Een kweektafel voor beginners

Verse groenten en kruiden oogsten uit een kweekbak of kweektafel? Met weinig ervaring kan ook jij een moestuinbak beginnen! Wij zetten een aantal handige weetjes en tips voor je op een rij voor een moestuintafel voor beginners.

Start met makkelijke groenten in je kweektafel

Als je net begint met moestuinieren, kun je het beste starten met groenten die makkelijk te telen zijn in een kweektafel : sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. Deze groenten hebben – naast het water geven – weinig verzorging nodig. Je oogst kan dus bijna niet mislukken in de kweekbak.

Het zaaimoment voor jouw groenten

Het juiste zaaimoment verschilt per groente. Besef dat het gegeven zaai-advies op de verpakking alleen een richtlijn is. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Wacht dan nog even met zaaien in jouw moestuintafel.

De grond van een kweeekbak voorbereiden

Bereid de grond in de kweektafel of moestuinbak goed voor. De grond mag niet meer bevroren of té vochtig zijn. De zaadjes zouden dan niet goed kiemen. Hark de bovenlaag goed los en egaliseer de grond.

Niet te diep zaaien in de kweekbak

Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Bovendien hebben moestuinzaadjes weinig diepte nodig. De stelregel is dat je een zaadje zo diep zaait als dat het zaadje groot is wanneer je het verticaal houdt. Dus is een zaadje 2 cm lang, dan zaai het het 2 cm onder de grond.

Tip: Sommige gewassen kun je beter niet naast elkaar zetten in de moestuintafel! Dat heet combinatieteelt. Bekijk hier welke groenten en kruiden je kunt combineren in jouw kweekbak.

Moestuin op poten

Groenten kun je ook zaaien in een kweekbak of kweektafel . Hierdoor werk je op hoogte en is het makkelijker om een moestuin bij te houden. Bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van onkruid en het heel wat minder moeite kost.

Bemesting van je kweektafel

Gebruik een niet te zware bemesting in de kweektafel of moestuinbak, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste.

Extra tips voor de start van een moestuin

  • Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien. Rij je moestuinbak daarna naar buiten.
  • Houd het overzichtelijk door klein te beginnen.
  • Geef groenten niet teveel water, je planten wennen er snel aan
  • Zaai nooit twee jaar achter elkaar een groente in dezelfde kweekbak
  • Bescherm je planten met cloches of een broeikap bij onverwachte nachtvorst.

Onderhoud van jouw moestuinbak

Het is nu even geduld hebben voor je jouw verse groenten en kruiden kunt oogsten. Ondertussen zal je wel af en toe onderhoud moeten plegen aan de kweekbak of kweektafel. Welk onderhoud je in jouw kweektafel of moestuinbak moet doen lees je hier.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek