Een groen 2020 met de moestuinbak

2019 is alweer (bijna) ten einde, een jaar waarin er hopelijk weer veel met de moestuinbakken is gewerkt. En er misschien ook wel nieuwe groene vingers zijn geboren. Heb je (weer) zin om 2020 in het groen te beginnen. Dan past de moestuinkalender daar echt bij. In deze blog nemen we je van maand tot maand mee, rondom de moestuinbakken en kweektafels.

Januari

Je wilt het jaar natuurlijk goed beginnen met de moestuinbakken. Dus daarom hier een aantal belangrijke punten die je echt moet ondernemen in januari. Zaden kopen of bestellen; er is nu volop keus. Plannen maken voor de moestuinbakken; wat wil je dit jaar bereiken met je moestuinbak. Nu oogsten boerenkool, spruitjes, winterprei, pastinaak, schorseneer, aardpeer en veldsla. Nu zaaien: tomaten, bietjes, ui, koolrabi, peterselie en zomerprei. Ook de spinazie, snijsla en raapstelen kunnen gezaaid worden.

Februari

In februari gaan we verder met de planning van de moestuinbak. Het is belangrijk dat je nu echt je zaad gaat bestellen voorin de moestuinbak. Ook mogen er weer nieuwe groentes gezaaid worden. Buiten kunnen er de volgende groentes gezaaid worden; radijs, sla, spinazie, erwten, wortels en raapsteeltjes. Binnen kunnen ook eventueel de tomaten, pepers en aubergine gezaaid worden.

Maart

Maart betekent dat het tijd is voor het mulchen. Mulchen is het bedekken van de bodem van de moestuinbak. Lees in de volgende blog over mulchen lees je daar meer over.

De uien en sjalotjes kunnen nu buiten geplant worden. Ook is het nu tijd om buiten weer wat te gaan zaaien. De erwten, radijs, snijbiet, pluksla, spinazie, tuinbonen en wortelen kunnen nu namelijk buiten gezaaid worden. Binnen kunnen kruiden en groenten zoals tomaten, peper, aubergine en paprika worden voor gezaaid.

April

April doet wat hij wil. Daarom moeten kruiden zoals salie, rozemarijn en tijm worden terug geknipt. Dat moet namelijk omdat de kruiden anders te lang worden.

Groenten en/of kruinden die je binnen hebt gezaaid moet je verspenen. Het verspenen is dat je elk plantje een eigen potje gaat geven, zodat het plantje optimaal kan groeien. Als de planten te dicht op elkaar staan kun je problemen krijgen. Maar niet bij alle planten is het natuurlijk nodig dat je ze verspeent, omdat die dus kunnen beschadigen. Dus check van tevoren goed bij welke kruiden of groenten dit nodig is.

Nu buiten zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (eerst een nachtje in lauw water weken) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm.

Mei

In mei is het ook weer belangrijk dat je de zaailingen gaat verspenen. Zie april voor een uitleg hierbij. Vroege groenten zoals rabarber, radijs en raapsteeltjes kunnen geoogst worden. Let bij de rabarber erop dat je de bloemstengels hiervan eruit haalt; de bloei hiervan kost energie.

Juni

In juni mag er veel geoogst worden; namelijk asperges (dit kan tot 21 juni), peultjes, snijbiet, tuinbonen, aardbeien, kersen, (zomer)frambozen, aal- en kruisbessen. Dat is een hele boel.

Nu zaaien: Zomersla, spinazie, (snij)biet, worteltjes, zomerradijsjes (t/m augustus), paksoi (t/m september), stok- en stambonen en boerenkool. Voor gezaaide of gekochte plantjes van een aantal herfst- en wintergroenten kunnen worden uitgeplant. Hierbij is het de bedoeling dat de planten allemaal buiten in de moestuinbak terecht komen.

Juli

In juli kun je nog ‘’late’’ kool zaaien; denk hierbij aan boerenkool, savooiekool, spitskool, broccoli en koolrabi. In juli valt er nog van alles te zaaien, zoals venkel, pastinaak en rode bietjes. Voor radijs, slasoorten, postelein en spinazie kan dit al de tweede of derde zaaironde zijn. Tenslotte geniet van zomers fruit zoals aardbeien.

Augustus

In augustus hoef je niet veel te doen. Geniet van je oogst en natuurlijk van het mooie weer. Bovendien is het nu namelijk veel te warm om hard aan de slag te gaan met de moestuinbak. Let wel op dat je voldoende water geeft aan de moestuinbak of kweektafel.

September

September is de maand om je pompoenen te oogsten. Oogst pompoenen wanneer er kleine scheurtjes in de steel ontstaan, dan zijn ze rijp en kun je ze lang bewaren. In de eerste helft van de september kun je nog een paar gewassen zaaien. Of stek wat planten voor volgend jaar.

Oktober

In oktober kun je prima knoflook planten. Knoflook is prima winterhard. Om volgend jaar te kunnen genieten van verse knoflook kun je de afzonderlijke knoflooktenen het beste tussen half oktober en half november planten.

Kale plekken in je moestuinbak? Gebruik mosterdzaad tegen onkruid. Die kale plekken in de moestuinbak, laat je die leeg? Gezien de eeuwige drang van onkruid om vakken te vullen, valt het zaaien van een groenbemester te overwegen.

November

Wat te doen in november? In november kan er rabarber geplant worden. Tot 15 december kun je nog rabarber planten op een zonnige plek in goed waterdoorlatende grond. Reken per plant op 1 m. Ook kun je binnen alvast wat rucola gaan kweken.

Tenslotte kun je ook wat bonenzaad bewaren. Het is handig om na de oogst altijd wat bonenzaad te bewaren om volgend voorjaar weer te kunnen zaaien. Maar let wel op voor de larven van de bonenkever!

December

Heb je in november nog geen compost verspreid over je moestuinbak, doe dat dan nu. Zo ben je helemaal klaar voor het jaar wat dan nog komen gaat. Verder is dit de tijd om te controleren of je moestuinbakken en moestuintafels in orde zijn, eventueel kun je kijken of je voor volgend seizoen nog extra materialen en accessoires wilt aanschaffen en kun je alvast zaden bestellen voor het volgende seizoen.

We hopen dat je wat hebt gehad aan deze moestuinkalender. Hierbij willen wij jou namens Vertisign een fijn groen 2020 wensen. Waarin je hopelijk veel tijd mag doorbrengen met je moestuinbak.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek