Het is een taak die er makkelijk tussendoor schiet: het winterklaar maken van je moestuinbak. Ook al zijn de lentemaanden nog zo ver weg, het is belangrijk om je moestuinbak voor te bereiden op het komende seizoen. Leren hoe je je moestuinbak op de vorst voorbereid, is dan ook essentieel. Tijdens de herfst kun je verschillende stappen ondernemen om je moestuinbak klaar te maken voor de zaadjes en de stekjes die je er volgend seizoen weer in gaat planten. Zie het als een typische taak voor in de herfst.
Waarom is het zo belangrijk om je moestuinbakken of kweektafels goed voor te bereiden? Het allerliefst wil je je grond hergebruiken. Dit scheelt je een hoop in kosten en je kunt de grond goed onderhouden met weinig tijd en energie. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen geheel nieuwe aarde in te doen. Voor ieder wat wils!
Een goed voorbereide moestuin bevordert de gezondheid van de bodem, houdt onkruid tegen en voorkomt ziekten in de gewassen van volgend jaar. Hier lees je hoe je de grond kunt voorbereiden en goed kunt houden.
Opruimen van de moestuinbak
Allereerst haal je het onkruid weg. Niet alleen zijn onkruid een bron aan ziektes, maar ze kunnen ook wortels door je hele bak heen leggen. Dat wil je natuurlijk niet. De zaadjes van het onkruid kunnen jarenlang levensvatbaar blijven, en daarom is het weghalen en daarna omspitten van groot belang.
Ook oude planten en wortelresten moeten goed weggehaald worden. Als je twijfelt, gooi de oude planten dan niet bij je compost. Er kan rot, schimmel of iets anders inzitten, en ook dat wil je niet in je compost. Gooi ze dan altijd in de groene bak! Zijn je planten ziektevrij en wil je de grond liever niet verstoren, dan kun je overwegen de planten daar af te snijden waar ze gelijk zijn met de grond en de wortels in de grond te laten. Je kunt hier zwart plastic overheen leggen met gaten waar de oude planten uit de grond steken. Volgend seizoen kun je dan zaadjes ernaast planten. Het uitrukken van planten is minder tijdrovend, maar schudt wel de grond om, waardoor je ook weer meer kans op onkruid hebt.
Wellicht is dit een goed tijdstip om ook op te schrijven welke planten wel en welke planten niet goed gingen, welke plagen je hebt gehad en algemene verbeterpunten voor volgend jaar.
Nieuwe laag aanbrengen
Door een laag compost toe te voegen aan je schone moestuintafels, zorg je voor een voedselrijke omgeving in de lente. Tijdens de winter zullen de natuurlijke cycli van invriezen en ontdooien helpen om dat materiaal te verwerken. In de blog van volgende week gaan we in op het maken van compost! Je kunt bovenop de laag compost zwart plastic of een stuk karton leggen om eventueel nieuw onkruid te verstikken.
Winterharde planten
De echte moestuinbak liefhebbers kunnen ervoor natuurlijk voor kiezen de bak gewoon te blijven gebruiken en dus het hele jaar door te oogsten! Join the club! Vanzelfsprekend hebben planten die het hele jaar door groeien wat extra verzorging nodig vóór de vorst. Er bestaan een verschil tussen winterharde en wintergroene planten. Winterharde planten zijn bijvoorbeeld asperges en rabarber. Die kunnen blijven staan in de vorst maar zullen niet groen worden. Boerenkool, rode kool en veldsla zijn voorbeelden van wintergroene planten, die wel tegen een paar graadjes vorst kunnen. Ook bepaalde kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en lavendel zijn wintergroen. Zet je moestuinbakken dan wel op een redelijk beschutte en niet te natte plek!