Een mooie moestuintafel, onze tips!

Verse groenten en kruiden kweken in een moestuinbak of moestuintafel. Het is een leuk idee maar vaak strandt het al na de eerste poging, omdat een moestuin meer werk is dan van tevoren gedacht. Daarom geven we hier een aantal tips voor het moestuinieren in de moestuinbakken van Vertisign. Iedereen kan het!

Bekijk de mogelijkheden voor jouw moestuinbak

Voordat je begint met jouw moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken is het allereerst van belang hoeveel ruimte je hebt en welk model je wilt gebruiken. Heb jij bijvoorbeeld een muur zonder ramen op jouw balkon dan is een moestuinrek een ideale mogelijkheid om op een kleine ruimte toch een leuke moestuin in te richten. Overigens zijn er ook lagere modelen welke ideaal geschikt zijn als moestuintafel voor mensen in een rolstoel of met mensen met rugklachten.

Wees selectief

Het lijkt ontzettend leuk, zo’n moestuinbak met zoveel verschillenden groenten en fruit, maar het is best arbeidsintensief aangezien iedere plant een andere verzorging nodig hebben. Als je weinig ervaring hebt met moestuinieren, kun je je daarom beter focussen op bijvoorbeeld vijf tot tien verschillende soorten die je ook echt daadwerkelijk wilt gaan eten. Zo heb je echt plezier van jouw moestuin en kun je uitkijken naar de oogst. Kies bijvoorbeeld voor de een aantal kruiden of sla, bietjes en worteltjes. Deze kosten relatief weinig moeite om te kweken.

Goed zaaien in de moestuinbak

De meeste groenten en kruiden hebben ruimte nodig om te groeien, bekijk dus goed op welke afstand je de zaadjes moet zaaien: dit kun je vinden in onze zaaikalender. Uiteindelijk zal je de gekiemde plantjes toch moeten verspenen of uitdunnen. Heb jij geen plek in de moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken? Zaai de zaadjes dan voor in biologisch afbreekbare potjes.

De juiste plek voor jouw moestuinrek

Zaadjes hebben genoeg licht nodig om te groeien. Als jouw kweekbak niet genoeg daglicht krijgt, zullen de gekiemde plantjes zelf op zoek gaan naar licht. Met het risico dat je lange slungels als planten krijgt die niet stevig genoeg zijn voor een succesvolle oogst. Zorg er dus voor dat jouw moestuin in goed daglicht staat, eventueel door de verhoogde moestuinbak of moestuintafel regelmatig te verplaatsen. De verrijdbare kweektafels zijn daarvoor overigens zeer geschikt.

Water geven in een moestuinbak

Kleine, tere plantjes hebben vaak kleine beetjes water nodig. Maar let op dat je niet teveel water geeft, dan ontstaan er schimmels of gaan de wortels rotten. Kortom: laat de plantjes niet uitdrogen maar ook niet verdrinken. Dit gaat het beste door af en toe met je vinger te controleren hoe droog de moestuingrond is. Na een tijdje krijg je er gevoel voor en zal het je makkelijker afgaan. Tip: met een plantenspuit voorkom je dat je teveel water geeft. Heb jij de stalen moestuinbak naar buiten verplaatst en zijn je planten al aangesterkt? Zorg er dan ook voor dat de grond niet te droog maar ook niet te nat is. Is de grond droog en /of hangt de plant slap? Geef je planten dan ’s avonds water en geef liever veel tegelijk dan telkens kleine beetjes. Tip: sla, radijs en spinazie kunnen niet goed tegen droogte.

Verspenen en verpotten

Verspenen kun je doen met speciale verspeenlepeltjes, maar soms lukt het ook met je vingers als je heel voorzichtig doet. Je kunt gaan verspenen als er naast de gekiemde blaadjes ook blaadjes van het plantje zijn gaan groeien, deze herken je vaak aan een andere vorm. Veelal kun je na ongeveer vier weken tot negen weken verspenen. Maar denk erom dat de planten wel stevig genoeg moeten aanvoelen en de planten de verhuizing naar een grotere pot moeten overleven. Met een heel klein schepje, smalle theelepel of echte verspeenlepel kun je de zaailingen voorzichtig overbrengen naar de nieuwe pot of bak waar de plantafstand tussen de zaailingen wat groter is. Gebruik bij voorkeur moestuingrond in jouw moestuinrek of moestuinbak waarin extra voedingsstoffen voor groenten en kruiden zit.

Uitdunnen

Als het niet goed lukt om te verspenen omdat de plantjes te dicht op elkaar zitten, zal je moeten gaan uitdunnen. Met uitdunnen kies je bewust voor een minder aantal zaailingen. De rest van de gekiemde zaadjes moeten dan weggegooid worden. Vaak is uitdunnen nodig om ervoor te zorgen dat minstens een zaailing het redt. Geen van de zaailingen zal het overleven als ze echt te dicht op elkaar staan. Ze halen dan allemaal te weinig voeding uit de bodem.

Naar buiten

Verpotten betekent niet dat de groenten en kruiden ook direct naar buiten kunnen. Pas wanneer het buiten zo aangenaam is qua temperatuur dat jij zelf ook buiten wilt zitten, willen planten ook naar buiten. Tot die tijd zullen ze liever binnen. Als de vooruitzichten van het weer goed zijn, kun je beginnen met afharden. Hiermee laat je de planten wennen aan de buitenlucht. Met afharden zet je de planten overdag buiten, maar ’s nachts als het koud is weer binnen. Over het algemeen zullen de meeste planten vanaf half april tot eind mei volledig naar buiten gaan.

Gebruik een broeikap

Heb je binnen niet voldoende ruimte om de groenten en kruiden voor jouw moestuin voor te zaaien, kies dan voor een broeikap voor over jouw moestuinbak. Hiermee kun je de moestuintafel of moestuinbak buiten plaatsen, maar zorg je ervoor dat jouw zaailingen het warmer hebben.

Iedereen kan groenten kweken met onze verhoogde moestuinbak

Wil jij verse kruiden kweken, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens onze handige moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek