Groenten kweken op het balkon

Heb jij slechts een balkon of dakterras en wil jij groenten en kruiden kweken? Ook dan kan jij beginnen met jouw moestuin. Met potten, kuipen, moestuinbakken of kweektafels kweek jij de leukste en lekkerste groenten, kruiden en fruitplanten op jouw eigen stek. Wil je zelfs een grotere opbrengst? Plaats dan het moestuinrek van Vertisign tegen de muur en groei op meerdere niveaus boven elkaar.

Verse groenten van eigen balkonbak

Heerlijk toch om te kunnen genieten van jouw eerste zongerijpte tomaatjes, vers geplukte aardbeien, kruidige en knapperige rucola of pittige radijsjes. Er gaat niets boven de smaak van verse groenten, fruit of kruiden die je zelf gekweekt hebt. Gelukkig kan jij deze nu ook kweken op jouw balkon of dakterras. Het assortiment van Vertisign leent zich uitstekend om op kleinere ruimte groenten te kweken en er zijn veel groenten en kruiden die het prima in doen in een pot of moestuinbak.

Biologische moestuingrond

Waar je wel rekening mee moet houden is dat de groenten en kruiden een bodem nodig hebben om in te groeien. Dat betekent dat er grond aangevoerd moet worden voordat je kunt beginnen met kweken. De soort grond die je gebruikt is vaak van doorslaggevend belang voor het resultaat van jouw moestuin. Goedkope potgrond uit de plaatselijke tuincentra bevatten vaak weinig structuur en slaan snel dicht bij een flinke regenbui. Kies daarom voor de duurdere (biologische) moestuingrond voor een goed resultaat.

MOESTUINTIP: voeg eventueel perliet of vermiculiet toe voor een goede waterhuishouding, of kijk of deze al aan de moestuingrond is toegevoegd.

Hydroponics kweken

Naast de conventionele manier van kweken in moestuingrond is het ook mogelijk om te kweken op water. Hierdoor hoef je geen grond naar het balkon te brengen, scheelt je dus een hoop werk, en is het mogelijk om geautomatiseerd water te geven. De groenten en kruiden zullen wortelen in een groeimedium als glaswol, perliet of grond. Bekijk de mogelijkheden voor jouw hydroponics kweekstelling in onze webshop.

Bemesten van de moestuinbak

Als je groenten wil gaan kweken op het balkon, dien je er wel rekening mee te houden dat de gewassen regelmatig voeding nodig hebben. De meeste grondsoorten bevatten voor 3 a 4 maanden voeding, dus daarna zal je zelf meststoffen toe moeten dienen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van vloeibare organische mest of mestkorrel. Daarnaast gedijen planten vaak beter als de pot groter is.

Water geven in de moestuinbak

Omdat het op jouw balkon of dak al snel erg warm kan worden, en moestuinbakken, moestuintafels en potten de capillaire werking van de natuurlijke bodem missen, is het van belang dat je jouw gewassen regelmatig water geeft. Doe dit bij voorkeur ’s avonds en giet voornamelijk bij de voet van de plant zodat het water direct bij de wortels komt en het blad niet nat wordt. Hiermee voorkom je schimmelziekten, met name bij jouw tomatenplanten. Benieuwd wanneer je water moet geven? Dit schema vertelt je wanneer je water geeft.

Wind op het balkon

Daarnaast zorgt wind ook voor extra verdamping, iets wat juist veel aanwezig is op een balkon. Maar niet alleen de verdamping is iets om rekening mee ge houden, zorg er namelijk ook voor dat je planten niet kunnen omwaaien. Geef hogere planten extra steun met bijvoorbeeld een klimrek en zorg ervoor dat eventuele potten niet kunnen omwaaien. Plaats hogere moestuinrekken altijd tegen een wand zodat deze ook niet om kunnen waaien. Het zou namelijk jammer zijn als je je langverwachte oogst geplet in een hoekje terug vindt…

Houdt rekening met de onderburen

Wil je een moestuin beginnen? Bedenk dan wel even wat er eventueel naar beneden kan vallen? In veel flats en bovenwoningen is het bijvoorbeeld verboden om bloembakken aan de buitenzijde van het balkon te hangen. En welk vuil / blad kan er naar beneden vallen? Misschien biedt een verrijdbare moestuintafel uitkomst?

Tomaten en pepers kweken op het balkon

Heerlijk om van te snoepen en makkelijk om te kweken: tomaten en pepers. Ze stellen beiden ongeveer dezelfde eisen aan hun standplaats: overdekt in de zon of halfschaduw. Maar wel op een plek waar de wind een beetje door het gewas kan waaien, zodat de bladeren na een regenbui opdrogen. In een moestuinbak of kweektafel gedijen vooral cherrytomaatjes heel goed.

Komkommers kweken op het balkon

Nog een heerlijk gewas: Komkommers staan het liefst beschut tegen de wind, in de volle zon opgebonden aan een klimrek. Geschikte rassen voor in jouw moestuinbak zijn onder meer de niet-rankende ’Salad Bush’ en ’Pot Luck’. Voor een rijke oogst vragen ze wel veel water en compostrijke grond. Geef ze dus voldoende water, mest en aandacht.

Sla in de moestuinbak

Gelukkig is er meer dan pepers, tomaat en komkommer. Sla bijvoorbeeld! Sla is een heel makkelijke groente voor je moestuinbak op het balkon. Kies in een kleinere moestuinbak of moestuintafel liever voor pluk- of snijsla dan rassen die kroppen vormen. Zo kun je namelijk telkens wat blaadjes oogsten. In éen keer alle blad oogsten, kan ook. Als je de blaadjes dan circa 2 cm boven de grond afsnijdt, zal de plant nieuw blad vormen, soms tot wel drie keer. Je hebt er dus langer plezier van en ze blijven vers.

Veelzijdig menu kweken

Ook uien doen het goed in een moestuinbak, bijvoorbeeld ’Rossa lunga di Firenze’, een pittige maar tamelijk zoete sjalotui. En zelfs mais, vooral de wat lager blijvende rassen die circa 150 cm hoog wordt, kun je in een grote moestuinbak kweken. Leuk als ‘groen scherm’; kijk uiteraard wel uit met wind. En houd je van wat pit in je eten, vergeet dan vooral geen pepers neer te zetten. Ook bonen zullen het goed doen op jouw balkon, zorg er wel voor dat de boontjes voldoende water krijgen voor een volle, malse oogst.

Wortels in de moestuinbak?

Ook de ronde Parijse worteltjes doen het goed in een moestuinbak, evenals radijsjes, en de kleine knolraapjes. Overigens zie je steeds meer mini-rassen van bekende groenten en vruchtgroenten verschijnen. Zo kun je op je balkon ook de zomerwortel ’Little Finger’ in pot kweken, een langwerpige wortel die niet langer is dan je vinger. Heerlijk ook om rauw te eten, rechtstreeks uit jouw moestuinbak.

Kruiden kweken op het balkon

Houd je van verse kruiden bij het bereiden van het eten? Gebruik je graag munt in de thee? Dan mogen die ook zeker niet ontbreken op het balkon. Je kunt ze goed kweken in moestuintafels en bakken, zijn lekker én zien er ook nog eens mooi uit! Denk aan munt, lavas, rozemarijn en lavendel! Bijkomend voordeel is dat onder andere munt, peterselie en rozemarijn groen blijven in de winter, zo wordt je moestuinbak niet meteen een treurige bedoeling als de dagen korter worden.

Gezond diner uit jouw moestuin

Bedenk bij de keuze van gewassen altijd vooraf of je het echt lekker vindt en hoe groot de opbrengst is. Want natuurlijk kun je wel een koolgewas zoals een broccoli in een flinke pot kweken, maar dan heb je voor één keer eten. Zet je daarentegen een courgette in een grote pot dan kun je de hele zomer je lol op want één plant levert al snel zo’n 20 tot 25 vruchten op. Of wat te denken van lekker boontjes! Wie goed kiest, zet al snel een heerlijk en gezond menu op zijn balkon of terras.

Hoe begin je een moestuin op jouw balkon?

Bekijk ons volledige assortiment aan moestuinbakken en moestuintafels in onze webshop of vraag gerust eens na via info@vertisign.nl wat jouw mogelijkheden zijn.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek