Dragon kweken

Dragon komt van oorsprong uit Azië en Oost-Europa waar het ook wel drakenkruid genoemd wordt, vanwege de vorm van de wortelstokken. De plant valt met zijn kleine bloempjes  niet erg op; de smaak daarentegen is wel opvallend en wordt omschreven als een bittere, peperachtige anijssmaak. Vooral in Frankrijk gebruiken ze dragon in gerechten. Van zowel de bloemen als blaadjes kun je thee trekken. Van deze thee zeggen ze dat hij de werking van de nieren ondersteunt en bevordert.

Dragon in de moestuintafel

Dragon is niet het gemakkelijkste kruid om te kweken, omdat deze gevoelig is voor schimmel en aardrupsen. De enige manier om van deze aardrupsen af te komen, is ze zelf op te sporen in de omliggende moestuingrond en ze te verwijderen. De twee bekendste dragonsoorten zijn de Duitse en de Russische dragon.

  • Grondsoort: elke.
  • Standplaats: warm en zonnig.
  • Vermeerderen: graaf wortelstokken op, trek ze uit elkaar en zet 8-10 cm lange stukken met ‘oog’ in potten met aarde.
  • Smaak: pikant zuur.
  • Keuken: in/bij vlees-, vis-, kip- en eiergerechten, schelpdieren, groentesalades, sauzen (béarnaise en hollandaise), tomatengerechten, azijn en omelet.
  • Gebruik: kort meeverwarmen of kort voor opdienen toevoegen. Door de intense smaak weinig gebruiken.
  • Extra: wekt de eetlust op, werkt tegen darmstoornissen en geeft smaak bij zoutloos eten.

Ga je Duitse dragon in je moestuinbak kweken, zorg dan voor een voedzaam, goed waterdoorlatend stukje moestuingrond. Gedraineerde grond voorkomt rotting van de plant. Duitse dragon staat het liefst op een plek in de tuin waar het niet al te hard waait. Houd er rekening mee dat dit gewas het in de winter zwaar kan krijgen, omdat dragon van oorsprong niet gewend is aan koude temperaturen. Russische dragon is gemakkelijker om zelf te kweken. Deze soort doet het goed op elke grondsoort en houdt van een zonnige standplaats. Ook is de Russische dragon bijzonder winterhard. Hoewel Russische dragon makkelijker te kweken is, is het aroma van de Duitse dragon beter van smaak. Je moet zelf even de juiste afweging maken, dus.

Oogsten van dragon

Dragon bloeit in de vroege zomermaanden. Dragon kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak niet gaat overheersen. Maar, je kan dragon ook drogen en invriezen.

Kruiden kweken in een moestuinbak

Wil jij zelf verse kruiden kweken maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek