Dille (Anethum graveolens) kent bijna iedereen wel uit de keuken. Een eenjarig gewas dat wel tot 1.20m kan groeien zonder zijn fijnheid te verliezen. Ook een gewas met veel fijn blad en een kwetsbaar uiterlijk, voor een stukje charme. Dille laat zich makkelijk mee wiegen met de wind, krijgt gelige bloemschermen op de stengels die iets steviger zijn en wordt door velen verward met venkel. Deze sierlijke plant is vanuit de oudheid al bekend als een waardevol kruid. Letterlijk, want er werd soms mee betaald. Het heeft bovendien geneeskrachtige werking, maar is tegenwoordig vooral als keukenkruid geliefd.
Dille in de moestuinbak
Omdat dille eenjarig is moet het elk jaar opnieuw worden gezaaid in de moestuinbak. Dit kan direct op de plek van bestemming. Bij voorkeur in de zon met niet teveel wind. Heftige windstoten trekt dille niet. De zon geeft dille dat mooie aroma. Veel voeding is niet nodig. Dille groeit op betrekkelijk arme gronden. Ook is het niet erg als de grond zo nu en dan eens uitdroogt. Een makkelijk kruid dus om zelf te kweken. Maar pas op dat hij niet te hoog groeit en verplant dille niet te vaak. Houd de grond goed los zodat er niet teveel water bij de dille blijft staan. Wanneer je dille een keer gezaaid hebt, is de kans groot dat het volgend jaar vanzelf wel weer opkomt.
Oogsten van dille in de moestuin
Hoewel je de plant vrij lang kunt oogsten is de beste oogsttijd, tijdens de bloei. De geur is dan op z’n krachtigst.Takjes kunnen doorlopend worden geplukt.
Kruiden kweken in een moestuinbak
Wil jij zelf verse kruiden kweken, zoals dille, maar heb je niet genoeg ruimte voor een moestuin op jouw balkon of tuin? Bekijk dan eens de handige moestuinrekken, kweekbakken of kweektafels in onze webshop.