Het is winter, de temperaturen dalen en door de stijgende gasprijs is energie besparen belangrijker dan ooit. Waar je waarschijnlijk nog niet over nagedacht had is dat je ook energie kunt besparen met een moestuinbak. Zo zorgt beplanting voor isolatie en houd grond warmte vast. Welke duurzame kansen een moestuinbak nog meer leggen we je uit in deze blog.
Isolatie door beplanting langs de muur
Planten houden wind en op die manier warmte vast tussen hun bladeren. Op het moment dat jouw moestuin zich langs een muur bevindt zal de beplanting warmte vasthouden of kou tegenhouden met de wind tussen de bladeren. Voor een nog groter resultaat plaats je een moestuinrek langs de buitenwand. Zo kweek je niet alleen nog meer groenten, maar bescherm je jouw huis nog beter tegen de weersinvloeden.
Isolatie onder een moestuinbak op poten
Op het moment dat je een moestuinbak op het dak plaatst zal de grond in deze moestuinbak de warmte opvangen op een warme zonnige dag. Zo gebruikt jouw airco minder energie in de zomer. Maar ook in de winter kan een kweekbak energie besparen. Doordat de bakken op poten geplaatst zijn zal er een extra isolatie laag ontstaan onder de bak door middel van stilstaande lucht.
Grond neemt warmte op en geeft het af
Ook zorgt een laag grond voor een evenwichtigere temperatuur. Overdag neemt de grond de warmte op, ’s nachts geeft de laag grond deze warmte weer af. Tel daar wederom een laag isolatie van planten bij op en een moestuin op het dak is de ideale isolatie van jouw dag, met daarbij nog een lekkere opbrengst van groenten en kruiden.
Een broeikas voor extra warmte
Een broeikas maakt optimaal gebruik van het zonlicht om de ruimte in de kas te verwarmen en een aangenaam klimaat te creëren voor de planten in de kas. Door een kas te plaatsen tegen (of naast) je woning kun je een koppeling maken met de kas waardoor de woning ook hierdoor verwarmd wordt.
Je hoeft niet op stap voor je groenten
Misschien wel de leukste manier om energie te besparen is door het oogsten van verse groenten en kruiden die je zelf gekweekt hebt in de moestuinbak. Zo hoef je niet met de auto of op de fiets naar de supermarkt, hoeven jouw groenten niet eerst gewassen en bewaard te worden en nog belangrijker: zijn ze altijd verser dan vers.
Krijg energie met een composthoop
Naast dat de moestuin energie oplevert of bespaart, creëert ook een composthoop warmte tijdens het verteren van de natuurlijke resten uit jouw moestuin en keuken. Maar dat is niet eens de enige energie die het oplevert. Doordat je deze afvalstroom niet hoeft af te voeren, maar op een natuurlijke manier verwerkt kost het geen energie om deze afval te verwerken en te verbranden en krijg je er biologische energie in de zin van meststoffen voor jouw planten voor terug. Extra energiewinst dus.
Bespaar energie door buiten te zijn
Omdat je tijdens het werken aan jouw kweektafel of moestuintafel niet binnen bent, maar geniet van het buiten zijn kun je al energie besparen. Waarschijnlijk maak je binnen meer gebruik van elektrische apparaten zoals een tv, radio en laptop. Als je buiten bent gebruik je deze niet en dus bespaar je ook op die manier energie. Daarnaast slaap je lekkerder en voel je je beter na een daagje buiten zijn, wat ook op die manier energie toevoegt.
Hopelijk heeft deze blog je geïnspireerd om met een moestuin energie te besparen. Heb je zelf nog ideeën of tips voor het besparen van energie met een moestuin. Neem dan gerust contact met ons op of stuur een email naar info@vertisign.nl