December

Het begint nu echt winter te worden en voor de meeste is het moestuinseizoen al afgesloten. Toch zijn er nog mogelijkheden om in jouw moestuinbak aan de slag te gaan. Wat je kunt doen lees je hier…

Welke klusjes zijn er in december?

Zorg dat de grond in goede conditie is voor het voorjaar. Je kunt de grond het beste beetje bij beetje omspitten om alle onkruiden en rommel eruit te halen. Als je de grond ruw laat liggen, zal het in het voorjaar gemakkelijker worden om er goede zaaigrond van te maken. Als je later niet meer wilt spitten, doe het dan eerste keer grondig.

  • Bescherm verder broccoli en andere koolgewassen tegen vogels.
  • Rooi de witlof en tafel deze voor de laatste keer in.
  • Kijk al je tuinmateriaal waaronder de kweektafels en kweekbakken na, reinig het en berg het vast op voor volgend jaar.
  • Laat de regenslang leeglopen en berg ze op. Controleer ook de regenton en zorg dat die niet kapot vriest.
  • De zaaibakjes, trays en potten die je dit jaar gebruikt hebt, kun je weer schoonmaken en klaarzetten voor deze of volgende maand.

Wat kun je in december in planten?

Je kunt nu de nieuwe wortelkluiten van rabarber planten. Bedek de rabarberplanten met forceerpotten of gebruik een grote emmer met een steen erbovenop zodat hij niet kan wegwaaien. De zeekool kun je op dezelfde manier behandelen. De knollen van de aardperen zijn nu ook geschikt om te planten.

Wat kun je in december in de moestuinbak zaaien?

Buiten valt er niet veel meer te zaaien. Zaai daarom nu veel onder glas of in een bak op de vensterbank, zoals kruiden en spinazie. Gebruik eventueel kweekverlichting om de groei te stimuleren in deze donkere dagen.

Wat kun je in december uit jouw moestuinbak oogsten?

Oogst de spruiten regelmatig en ondersteun zo nodig de wat zwaardere planten. Verder kun je deze maand nog kweepeer, snijbiet, veldsla, rode kool, witte kool, koolrabi, knolselderij, winterwortelen, bietjes, rammenas, knolvenkel en kervel oogsten.

Kweektip van december

Laat kolen hergroeien! Je kunt de stomp van de kolen in de grond laten zitten waar de kolen zijn afgesneden. Als je met een mes een kruissnede in bovenkant maakt zullen er groene bladeren uit groeien, die je later weer kunt gebruiken.

Waarom Vertisign?
Kweektafel van Vertisign met eigenaar Wouter Slob

De moestuinbak voor jouw balkon of terras

Wij geloven dat iedereen een moestuin kan beginnen, zelfs op jouw balkon of terras is er ruimte voor groei. Plaats eenvoudig een moestuinbak of kweektafel van Vertisign en laat deze uitgroeien tot een oase van lekkernijen. Ontbreekt het je aan tijd of geen ervaring? Geen probleem! De moestuintafels en kweekbakken zijn eenvoudig in gebruik en met onze tips en tricks leren we jou hoe je aan de slag gaat met een moestuin. Voor je het weet heb je groene vingers!

Moestuinbak van Vertisign

Ook op jouw balkon of terras is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuinbakken zijn ontworpen zodat jij groenten en kruiden kunt verbouwen. Plaats een moestuinbak op jouw balkon, terras of dak en begin ook met kweken.

Moestuinbak
Moestuintafel met kruiden

Als je last hebt van je rug of graag op hoogte werkt is het mogelijk een moestuin te beginnen. De moestuintafels brengen de moestuinbak binnen handbereik. 

Moestuintafel
Moestuinrek van Vertisign

Zelfs zonder veel ruimte is het mogelijk een moestuin te beginnen. Door meerdere moestuinbakken boven elkaar te plaatsen creeren we extra ruimte voor jouw moestuin. Groei de hoogte in met een moestuinrek.

Moestuinrek