Een moestuin tegen artrose

Een moestuinbak helpt tegen artrose

Heb jij last van artrose? Ook wel gewrichtsslijtage genoemd. En ervaar je daarbij veel pijn. Beweging kan daarbij helpen. En daarom is moestuinieren een goede oplossing voor mensen met artrose. Waarom juist moestuinieren met moestuintafels of kweekbakken hierbij helpt en hoe je dit het beste kunt aanpakken lees je in deze blog.

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen binnen en buiten het gewricht.

Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dit hoeft niet. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. De internationale naam van artrose is osteoartritis.

Medicijnen tegen artrose

Als je last hebt van artrose kan een arts je verschillende medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen onderdrukken ontstekingen en pijn. Medicijnen kunnen zeker helpen. Maar te veel medicijngebruik kan juist alleen maar tegendraads werken. Daarom is het belangrijk dat je niet te veel medicijnen gebruikt. Het is beter om veel te bewegen, dan veel medicijnen te gebruiken.

Blijf in beweging!

Als je last hebt van pijn ben je vaak geneigd om juist minder te bewegen. Maar beweging is juist heel belangrijk bij artrose. Door te blijven bewegen blijven de gewrichten en het kraakbeen in goede conditie. Als je stopt met bewegen is de kans groot dat de kwaliteit van het kraakbeen afneemt en de artrose toeneemt. Bewegen bij artrose is belangrijk omdat het:

  • De spieren en gewrichten soepel houdt;
  • Goed is voor de conditie;
  • Hart en longen sterker maakt;
  • En de pijn vermindert.

Tenslotte blijf je door te bewegen ook nog is mentaal fit.

Moestuinieren houd je soepel

Door te bewegen ontstaat verzuring in de spieren, maar het lichaam gaat vervolgens ook efficiënter om met zuurstof. Het nettoresultaat is door regelmatig te bewegen het lichaam niet verzuurt. En dat artrose tegen houdt. Als je wilt gaan bewegen kan je natuurlijk kiezen voor wandelen of fietsen, maar je kunt ook kiezen voor moestuinieren. Want met moestuinieren ben je niet alleen in beweging, maar je houdt er ook nog wat aan over. Namelijk heerlijke groenten en fruit.

Moestuinieren is een rustige activiteit die het lichaam soepel houdt, verzuring tegengaat en helpt bij artrose. Bovendien is het ook een goed middel wat helpt bij stress en tegen hartaanvallen en beroertes. Moestuinieren is dus goed voor mensen met artrose op zowel fysiek als mentaal gebied. En wist je dat mensen die moestuinieren gemiddeld 7 jaar langer blijven leven.

Begin een moestuinbak op balkon of terras

Waar wacht je nog op? Ga moestuinieren! Begin een moestuinbak of kweekbak op het balkon of terras en geniet van een soepeler lichaam en gezonde voeding. In onze webshop vind je een ruim assortiment moestuinbakken en kweektafels. Bekijk ze snel!

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek