Dovenetel kweken

Het is misschien niet een gewas waar je in eerste instantie aan denkt bij het beginnen van een moestuin, maar de dovenetel kan zomaar eens een aanvulling zijn in jouw moestuinbak. De dovenetel lijkt in eerste instantie een beetje op de brandnetel, maar dan zonder de brandhaartjes met het prikkende mierenzuur. Daarnaast hebben de dovenetels lipvormige bloemen in een paarse, gele of witte kleur.

Kleurrijk gewas in de kweekbak

Als plant uit de familie van de lipbloemige planten tref je de dovenetel veel aan op randen langs akkers en wegen, op plekken waar de grond licht of zwaar overbemest is. De dovenetel bloeit van maart tot diep in de herfst en geeft zo het hele seizoen kleur aan jouw moestuinbak of kweektafel. Tot in de vorige eeuw werd dovenetel in Frankrijk als groente gegeten en gewoon in de moestuin geteeld.

Eetbare dovenetel in jouw moestuin?

Het blad en de bloemen van de dovenetel zijn namelijk eetbaar, de bloemetjes zijn heel decoratief en zoet en het blad kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Als je het ongekookte blad fijn snijdt is het een kruidige gezondmaker over jouw gerechten, het vezelrijke blad bevat namelijk veel vitaminen en ijzer. Ook kun je van de plant een gezonde kruidenthee maken.

Zaaien van de dovenetel

Als je de dovenetel binnen voorzaait is het verstandig deze te zaaien in een zaaibakje, deze vervolgens voor 3 a 4 weken op kamertemperatuur te laten staan. Zet de zaaibakjes vervolgens voor 4 tot 6 weken in de koelkast, om ze vervolgens weer op kamertemperatuur te brengen waarna kieming zal plaats vinden. Mocht je de dovenetel gelijk in de kweektafel willen zaaien, dan raden we het aan om dit in het najaar te doen, zodat na de winter de kieming zal plaats vinden.

Dovenetels planten in een moestuinbak

Wil je de dovenetels direct in de moestuinbak planten, dan is maart of april een gunstige tijd. Dovenetels vormen lange uitlopers die je gemakkelijk in het voorjaar van de oude plant kan steken om die te gebruiken in jouw moestuinbak. Let wel op dat dovenetels een heel tapijt van plantjes kan vormen door deze lange uitlopers, hou hem dus in de toom in jouw kweekbak.

Verdere informatie over dovenetels:

  • Planttype: Eenjarige plant
  • Oorsprong: Inheems in Nederland
  • Licht: Zonnige plek, halfschaduw
  • Vocht: Droog, vochtig
  • Voedselrijkheid: voedselrijke grond, zeer voedselrijke grond 

Geneeskundige werking van dovenetels

In de volksgeneeskunde geeft men een geneeskrachtige werking aan de dovenetel door er thee van te maken. Thee van de witte dovenetel wordt gebruikt tegen bloedarmoede, darmaandoeningen, ontstekingen en menstruatiestoornissen. Thee van de gele dovenetel in het badwater wordt gebruikt tegen alle urine- en blaasaandoeningen bij mannen.

Dovenetels kweken in jouw moestuinbak

Kortom, de dovenetel is een vergeten, maar daardoor juist verrassende aanvulling op jouw moestuinbak. Te meer juist doordat hij het hele jaar door bloeit in verschillende kleuren. Wil jij ook dovenetels kweken in een moestuinbak of kweektafel? Bekijk dan onze producten in onze webshop en start ook jouw moestuinbak op poten.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek