Een van de leukste momenten van het jaar is natuurlijk het oogsten van al die mooie verse producten die je zo zorgvuldig in je moestuinbakken of kweektafels hebt laten groeien. Wat ga je er mee doen? Eet je ze meteen op? Of vries je ze in?
Een heel andere kijk op het verwerken van je groenten is het inmaken in azijn. Dacht jij ook meteen aan augurken? Wij wel! Maar wist je dat je eigenlijk allerlei groenten in azijn kunt inmaken? Wij vertellen je hoe je dat kunt doen!
In het algemeen zijn er twee manier om je groenten in azijn in te maken. Een grote groep groenten kun je zonder te blancheren in gesteriliseerde potten doen. Denk aan asperges, wortels, bonen, tomaten, paprika’s en bieten. Je bereidt deze groenten voor door ze te wassen en te schillen.
Wat gaat er dan bij?
Ingrediënten :
- Water, 100 ml
- Witte azijn, 100 ml
- Zout, 1 eetlepel
- Suiker, 1 eetlepel
- Laurier, 1 blad
- Knoflook (*)
- Peperkorrels en korianderzaad (*)
(*) Voor een pot van 400 ml doe je 1 teentje knoflook door de helft en een theelepel peper en koriander mengsel. Bij bijvoorbeeld asperges hoef je in principe geen kruiden toe te voegen ( zo heerlijk zijn ze!).
Grote groenten kun je in stukjes snijden en kleinere exemplaren gaan zo de pot in. Van belang is dat je de pot zo vol mogelijk stopt en de inhoud goed aandrukt zodat er zo min mogelijk vrije ruimte overblijft. In een pan verwarmen we het water met de azijn, het zout, de suiker en het laurierblad en brengen het tegen de kook aan. Vul de potten, zonder jezelf te verbranden, helemaal tot de rand. Plaats direct het deksel op de pot, sluit deze goed af en plaats ze ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.
Als ze koud zijn, bewaren we ze in de koelkast en wachten 48 uur om ze te consumeren Zodra onze groenten in azijn klaar zijn, moeten we ze gekoeld bewaren en binnen een periode van ongeveer twee weken tot een maand consumeren. Geloof ons maar als we je zeggen dat die potten zo leeg zijn! Het heeft zoveel smaak dat het moeilijk is er van af te blijven!
Met deze methode kun je in een handomdraai taaie groenten uit jouw moestuinbak zoals wortelen, paprika, bloemkool, uien of asperges conserveren. En geniet je langer van jouw oogst uit de moestuintafel.