Een moestuin op het dak

Groene daken zijn ondertussen een bekend fenomeen, maar daarnaast is het nu ook de moestuin op het dak in opkomst. Het is namelijk mogelijk om groenten en kruiden te kweken op jouw dak of balkon. Ideaal voor wie geen tuin heeft, maar toch wil genieten van zelfgekweekte groenten en kruiden. Maar hoe gaan je aan de slag met een moestuin op het dak? Met onze tips haal je in een mum van tijd je eerste oogst binnen.

Wat heb je nodig voor een moestuin op het dak?

Om te beginnen met een moestuin op jouw dak is het allereerst van belang dat je een plat dak hebt waar je toegang toe hebt. Kun je het dak bereiken door een trap, luik of deur? Het is namelijk van belang dat je makkelijk bij jouw moestuin kunt komen zodat je sneller groenten en kruiden oogst of even je planten controleert.

Check de dakconstructie en bedekking

Een volgende stap is het controleren van de constructie en de dakbedekking. Hou er rekening mee dat een moestuin op het dak tussen de 150 en 600 kg/m² kan wegen afhankelijk van de gekozen uitvoering. Kweekbakken, kweektafels en moestuinrekken van Vertisign creëren een puntlast van 50 tot 150 kilo. Contacteer bij twijfel een architect of dakspecialist. Ook de dakbedekking is van belang aangezien er uitgesloten moet worden of er kans is op lekkage.

Controleer de veiligheid van jouw moestuindak

Aangezien de moestuin op het dak komt is er een risico op valgevaar, om die reden zal er rekening mee gehouden moeten worden dat de veiligheid in acht genomen wordt. Soms kan het voldoende zijn om de moestuinbakken op afstand van de dakrand te plaatsen. Ook het aanbrengen van klimrekken aan de buiten zijden kunnen een oplossing zijn om meer veiligheid te creeren. Vertisign stelt u hiervoor uiteraard op de hoogte.

Bekijk de ligging van de moestuin op het dak

Naast bouwkundige stappen zijn de weersomstandigheden van belang. Veel zon en weinig wind zijn ideaal voor jouw moestuin. Bekijk of en waar de zon vandaan komt. Om de groenten en kruiden uit de moestuin te beschermen tegen wind is het mogelijk om beschutting aan te brengen door doorzichtige panelen te plaatsen of hogere planten aan de buitenzijde op te stellen.

De watertoevoer voor het moestuindak

Groenten en kruiden hebben nu eenmaal water nodig om te groeien en de door de hoogte is het op het dak ook nog eens droger en warmer, waardoor meer vocht nodig is. Een drainage-systeem is gewenst, maar een waterkraan in de buurt is in ieder geval essentieel.

De inrichting van de moestuin op het dak

Voor het inrichten van de moestuin op het dak zijn er verschillende uitvoeringen. Allereest is het mogelijk om direct op het dak een laag substraat (poreus gesteente zoals kleikorrels, lava, perlite of puimsteen) en grond aan te brengen. De dikte van de laag is afhankelijk van de beplanting. Kruiden en bijvoorbeeld veldsla hebben voldoende aan 10 cm, sla, bonen en knolgewassen als radijsjes doen het beter bij 15 cm.

Verder is het mogelijk om een moestuin op het dak aan te leggen met moestuinbakken en moestuintafels. Dit kan al kleinschalig waardoor er geen aanpassingen nodig zijn van het dak. Daarbij biedt het kweken in moestuinbakken voordelen:

  • Doordat de moestuinbakken op poten staan is er geen aanpassing nodig van de dakbedekking.
  • Moestuinbakken zorgen voor een schonere moestuin
  • De moestuinbakken kunnen voorzien worden van veiligheidsvoorzieningen als leuningen of bescherming bieden tegen wind.
  •  Verhoogde moestuinbakken  kunnen op hoogte gemaakt worden waardoor je niet hoeft te bukken.
  • In moestuinbakken heb je minder last van onkruid en ongedierte.

Advies voor jouw moestuindak

Heb je hulp nodig bij het inrichten van een moestuin op het dak of balkon, graag helpen we je verder met het uitbrengen van een advies en het bieden van een inrichting op maat. Neem gerust eens contact met ons op voor de mogelijkheden van jouw moestuin.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek