Februari

De dagen worden al wat langer, maar de kans op vorst en sneeuw blijft aanwezig. Toch kun je ook deze maand al voorbereidingen treffen voor het komende moestuinseizoen:

Welke moestuinklusjes kun je doen in februari

Februari is een goede maand om de moestuinbakken alvast gereed te maken, zodat je daarna over kunt gaan op het zaaien. Wanneer het droog weer is kun je beginnen met het fijn maken van de grond en vul jouw verhoogde kweekbakken eventueel aan met nieuwe moestuingrond. Breek eventuele zware brokken fijn tot kleine, gelijkmatige kruimels.

Wat kun je in de moestuinbak planten?

In februari is de grond vaak nog koud, zeker omdat de moestuinbakken van de grond af staan. Vandaar dat het nog te vroeg is om gewassen te zaaien en planten. Je kunt je nu daarom beter richten op de te treffen voorbereidingen op het komende seizoen. Toch is er één gewas waarvan je de knollen de grond in mag poten: de aardpeer. Deze knobbelige knol is, behalve een heerlijke groente, een plant die bijna geen verzorging vereist en ook op arme grond bijzonder productief is.

Wat kun je in de moestuinbak zaaien?

In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika’s, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien onder een broeikap. Heb jij geen broeikap, start dan met vensterbanktuinieren. Je kunt zowel kruiden als moestuingewassen voorzaaien in de kweekbakken achter de vensterbank. Let er wel op dat je niet teveel zaden op elkaar plant, anders zul je de zaailingen snel moeten verpotten. De moestuinbakken kun je vervolgens later buiten plaatsen als het weer het toe laat.

Wat kun je uit de moestuinbak oogsten?

Door het langzaam opwarmen van de moestuingrond is het nu de hoogste tijd om de laatste winterharde groenten te oogsten. Gewassen zoals kolen hebben nu sneller de neiging om door te schieten en zullen daarnaast naarmate de tijd verstrijkt steeds bitterder proeven.

Moestuinbaktip: verbeter je grond

Vruchtbare grond is goed voor de grootte, opbrengst en kwaliteit van je groenten. Breng zo mogelijk om de twee of drie jaar op de helft of een derde van je grond, goed verteerd, organisch materiaal aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tuincompost. Organisch materiaal zorgt voor een vezelrijke humus en voedingsstoffen in de grond. De humus absorbeert water en zorgt dat planten daarbij kunnen. De grond zal hierdoor langer vocht vasthouden. Dit is vooral belangrijk wanneer je in het jaar daarop gewassen als wortelen of pastinaken wilt verbouwen. De wortels van deze groenten krijgen vaak rare vormen in vers bemestte grond en vertakken zich vaak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek