Een makkelijke kruidentuin

Heerlijk, verse kruiden uit jouw eigen moestuinrek of moestuinbak. Verse kruiden geven namelijk overal smaak aan en ze ruiken ook nog eens heerlijk in de tuin of op jouw vensterbank. Maar wist je dat dit ook voor jou mogelijk was? Zelfs als je hiervoor niet genoeg ruimte hebt!

Hoewel gedroogde kruiden het hele jaar door handig van pas komen in de keuken, kunnen ze niet op tegen de verse variant als je smaakvol wilt koken. Plant ze op het balkon of terras in een moestuinbak, moestuintafel of moestuinrek of in de volle grond van jouw moestuin en je heeft altijd verse kruiden bij de hand.

Welke kruiden zijn het handigst als je geen groene vingers hebt?

Begin met wintersterke aromatische kruiden zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze kruiden gaan enkele jaren mee en laten je zowel ‘s zomers als ‘s winters jouw zelfbereide maaltijden kruiden met overheerlijke smaken! Je kunt ook seizoensgebonden kruiden planten zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Omdat deze planten maar één seizoen meegaan zul je ze volgend jaar opnieuw moeten planten.

Waar kunt je ze kopen?

In tuincentra en supermarkten. Vaste planten worden meestal in potjes verkocht, klaar om geplant te worden. Seizoenskruiden kun je als zaadjes kopen die je dan zelf in leuke potjes kunt planten. Kruiden hoef je alleen water te geven als de potgrond droog aanvoelt. Stop met water geven zodra het water onderaan uit de pot loopt.

TIP: Leg een bedje van grind, zand of scherven onderin uw bloempotten en -bakken. Zo kan het water afvloeien wat cruciaal is voor een gezonde en productieve plant; wortels hebben lucht nodig. Of maak gebruik van onze speciaal ontwikkelde moestuingrond voor een optimale drainage van jouw kweekbak of kweektafel.

Wat is de beste plek voor kruiden?

Kruidachtige planten (zoals dragon, peterselie, bieslook, kervel) staan graag naar het noorden gericht omdat ze minder zonlicht nodig hebben. Deze kruiden kunt u dus prima plaatsen in de onderste niveau’s van uw moestuintafel of moestuinrek. Mediterrane planten daarentegen (zoals tijm, rozemarijn, salie, laurier, etc.) houden meer van de zon. Zet deze dus in de bovenste niveaus van jouw verhoogde moestuinbak of moestuinrek zodat een mooie gevarieerd kruidenrek ontstaat. Maak je geen zorgen als jouw appartement op het oosten of westen ligt, de kruidenplanten groeien prima op het balkon en sommige kruiden doen het ook binnen goed.

Kun je munt en bieslook samen in één moestuinbak zetten?

Nee. Munt is een uiterst sterke en agressieve plant en heeft dus zijn eigen pot nodig. Anders kunnen zijn wortels de andere planten verstikken. Andere kruidenplantjes kun je goed samen planten in een moestuinbak omdat ze dezelfde verzorging nodig hebben: zoals bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dragon en koriander hebben veel water nodig en kunnen samen een moestuinbak delen. Tijm, rozemarijn en salie doen het dan weer beter in droge grond. Het voordeel van bieslook, tijm, rozemarijn en salie is dat ze jarenlang mee gaan.

Kun je ze het hele jaar buiten laten staan?

Dat hangt van het kruid af. Winterharde kruidenplanten kunnen over het algemeen goed buiten blijven. Zorg er alleen voor dat je ze beschermt zodra de temperatuur onder 5°C zakt. Eenjarige kruidenplantjes zoals basilicum sterven aan het einde van het jaar.

Makkelijke kruiden om mee te beginnen:

  • Basilicum: Je kunt drie maanden na het planten de eerste blaadjes al plukken, maar vergeet niet alle bloemknopjes te verwijderen. Basilicum heeft regelmatig water nodig: ongeveer 3 of 4 keer per week in de zomer.
  • Dragon: Deze kun je al na één maand plukken. Pluk altijd zowel de blaadjes als de steeltjes.
  • Bieslook: Te plukken tussen maart en oktober. Gewoon onderaan afknippen met een schaar.

Iedereen kan kruiden kweken met een kruidenrek

Wil jij verse kruiden kweken, maar heb je niet genoeg ruimte voor een kruidentuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens onze handige verhoogde moestuinbakken, moestuintafels of moestuinrekken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek