Het succes van goede moestuingrond

Een succesvolle moestuinbak staat bij het gebruik van goede grond, bij voorkeur een grondsoort die is afgestemd op datgene wat jij wilt gaan kweken. Maar hoe pak je dit aan, welke grond kun je het beste gebruiken in de kweekbak of kweektafel van Vertisign? En waarom heb ik perliet of vermiculiet nodig? We zochten het uit voor je.

Aan de slag met moestuingrond

Er is een wijde variatie aan mogelijkheden voor het vullen van jouw moestuinbak. Zo kun je in de tuincentra moestuingrond, potgrond of grond met perliet of vermiculiet kopen, of natuurlijk je moestuinbak vullen met grond uit de tuin. De laatste optie raden we altijd af, grond rechtstreeks uit de tuin is vaak te zwaar en bevat veel onkruidzaden en wortels, waardoor je tijdens het seizoen voortdurend onkruid moet wieden.

Tip: worteldoek

We krijgen de vraag geregeld of je worteldoek moet toevoegen in de bakken van Vertisign. Dit is uiteraard niet nodig, de bakken sluiten voldoende en de kieren zorgen voor een goede afwatering. Toch kun je worteldoek aanbrengen zodat je nog minder uitspoeling hebt.

Zaaien in schone grond

Een groot voordeel van de moestuinmixen is dat ze nagenoeg vrij zijn van onkruiden. Wel zo handig als je in een moestuinbak zaait, zo ben je niet het hele seizoen bezig met wieden. Verder bevat zo’n moestuinmix geen enge beestjes en ander ongedierte en krijg je nauwelijks vieze vingers. Je opent de zak, vult de bak en kunt aan de slag. Zaaien in (universele) potgrond wordt afgeraden: deze grond is van mindere kwaliteit, vaak te compact en bevat te veel voedingsstoffen voor jonge, tere plantjes.

Zelf grond mengen voor de moestuinbak

Wil je toch potgrond of aarde uit de tuin gebruiken dan is daarvoor een oplossing. Je kunt eventueel zand bij te mengen om de grond luchtiger te maken, maar let dan wel op dat dit schoon zand is zonder onkruidzaden. Wil je zelf een mengsel samenstellen, maak dan een mix waarin je niet alleen compost stopt, maar ook turf en vermiculiet.

Een eigen mix maken

Compost is gemaakt van oude plantresten en bevat daarom veel voedingsstoffen waar je nieuwe gewassen dol op zullen zijn. Van deze compost kun je goede moestuingrond maken. Dit doe je door vervolgens turf toe te voegen. Turf is afkomstig van veengronden en wordt helaas gewonnen op Oost-Europese laagveengronden (niet helemaal ecologisch dus), die jaren nodig hebben om zich te vormen. Het vezelachtige materiaal neemt veel vocht op en is daarom een goede toevoeging aan je compost. Een andere optie is het gebruiken van kokosvezels (of allebei). Tenslotte is het aan te raden om perliet of vermiculiet toe te voegen voor een goede waterhuishouding.

Wat is het verschil tussen perliet en vermiculiet?

Perliet en vermiculiet zijn beide stoffen die veel gebruikt worden in potgrond, toch zijn er ze niet hetzelfde.  Vermiculiet is namelijk een delfstof welke onder hitte opgeblazen wordt. Zo ontstaat er een harmonica-achtige structuur. Het materiaal wat ontstaat na dit hitteproces is zeer goed in staat om water en voedingsstoffen op te nemen en weer af te staan. Perliet is een stof welke poreus en luchtig is en een lage bulkdichtheid heeft (zeer licht van gewicht). In potgrond zorgt perliet voor een luchtiger media en  voor een betere drainage van het water.

Wanneer gebruik je perliet of vermiculiet?

Voor het gebruik in moestuinbakken en kweektafels kun je dus het beste perliet gebruiken. Deze staan vaak buiten en daarvoor is het belangrijk dat het regenwater goed wordt doorgeleid door de moestuinmix. Wil je zaaien dan kun je het beste vermiculiet gebruiken. Het is luchtig maar houdt ook goed water en voedingsstoffen vast. Als je naast lucht ook behoefte hebt om het water en meststoffen wilt ‘binden’, dan kun je het beste vermiculiet gebruiken.

Bemesting toevoegen in de moestuinbak?

Zodra je de moestuinbak hebt gevuld met de moestuinmix hoef je de plantjes alleen water te geven in droge tijden. Verder kun je de grond met rust laten. Echter zal na verloop van tijd de bodem uitgeput raken en dien je voedingsstoffen toe te voegen. Bij de meeste media dien je dit te doen na 3-4 maanden. Dit kun je doen door compost toe te voegen of mestkorrels te strooien in de moestuinbak.

Kweekresultaten mogen er zijn

Door het gebruiken van een moestuinmix zal je merken dat jouw gewassen een geweldige start maken in de moestuinbak. Het lijkt op het eerste gezicht misschien overbodig en duur, maar het geeft je groente en fruit absoluut een goede start.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek