Hoe kun je kiemgroenten kweken?

Het lijkt een nieuwe trend te worden, het kweken van kiemgroenten en cressen. Het is namelijk ontzettend gezond en een leuke toevoeging aan jouw gerechten door de krachtige en kruidige smaak. En nog schattig ook. Maar hoe kun je het beste cressen en kiemgroenten kweken? En kan dat in een moestuinbak?

Wat zijn kiemgroenten of cressen?

Kiemgroenten (of wel cressen) zijn de jonge kiemen en scheuten van zaadjes, erwten en bonen. De bekendste soort ervan is de tuinkers, maar ook erwten, broccoli, fenegriek en bietjes worden bijvoorbeeld vaak gebruikt. Deze kiemgroenten zijn heel gezond en bevatten hoge niveaus van vitamine C, K en E. In verhouding tot volwassen groenten en kruiden uit de moestuinbak hebben microgroenten zelfs tot wel 40 keer meer nutriënten per gram, een gezonde toevoeging met een geweldige smaak voor jouw dagelijkse voeding dus.

Zijn er speciale kiemgroentenzaden?

Zaden voor het kweken van microgroenten zijn niet bijzonder. Het zijn geen speciale zaden van een ras dat maximaal 10 centimeter hoog wordt. In principe kun je uit bijna elk normale zaadje microgroenten of cressen kweken, het is immers alleen maar het eerste stadium van de groei. In dat eerste stadium is de zaadlob te zien wat het eerste bladachtige deel van een plant is. Vandaar groeit de plant door tot in een kruid, groente of bloem, tenzij je die dus eerder oogst als cress. Het is dus niet nodig om speciale zaden te kopen, toch zijn er wel speciale cresszaden in de markt te verkrijgen.

Zo kweek je makkelijk microgroenten

Voor de beginnende moestuinierder (en ook kinderen, super interessant) is het kweken van microgroenten een geweldige start. Kiemgroenten nemen namelijk nauwelijk ruimte in en je kunt ze al binnen een week eten. Daarnaast hebben kiemgroenten nauwelijks verzorging nodig.

Voorbereiding op het zaaien van cressen

Spoel de zaden af met water en zorg voor een kweekbakje waarin je de cressen kunt zaaien. Bedek de bodem met een medium en maak deze goed vochtig met een plantenspuit. Als medium kun je gebruik maken van onder andere watten, katoen, kokosgrond, vermiculiet en aarde. Als je gebruik maakt van grond is het van belang dat je schone en onbemeste grond gebruikt, je wilt namelijk niet dat je groenten besmet raken.

Ook bij de andere mediums is het belangrijk om rekening te houden met de hygiene, structuur, diepte en drainage. Omdat microgroenten rauw gegeten worden is het belangrijk dat er een schone bodem wordt gebruikt. Een bodem met een losse structuur zorgt ervoor dat de plantjes goed kunnen wortelen en bovendien stroomt het water makkelijk weg. Wel moet de bodem voldoende vocht kunnen vasthouden. Tenslotte is het niet nodig om een diepe bak te gebruiken, kiemgroenten wortelen namelijk niet diep en het is dus zonde om veel medium aan te brengen / aan te schaffen.

Kiemgroenten zaaien

Doordat de gewassen klein blijven kun je de cressen dicht op elkaar zaaien, strooi dus de zaden ruimschoots over de bodem zodat je zo efficiënt mogelijk met de ruimte kunt omgaan. Zolang de zaden maar niet op elkaar liggen komt het goed. Vervolgens laat je de zaden onbedekt, dit zorgt ervoor dat de zaadjes gelijkmatiger ontkiemen.

Verzorging van jouw cressen

Zet het kweekbakje vervolgens in de vensterbank, zorg er wel voor dat deze niet in het directe zonlicht staat omdat het water dan wel erg snel verdampt. Geef je kiemgewassen vervolgens regelmatig water met een plantenspuit om te zorgen dat de plantjes en zaden niet beschadigen. Als de microgroenten eenmaal zijn ontkiemd hebben ze niet veel verzorging nodig, behalve regelmatig wat water.

Mogelijke problemen met microgroenten

Ondanks dat kiemgroenten kweken heel makkelijk is kan het zijn dat er tijdens het kweken problemen ontstaan. Zo kunnen de zaadjes niet ontkiemen, kunnen er schimmels groeien of kunnen de microgroenten een gele kleur krijgen. Voor het ontkiemen is het belangrijk dat de plantjes warmte en vocht krijgen, het kan dus zijn dat er te weinig vocht aanwezig is of dat de temperatuur te laag is. Geef eventueel wat extra water of dek het bakje af met doorzichtig plastic.

Schimmelvormig is vaak een gevolg van het te veel water geven, waardoor de bodem te nat is. Ook kan er te weinig lucht ventilatie zijn. Geef even een tijdje dus geen water meer en zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte. Als de schimmel niet verdwijnt kan je de cressen ook beter niet meer eten. Begin gewoon opnieuw en over 10 dagen kun je alsnog oogsten. Als de kiemgroenten geel kleuren betekent dat deze te weinig licht krijgen. Plaats je kweekbakje meer in het licht zodat je plantjes kunnen bijkleuren.

Het oogsten van kiemgroenten

De microgroenten kan je onder goede omstandigheden binnen 1 a 2 weken oogsten. Als ze ongeveer 5 centimeter groot zijn en twee paar bladeren hebben kun je de groenten met een schaar afknippen. Spoel ze vervolgens af en gebruik ze meteen in je gerecht, salade of op je boterham. Soms kan het zijn dat er nog zaadjes moeten ontkiemen omdat deze te weinig licht kregen, laat het bakje in dat geval nog een tijdje staan. Maak anders het bakje goed schoon en begin vervolgens opnieuw.

Microgroenten bewaren

Geoogste microgroenten kan je maximaal 2 weken bewaren in de koelkast, echter is vers wel het allerlekkerste. Wil je de microgroenten dus nog niet meteen oogsten? Zet dan het kweekbakje met de groenten in de koelkast, zo blijven ze koel en groeien ze niet meer verder. Cressen kan je het hele jaar door kweken en hebben maar een zeer korte groeitijd. Het bewaren van microgroenten lijkt daarom wat minder van belang dan bij veel andere gewassen. Plan het zaaien van de microgroenten zo dat ze een week later klaar zijn om in je gerecht te gebruiken.

Koken met microgroenten uit jouw kweekbak

Het koken en garneren van gerechten met cressen laat je meteen lijken op een echte chef, maar microgroenten zijn meer dan alleen een garnering. Je kunt er heerlijke salades, smoothies of gerechten mee maken en het plantje niet groter dan een vinger en net een week oud kan dezelfde intensiteit in smaak hebben als een volledig volgroeide plant van drie maanden oud. Zo smaken mosterdkers en radijskers erg kruidig, terwijl tuinkers wat milder is en smaakt naar vers geoogste groente. Let wel op; een klein beetje mosterdkers over een gerecht kan al een heel gerecht overmeesteren. Houd er dus rekening mee dat de volledige smaak van een hele plant in een splinter zit.

Leuke tip kweektip met cressen:

Het is leuk om bijvoorbeeld in een halve eierdop tuinkers te kweken. Als je een beetje slim zaait kun je op zondag bij ieder bord aan de ontbijttafel een eierdopje met cress neerzetten. Verser op het bord dan dit kan niet!

Kweek dus zelf jouw cressen!

Wil je dus zelf gezonde microgroenten kweken? Bekijk dan gerust eens onze webshop. Met de kweekkas en een ruim assortiment moestuinzaden kan ook jij verse kiemgroenten kweken in de vensterbank. Wil je vervolgens grotere gewassen kweken? Bekijk dan de mogelijkheden voor jouw moestuinbak in onze webshop

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek