbonen, peultjes, vroege bietjes, oosterse kolen (pak choy, tatsoi), raketsla, bladmosterd en jonge worteltjes.

Dure groenten voor in de moestuinbak

Als je echt geld wilt verdienen aan jouw moestuinbak raden we aan om de volgende groenten te kweken in jouw moestuinbak of moestuintafel: peultjes, suikererwten, sjalotjes, gemengde snijsla of veldsla.

Welke groenten en kruiden kweek je in de moestuinbak?

Doordat de kweekbakken boven elkaar geplaatst kunnen worden heeft dit invloed op de groenten en kruiden die er kunnen groeien. De bovenste bak krijgt namelijk meer zonlicht en water dan de bak eronder. Welke groenten en kruiden je in welke bak kunt kweken zie je in het overzicht.

Bovenste moestuinbak

Vruchtgewassen als tomaat, aardbei, paprika, pepers en bijvoorbeeld komkommers plaats je het beste boven in de bak. Dit om een aantal redenen; allereerst omdat planten als bijvoorbeeld tomaten en paprika’s veel hoogte nodig hebben. Ten tweede omdat de extra zon zorgt voor zoetere vruchten. Zet ze dus in de zon! Let wel op dat de bovenste bak het hardste uitdroogt, dat betekent dus dat je voldoende water dient te geven.

Beide moestuinbakken

Gewassen als bonen, erwten, veldsla, wortels en knolgewassen kan je op beide niveau’s plaatsen. Deze stellen geen eisen aan de benodigde hoeveelheid zon en vocht. Uiteraard hebben ze wel zon en water nodig om te kunnen groeien.

Onderste moestuinbak

In de onderste moestuinbakken is het raadzaam om gewassen te telen als uien, prei en knoflook. Deze benodigen relatief weinig zonlicht. Verder vinden bladgewassen als spinazie, rucola in sla het fijn om een beetje uit de volle zon te blijven zodat ze minder vocht verdampt en ze zo vitaler blijven.

Onze tips voor een handige moestuinbak

Om te zorgen dat jouw mooie moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek niet strandt bij de eerste poging geven we jou hier een aantal tips voor het moestuinieren in onze moestuinbakken. Want,iedereen kan het.

Wees selectief

Het lijkt ontzettend leuk, zo’n moestuinbak met zoveel verschillenden groenten en fruit, maar het is best ar
beidsintensief aangezien iedere plant een andere verzorging nodig heeft. Als je weinig ervaring hebt met moestuinieren, kun je je daarom beter focussen op bijvoorbeeld vijf soorten

Goed zaaien in de moestuinbak

De meeste groenten en kruiden hebben ruimte nodig om te groeien, bekijk dus goed op welke afstand je de zaadjes moet zaaien: dit kun je vinden in onze zaaikalender.

De juiste plek van jouw moestuinrek

Zaadjes hebben genoeg licht nodig om te groeien. Als jouw moestuinbak niet genoeg daglicht krijgt, zullen de gekiemde plantjes zelf op zoek gaan naar licht. Zorg er dus voor dat jouw moestuin in goed daglicht staat, eventueel door de verhoogde moestuinbak of moestuintafel regelmatig te verplaatsen.

Water geven in een moestuinbak

Kleine plantjes hebben vaak kleine beetjes water nodig. Maar let op dat je niet teveel water geeft, dan ontstaan er schimmels of gaan de wortels rotten. Kortom: laat de plantjes niet uitdrogen maar ook niet verdrinken.

Gebruik een broeikap

Heb je binnen niet voldoende ruimte om de groenten en kruiden voor jouw moestuin voor te zaaien, kies dan voor een broeikap voor over jouw moestuinbak. Hiermee kun je de moestuintafel of moestuinbak buiten plaatsen, maar zorg je ervoor dat jouw zaailingen het warmer hebben.

Iedereen kan groenten kweken met onze verhoogde moestuinbakken

Kortom, wil jij verse groenten en kruiden kweken, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de mogelijkheden van Vertisign en begin een gemakkelijke moestuinbak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek