Hoe richt je je Vertisign moestuinbak in?

Je hebt je Vertisign moestuinbak klaar staan voor gebruik. De aarde zit er in, je hebt je zaadjes uitgezocht en je kunt niet wachten om te beginnen met kweken. De volgende stap is dan het maken van je planning. Hoe pak je dit het beste aan? Waar let je op? In deze blog vertellen we je dat!

Of je nu een moestuinbak, een moestuintafel of een moestuinrek hebt: het is van belang om goed na te denken over de inrichting ervan. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de planten over elkaar heen groeien, of de zonlicht van elkaar wegnemen. Al voor het zaaien wil je duidelijk hebben welke planten je gaat zaaien, en, zoals we in deze blog gaan bespreken, welke plek ze in de moestuinbak krijgen.

Square Foot Gardening

Voor de moestuinbakken en moestuinrekken van Vertisign is Square Foot Gardening dé uitkomst! Met deze methode uit de jaren ‘70 plant je de zaadjes dichter bij elkaar dan traditioneel tuinieren in rijen. Het voordeel van dichter op elkaar planten is dat het de neiging heeft om onkruid eruit te persen en je kunt meerdere planten kwijt in een kleinere ruimte. Het heeft wel wat meer onderhoud nodig dan traditioneel tuinieren. Je moet wat vaker water geven, je moet de grond goed beheersen omdat al die planten sneller voedingsstoffen kunnen verbruiken als ze dichter op elkaar staan, en je moet opletten of de plantensoorten goed samen gaan in de bak.

Indelen van je moestuinbak

Om optimaal gebruik te kunnen maken van je moestuinbak of moestuinrek, deel je de planten in op soort en op grootte. Verdeel de bak in stukjes van 30 bij 30 centimeter. Als je moestuinbak 30 cm diep is en 130 cm breed, heb je dus één rij van vier ‘delen’. En als je bak 60 cm diep is en 130 cm breed, heb je twee rijen van vier ‘delen’, etc. Om te beginnen is het misschien makkelijk om touwtjes te spannen, zodat je bij het zaaien goed ziet waar je bezig bent.

  • Grote planten (aubergines, broccoli, bloemkool) moeten op de achterste rij worden geplant, oftewel aan de achterkant van de moestuinbak. Op één stuk van 30 bij 30 cm kun je 1 grote plant plaatsen.
  • Kleine planten worden vooraan geplaatst (wortelen, uien of sla). Hiervan kunnen er respectievelijk 4, 9 of soms wel 16 op een vierkante voet (30 bij 30 cm) geplaatst worden.
  • Klimplanten (tomaten, komkommers) zijn planten die niet zo zeer horizontaal ruimte nodig hebben, maar verticaal groeien. Waar je deze planten precies plaatst ligt er aan of je je moestuinbak tegen een muur aan hebt staan, en of dat met de korte of de lange zijde is. Monteer het Vertisign klimrek aan je moestuinbak voor ondersteuning en bijsturing tijdens het groeien. Begin al vroeg met het vastbinden van de strengen aan het klimrek, zodat ze de richting opgroeien die jij wilt!

Heb je een kleinere moestuinbak en begin je voor de eerste keer? Dan is het wellicht verstandig alleen kleine planten te kweken, zodat je meer plezier hebt van je oogst. De mogelijkheden worden natuurlijk alleen maar meer als je een wat grotere en diepere bak hebt.

Zaaiafstanden

Hoe weet je hoeveel planten je op een stuk van 30 bij 30 cm kunt planten?

De fabrikanten van moestuinzaden zetten op hun verpakking altijd de zaaiafstand. Daarmee kun je uitrekenen hoeveel planten je ongeveer in je moestuinbak of moestuinrek kunt zetten! Volg dit stappenplan om te berekenen hoeveel zaadjes je kunt planten.

  • Stap 1: Zoek het nummer van de zaaiafstand op de achterkant van je zaadpakketje (We gebruiken voor dit voorbeeld een zaaiafstand van 7.5 cm)
  • Stap 2: Verdeel de breedte van uw plantgedeelte (ongeveer 30 cm) door de zaai afstand van 7.5 cm. Antwoord: 30 cm grond gedeelt door 7.5 cm zaai afstand = 4 planten breed
  • Stap 3: Herhaal stap twee maar voor de lengte van het plantgedeelte (Ook ongeveer 30 cm). Antwoord: 30 cm grond gedeelt door 7.5 cm zaadafstand = 4 planten breed
  • Stap 4: Vermenigvuldig de twee antwoorden met elkaar. Antwoord: 4 planten in de lengte X 4 planten in de breedte = 16 planten!
  • Stap 5: Begin met planten! Met een afstand van 7.5 tussen zaden en planten, kun je 16 planten kweken op een oppervlakte van 30 bij 30 cm! Je ziet dat je zo meer uit je moestuinbak kunt halen! 
  • Stap 6: Blijf planten! Je hebt nu de formule voor plantafstand voor de rest van je moestuinbak!

Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je snel genoeg genieten van je zelfgekweekte groenten! In het volgende blog gaan we verder in op de voordelen van het kweken van je eigen groenten, waarom dit allemaal de moeite waard is en geven we je een grove schets betreffende de toekomst van het moestuinieren in huis.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek