Geef je oogst extra smaak! Deel 1: Azijn

Een van de leukste momenten van het jaar is natuurlijk het oogsten van al die mooie verse producten die je zo zorgvuldig in je moestuinbakken of kweektafels hebt laten groeien. Wat ga je er mee doen? Eet je ze meteen op? Of vries je ze in?

Een heel andere kijk op het verwerken van je groenten is het inmaken in azijn. Dacht jij ook meteen aan augurken? Wij wel! Maar wist je dat je eigenlijk allerlei groenten in azijn kunt inmaken? Wij vertellen je hoe je dat kunt doen!

In het algemeen zijn er twee manier om je groenten in azijn in te maken. Een grote groep groenten kun je zonder te blancheren in gesteriliseerde potten doen. Denk aan asperges, wortels, bonen, tomaten, paprika’s en bieten. Je bereidt deze groenten voor door ze te wassen en te schillen.

Wat gaat er dan bij?

Ingrediënten :

  • Water, 100 ml
  • Witte azijn, 100 ml
  • Zout, 1 eetlepel
  • Suiker, 1 eetlepel
  • Laurier, 1 blad
  • Knoflook (*)
  • Peperkorrels en korianderzaad (*)

(*) Voor een pot van 400 ml doe je 1 teentje knoflook door de helft en een theelepel peper en koriander mengsel. Bij bijvoorbeeld asperges hoef je in principe geen kruiden toe te voegen ( zo heerlijk zijn ze!).

Grote groenten kun je in stukjes snijden en kleinere exemplaren gaan zo de pot in. Van belang is dat je de pot zo vol mogelijk stopt en de inhoud goed aandrukt zodat er zo min mogelijk vrije ruimte overblijft. In een pan verwarmen we het water met de azijn, het zout, de suiker en het laurierblad en brengen het tegen de kook aan. Vul de potten, zonder jezelf te verbranden, helemaal tot de rand. Plaats direct het deksel op de pot, sluit deze goed af en plaats ze ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.

Als ze koud zijn, bewaren we ze in de koelkast en wachten 48 uur om ze te consumeren Zodra onze groenten in azijn klaar zijn, moeten we ze gekoeld bewaren en binnen een periode van ongeveer twee weken tot een maand consumeren. Geloof ons maar als we je zeggen dat die potten zo leeg zijn! Het heeft zoveel smaak dat het moeilijk is er van af te blijven!

Met deze methode kun je in een handomdraai taaie groenten uit jouw moestuinbak zoals wortelen, paprika, bloemkool, uien of asperges conserveren. En geniet je langer van jouw oogst uit de moestuintafel.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek