Eetbare bloemen in de moestuinbak

Misschien denk je na het lezen van deze titel wel: eetbare bloemen in de kweekbak, kan dat wel? Bloemen zijn toch voor de sier en niet om op te eten? Dat lijkt in eerste instantie misschien wel zo. Maar er zijn ook een aantal bloemen die je wel kunt eten. Welke bloemen dat zijn vind je in deze blog.

Allereerst waarom zal je bloemen moeten eten? Veel bloemen kunnen heel smaakvol zijn. Sommige bloemen zijn heel kruidig, pittig, radijsachtig, geurig of juist heel zoet. Eigenlijk kunnen je bloemen ook heel goed vergelijken met kruiden. Er zijn ook bloemen die heel neutraal smaken, bijna wat ‘poederig’ of ‘zacht’. Dit soort bloemen worden vooral gebruikt voor het uiterlijk in gerechten. Je kunt hierbij denken aan een eetbare garnering in bijvoorbeeld een salade.

Maar welke bloemen kan ik nou precies eten?

Er zijn wel honderden bloemen die je kunt eten. Ja, dat is meer dan je denkt. De 10 meest bekende bloemen die je kunt eten vind je hieronder.

Oost-Indische kers

Van deze sierlijke (klim)plant is alles behalve de wortel te eten: de bloemen en bladeren zijn een pittige toevoeging in een salade en de zaadjes kun je inmaken als kappertjes. De smaak doet trouwens denken aan de smaak van tuinkers, ze horen dan ook tot dezelfde plantenfamilie.

Viooltjes

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eetbaar en vormen een prachtige decoratie van salades of desserts. Slechts enkele varianten verspreiden ook een heerlijke geur, waaronder het maarts viooltje (Viola odorata). De blaadjes van het viooltje kun je aan de sla toevoegen, maar ook meekoken in een groentesoep.

Korenbloemen

De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde varianten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.

Lavendel

Lavendel heeft een sterke geur en smaak, toevoeging aan gerechten moet dan ook subtiel gebeuren. Er zijn veel soorten, in de keuken kun je het beste de Engelse soorten gebruiken. Je kunt de bloemen vers of gedroogd toevoegen. Meng bijvoorbeeld eens een eetlepel gedroogde lavendel door een halve kilo kristalsuiker en laat dit mengsel vier weken staan. Deze lavendelsuiker kun je gebruiken als garnering, of meebakken als ‘gewone’ suiker in een cake.

Roos

Alle rozenblaadjes zijn eetbaar, maar de rode en geurende soorten verdienen wel de voorkeur, zoals de Damascus roos. Vermijd uiteraard bespoten rozen, zoals uit een gekocht boeket. Met rozenblaadjes kun je een heerlijke rozenthee maken. Ook kun je de blaadjes suikeren en serveren als snoepje of decoratie van een toetje of taart.

Orchidee

De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.

Vlierbloesem

Vlierbloesem ruikt muskusachtig, en die geur is ook goed merkbaar in dranken en gerechten met deze prachtige witte bloemetjes. Voeg de bloesems toe aan romige toetjes, taarten en beignets. In de herfst zijn de bloesems trouwens veranderd in besjes, waar je een heerlijke siroop mee kunt maken.

Goudsbloem

De losse bloemblaadjes, van geel tot oranje, kun je toevoegen aan je salade, toetje of als kleurstof aan rijst. De blaadjes zullen hun kleurstof afgeven. De smaak is licht peperig, maar niet dominant. Deze bloem wordt ook verwerkt in calendulazalf of olie, die bedoeld zijn om je huid te verzorgen.

Daglelie

De lichtgekleurde bloemen van de daglelie zijn fris en knapperig, denk aan ijsbergsla. De donkere bloemen zijn behoorlijk pittig. Net als orchideeën kun je de bloem vullen, bijvoorbeeld met een zachte vismousse. De bloem is overigens niet verwant aan de lelie en heet daglelie, omdat een bloem maar één dag bloeit.

Madeliefjes

Madeliefjes zijn de bloemen van de veel voorkomende veldbloem. De langwerpige ovale blaadjes zijn geel van kleur. De bloemblaadjes vormen zich rond een rond en geel hart dat kleine zaadjes bevat. De bloemetjes hebben een lichte bittere en kruidige smaak. Madeliefjes zijn daarom een ideale toevoeging aan pikante gerechten. Maar zijn daarnaast ook erg lekker in een salade.

Tips voor het kweken van bloemen in de moestuinbak

Genoeg bloemen die je kunt eten. En dus kunt gaan kweken in jouw moestuinbak. Voor dat je kunt beginnen met het kweken van bloemen in jouw moestuinbak of kweektafel. Hebben wij hier nog wat tips:

  • Niet alle bloemen zijn eetbaar; veel bloemen zijn giftig. Kijk daarom eerst goed naar wat voor soort bloemen je wilt kweken. Of maak gebruik van de bloemen uit deze blog.
  • Eet alleen onbespoten bloemen
  • Online vind je allerlei lekkere recepten om te koken met jouw eigen gekweekte bloemen
  • Bewaar eetbare bloemen in de koelkast, was ze niet en eet bij voorkeur alleen de bloembaadjes

Na het lezen van deze blog heb je hopelijk genoeg ideeën en tips ontvangen om lekkere eetbare bloemen te gaan kweken, bijvoorbeeld in jouw moestuinbak op het balkon. Dus ga maar snel aan de slag! Moestuinzaden om te kweken vind je in onze webshop. Veel succes!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek